Zabrany dowód rejestracyjny tymczasowy i problemy...

06 Sty 2010, 22:00

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, moja sytuacja jest dość nietypowa i trudna, otóż dnia 14.11.2009r zakupiłem używany samochód mający polisę OC ważną do dnia 16.01.2010r. Auto zostało przerejestrowane na mnie w dniu 10.12.2009r i został mi wydany dowód rejestracyjny tymczasowy, miałem zgłosić sie po odbiór dowodu rejestracyjnego po 14 dniach, jednak nie zdązyłem tego uczynić gdyż dnia 23.12.2009r policjant w trakcie kontroli drogowej zabrał mi dowód rejestracyjny tymczasowy ze względu na stan techniczny pojazdu. Powiedziano mi, że musze naprawić wymienione usterki i pojechać do stacji kontroli pojazdów aby tam wydano mi zaświadczenie o zdolności pojazdu do ruchu drogowego. Policjant wspomniał też coś o tym że pojazd nie ma ubezpieczenia gdyż nie przepisałem go na siebie w terminie 30 dni od zakupu pojazdu. Czy to prawda? Czy ubezpieczenie nie przeszło automatycznie na mnie? Czy miałem obowiązek zgłosić się do ubezpieczyciela w terminie 30 dni? Usterki pojazdu wymagają dość dużego wkładu finansowego i nie opłaca mi się ich naprawa, w związku z czym chciałbym zezłomować auto, ale czy moge tego uczynić bez posiadania dowodu rejestracyjnego? Czy muszę uprzednio zgłosić się do ubezpieczyciela "przepisać" ubezpieczenie na mnie żeby móc zezłomować samochód, a także czy ubezpieczyciel wymaga okazania dowodu rejestracyjnego? Czy moge tego dokonać posiadająć jedynie zaświadczenie wydane przez policjanta o zatrzymaniu tymczasowego dowodu rejestracyjnego? Chciałbym zezłomować i wyrejestrować auto przez upływem końca ubezpieczenia jednak jak to zrobić??? Licze na zrozumiałość i szybką odpowiedź, byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie.
spriNg3r
Nowicjusz

Miejscowość: Świdnica

06 Sty 2010, 22:28

Zadzwoń na złom i zapytaj czy przyjmą pojazd na podstawie tego zaświadczenia z policji.
Jeśli tak to oddaj pojazd na złom - dostaniesz od nich umowę przekazania pojazdu na złom.

Z tą umową, kwitkiem z Policji, ważnym OC, tablicami i dowodem rejestracyjnym zgłoś się do urzędu komunikacji celem wyrejestrowania pojazdu.
Dostaniesz decyzję o wyrejestrowaniu.

Z decyzją idź do ubezpieczalni i wypowiedz umowę.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

07 Sty 2010, 02:22

No ok, ale żeby złomować auto musi ono mieć ważne OC o ile sie nie myle, ale ja nadal nie przepisałem OC na siebie, a bez dowodu rejestracyjnego chyba nie da sie tego zrobić :\ Czy to jest tak że moge auto złomować z polisą na nazwisko poprzedniego właściciela??
spriNg3r
Nowicjusz

07 Sty 2010, 09:28

spriNg3r napisał(a):No ok, ale żeby złomować auto musi ono mieć ważne OC o ile sie nie myle, ale ja nadal nie przepisałem OC na siebie, a bez dowodu rejestracyjnego chyba nie da sie tego zrobić :\ Czy to jest tak że moge auto złomować z polisą na nazwisko poprzedniego właściciela??
może nie mieć OC jeśli będzie zezłomowane, natomiast OC będziesz musiał mieć do wyrejestrowania samochodu (OC i tak będziesz musiał opłacić a różnice za niewykorzystany okres ubezpieczenia, ubezpieczyciel powinien ci zwrócić)
teoretycznie do umowy OC nie potrzebujesz dowodu rejestracyjnego, wystarczy umowa kupna sprzedaży na której jest numer nadwozia samochodu i umowa ubezpieczenia poprzedniego właściciela, za brak ważnego ubezpieczenia OC jest kara ;) wiec raczej przepisz OC na siebie dość szybko, zanim jakaś pani w okienku weźmie kase za znalezienie nieważnej umowy ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Sty 2010, 15:50

z tego co napisałeś to masz ważne OC do 16.01.2010 więc załatw to w tym terminie bo potem będziesz musiał zapłacić następne OC.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Sty 2010, 00:06

Zadzwoniłem dzisiaj na złom :) powiedziano mi że wystarczy kwitek wydany przez policje o zatrzymaniu dowodu rejestracyjnego aby złomować auto :)
spriNg3r
Nowicjusz