16 Wrz 2019, 07:07
Witam, mam Audi A3 1.8/125 KM, 1997 r. z instalacją LPG. Jakiś czas temu pojawił się problem z brakiem mocy. Po prostu auto nie 'ciągnie' jak powinno, ewidentnie czuć brak mocy nie tylko przy wyprzedzaniu, ale i przy zwykłej jeździe. I ten problem jest za każdym razem, nieważne czy auto jedzie na benzynie czy gazie. Dodatkowo niedługo potem pojawił się problem z 'zatykaniem się' auta. Nie umiem tego fachowo nazwać, ale objawia się to tak, jakby coś się zatkało i wtedy nie ma szans, żeby rozpędzić auto. Pedał gazu jakby się wciskał w podłogę, samochód pierdzi jakby miał sportowy wydech i przy pedale wciśniętym do samego końca praktycznie się nie rozpędza (rozpędza się, ale to trwa wieczność). Ten problem z kolei objawia mi się tylko w dłuższej trasie, tzn. w po jakichś 30 kilometrach jazdy, nie w mieście. I tu też nie ma znaczenia, czy auto jedzie na benzynie czy gazie.
Oczywiście byłem z tymi problemami u mechaników. Pierwszy powiedział, że to coś z przepustnicą i ją wyregulował. Drugi wymienił mi świece, bo podobno były zalane olejem, i uszczelki. Oczywiście to nic nie dało, problem nadal jest.
Miał ktoś z Was coś podobnego?