Arona,C3 Aicross, Juke, Crossland, Mokka, Vitara, Captur,Duster który?

24 Lis 2018, 23:40

Marek55 napisał(a):Proponowałbym przetestować Suzuki Vitarę.

Vitarka z przodu jeszcze ujdzie, ale z tyłu ciasno. Jej największa zaleta to bardzo ekonomiczny silnik 1,6-niestety już wycofywany i niezawodność.
Jak to będzie z tymi nowymi silnikami na bezpośrednim wtrysku, to się dopiero okaże.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lis 2018, 23:52

Jest jeszcze SX4 S-Cross. Jest trochę większy od Vitary i za niewiele ponad 70 tysięcy będzie w wersji z kamerą cofania, systemem bezkluczykowym, światłami LED-owymi, klimatyzacją automatyczną dwustrefową, bluetoothem, podgrzewanymi przednimi fotelami:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Lis 2018, 20:33

yeti65 napisał(a):Honda fajniejsza, ale ten hałas i twarde zawieszenie to nie dla mnie.

Miałam dzisiaj jazdę próbną Hondą. Rzeczywiście jest głośna... Głośniejsza nawet od mojej dieslowej staruszki Avensis... W sobotę jazda Suzuki SX 4 cross, może też załapię się na Mitsubishi. Ech...
Dorsy
Nowicjusz

28 Lis 2018, 21:22

Przejedź się jeszcze Ecosportem, choć to chyba auto bardziej dla faceta. Ja miałem okazję się przejechać 1.0 125KM i to chyba najlepszy 3 cyl silnik jakim jeździłem, do tego bardzo ciche zawieszenie, a miejsca z przodu naprawdę sporo-więcej niż w Vitarce.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Gru 2018, 19:05

Dorsy napisał(a):Miałam dzisiaj jazdę próbną Hondą. Rzeczywiście jest głośna...

Dzisiaj jeździłam Suzuki SX 4 Cross i Mitsubishi ASX. ASH równie głośny, co Honda HRV. Okazuje się, że tak działa silnik wolnossący. SX 4 Cross cichutki, ale w środku mniejszy niż wymienione ASX i HRV. No i wnętrze nie zachwyciło, wyposażenie również. Także zostaje wybór między dwoma. ASX i HRV. Mitsubishi lepszy cenowo, są teraz naprawdę dobre promocje. Z Hondą coś ciężko negocjować.. ASX ładniejszy na zewnątrz, a HRV ma lepie rozplanowane wnętrze. Który z tych dwóch byście wybrali? Wyposażenie porównywalne.
Dorsy
Nowicjusz

01 Gru 2018, 21:17

Ja bym wybrał ASXa chociażby ze względu na bardziej komfortowe zawieszenie i pewniejszy silnik. No i cenowo też wypada lepiej, serwis też będzie tańszy(ubezpieczenie pewnie też). Co do głośności, to zapewniam Cię, że ASX jest cichszy od hondy(choć bez wątpienia głośniejszy od silników turbo), pewnie najpierw jechałaś suzuki i to Ci zakłóciło to porównanie-ja miałem bezpośrednie porównanie.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Arrinera Hussarya - fakty i mity
    Pierwszy polski supersamochód, Arrinera Hussarya, dumnie nosi nazwę nawiązującą do bohaterskich momentów naszej historii. Jednocześnie budzi wiele kontrowersji i wzbudza rozpalone dyskusje na internetowych forach. ...

02 Gru 2018, 19:41

yeti65 napisał(a):najpierw jechałaś suzuki

Tak było. Najpierw jechałam suzuki ;). Różnica w cenie jest znacząca. ASX ma teraz promocje. Dobrze wyposażony kosztuje ok.83tys.. Nowa Honda po liftingu wersja średnia elegance 93.500 plus ew. metaliczny lakier. Wyposażenie na poziomie ASX. Honda nie ma czujnika martwego pola. Koła to 16, a ASX ma 18. Z negocjacją ceny w Hondzie jest słabo, a raczej trudno się dowiedzieć, bo pan mówi, że powie, ile opuści, jak już przyjdę samochód zamawiać ... Także też skłaniam się bardziej do ASX. Chyba, że opuszczą mi znacząco cenę.
Dorsy
Nowicjusz

18 Sty 2019, 13:41

Dorsy napisał(a):Nowa Honda

Hej, zdecydowałam się na Hondę HRV, która już na mnie czeka w salonie :D .Chciałabym teraz sprzedać swoją staruszkę Toyotę Avensis, a nie mam pojęcia, jaką ma wartość. Czy na forum mogę gdzieś o to zapytać? Nie znalazłam nigdzie takiego tematu. Pozdrawiam.
Dorsy
Nowicjusz

18 Sty 2019, 21:50

Pytaj tutaj, doradzimy :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

20 Sty 2019, 16:56

mike napisał(a):Pytaj tutaj, doradzimy

No to tak: Toyota Avensis sedan, srebrny metalik. Pierwsza rejestracja grudzień 2002, samochód sprowadzony z Francji. W Polsce jestem pierwszą właścicielką od ok.6lat. Na liczniku 268tysięcy, diesel. Przez ostatnie ok. 4 lata jeżdżę nią b. mało. Srebrna, el.lusterka, szyberdach (który coś ostatnio się zaciął i nie próbuje na siłę do otwierać), skórzana kierownica. Hak holowniczy. Od początku świeci się kontrolka poduszki powietrznej kierowcy. Tapicerka skórzana, po 16latach użytkowania w niektórych miejscach do przeszycia. Karoseria z niewielkimi śladami korozji. Kontrola techniczna była w listopadzie - pieczątka przybita. Prawdopodobnie do wymiany lub regeneracji turbina, bo bierze za dużo oleju (sugestia pana z warsztatu). Uważam, że to jest super auto, bardzo żałuję, że nowe Avensis są takie drogie... Bardzo podoba mi się w niej duża przestrzeń dla kierowcy i pasażerów, aczkolwiek słabo rozplanowane jest łączenie bagażnika z fotelami tylnymi. Nie zdejmuje się górna półka. Wg kalkulacji ubezpieczenia samochód wart jest ok.7tysięcy złotych, ale nie spodziewam się, że rzeczywiście za tylko go sprzedam... Jest tez komplet opon. Zimówki mają 2 lata. Pomożecie? Oczywiście mogę zadzwonić na numer z kartki zostawianej za wycieraczką - "kupię każdy samochód", ale obawiam się, że wtedy wycena nie będzie rzetelna. Dziękuję.
Dorsy
Nowicjusz

22 Sty 2019, 15:30

mike napisał(a):Pytaj tutaj, doradzimy

No i cisza... :cry:
Dorsy
Nowicjusz

22 Sty 2019, 16:09

To już lepiej przykleić kartkę sprzedam z nr telefonu za szybą niż dzwonić po tych komisach skupujących auta. Myślę, że spokojnie dostaniesz te 7-8 tysięcy, problemem może być tylko ta turbina, bo jeśli powiesz że bierze olej to ktoś zarzucić Ci że silnik jest do remontu.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002