AR 156, 2.0 JTS Silnik źle pracuje

10 Wrz 2019, 21:04

Witam posiadam Alfe Romeo 156 (2004) z silnikiem 2.0 JTS

Od jakichś dwóch miesięcy mam problem, co jakis czas wyskakuje kontrolka silnika z błędem
P0420 - Efektywność układu katalizatora poniżej dopuszczalnej wartości (pas1)
P0430- Efektywność układu katalizatora poniżej dopuszczalnej wartości (pas2)

Czy jest to wina zapchanego lub uszkodzonego katalizatora?

Dodam że silnik pracuje w dziwny sposób tzn. nierówny, jest tak że się trzęsie i chodzi głośniej a po chwili zatrzęsię sie albo lekko przydusi i działa ciszej po czym znów chodzi głośniej.
Jericho123
Nowicjusz

12 Wrz 2019, 11:50

Przy tym silniku masz dwa katalizatory i te błędy dotyczą tego samego na obu z nich. skoro czujesz że auto ma problemy dusi się może być tak że są zapchane. Sprawdź jak pracują sond za nimi i jaki dają wykres podczas jazdy. Czasem katalizator może ulec uszkodzeniu mechanicznemu w środku i błąd będzie taki sam ale jak przelot będzie dobry to nie powinno się odczuwać wyraźnych spadków mocy itp.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Wrz 2019, 13:19

Dodam że sprawdzałem też czy przy odmie gdzieś nie przepuszcza powietrze, jak scisnąłem rurke która idzie spod pokrywy do dolotu to silnik zaczyna sie bardziej trząść a jak puszcze rurke to zaczyna cos syczeć, tak chyba nie powinno byc, prawda?
Jericho123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    System zapobiegania kolizjom czołowym firmy Mitsubishi
    System zapobiegania kolizjom czołowym firmy Mitsubishi Motors Corporation, stanowiący wyposażenie nowej generacji modelu Outlander, która zadebiutowała w Europie kilka miesięcy temu, otrzymał wyróżnienie Euro ...