Auto nie ma mocy oraz 'zatyka się'

16 Wrz 2019, 07:07

Witam, mam Audi A3 1.8/125 KM, 1997 r. z instalacją LPG. Jakiś czas temu pojawił się problem z brakiem mocy. Po prostu auto nie 'ciągnie' jak powinno, ewidentnie czuć brak mocy nie tylko przy wyprzedzaniu, ale i przy zwykłej jeździe. I ten problem jest za każdym razem, nieważne czy auto jedzie na benzynie czy gazie. Dodatkowo niedługo potem pojawił się problem z 'zatykaniem się' auta. Nie umiem tego fachowo nazwać, ale objawia się to tak, jakby coś się zatkało i wtedy nie ma szans, żeby rozpędzić auto. Pedał gazu jakby się wciskał w podłogę, samochód pierdzi jakby miał sportowy wydech i przy pedale wciśniętym do samego końca praktycznie się nie rozpędza (rozpędza się, ale to trwa wieczność). Ten problem z kolei objawia mi się tylko w dłuższej trasie, tzn. w po jakichś 30 kilometrach jazdy, nie w mieście. I tu też nie ma znaczenia, czy auto jedzie na benzynie czy gazie.

Oczywiście byłem z tymi problemami u mechaników. Pierwszy powiedział, że to coś z przepustnicą i ją wyregulował. Drugi wymienił mi świece, bo podobno były zalane olejem, i uszczelki. Oczywiście to nic nie dało, problem nadal jest. 

Miał ktoś z Was coś podobnego?
dooomiiin
Obserwowany

16 Wrz 2019, 13:16

Ja bym tutaj sprawdził przepływomierz powierza. Jeżeli problem jest taki sam na benzynie i zasilaniu LPG to trzeba szukać elementów wspólnych czyli kable WN, świece, przepływomierz. Układ dolotowy jest szczelny?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Wrz 2019, 14:57

Tak, układ jest szczelny. Świece mam wymienione, więc tu też to odpada. Tak podejrzewałem, że te kable mogą bruździć coś. Co do przepływomierza, to musiałbym oddać auto mechanikowi, czy sam mogę tam rzucić okiem?
dooomiiin
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpiecznie dla pieszych od września
    Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...
    Bezpieczne tankowanie LPG - jak to zrobić krok po kroku
    Autogaz zdobywa w ostatnich latach coraz większą popularność w Europie, co potwierdzają wyniki rejestracji publikowane w poszczególnych krajach. Kierowcy dostrzegają wiele zalet LPG w odniesieniu do zasilania swoich ...