Arona,C3 Aicross, Juke, Crossland, Mokka, Vitara, Captur,Duster który?

06 Lis 2018, 17:19

Witajcie, wracam z tematem wyboru samochodu. Pojemność kieszeni zweryfikowała moje możliwości i np.Tucson, Ateca, T-Roc, Karoq, Kadjar, Sportage itd. okazały się być poza moim zasięgiem tych 85tysięcy. Te modele owszem mieszczą się w wersji podstawowej w tej kwocie, ale myślę, że przy tak dużych autach czujnik martwego pola, albo czujniki parkowania wydają się niezbędne, nie wspominając o KM.
Także będę wdzięczna za Wasze opinie na temat tych marek i modeli. Nawet najbardziej subiektywna ocena będzie dla mnie znacząca.
W tej chwili w kręgu moich zainteresowań są auta wymienione w temacie. Nadal nie wszystkie w tej kwocie mają opcje, które chciałabym, żeby miały, np. kamerę 360 stopni, ale niektóre modele, jak citroen aircross w ogóle takiej opcji nie posiadają. Myślę jednak, że jak już będę miała większą pewność co do marki i modelu, to może uda mi się jakoś wycisnąć z dealera pożądaną cenę.
Mieszkam pod dużym miastem, nie przekraczam 15tys.rocznie, manualna/automat, benzyna, no i leasing. A może ktoś przekona mnie do auta używanego, np. dwulatka? Bardzo liczę na Wasze opinie. Dziękuję i pozdrawiam.
Dorsy
Nowicjusz

06 Lis 2018, 17:26

"W tej chwili w kręgu moich zainteresowań są auta wymienione w temacie" Może jeszcze Stonic i Kona zmieściłyby się w tej kwocie..Hmm...
Dorsy
Nowicjusz

07 Lis 2018, 07:00

Nie rozumiem dlaczego upierasz się na SUVa, który nie ma za rewelacyjnej widoczności i ma swoje gabaryty mając obawy co do parkowania, martwego pola itp.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Lis 2018, 16:57

dzida napisał(a):Nie rozumiem dlaczego upierasz się na SUVa

To suvy - nie suvy. Podobają mi się bardziej, niż pozostałe, a myślę, że to dość istotne w wyborze samochodu. O słabej widoczności wiem, więc naciskam na czujniki parkowania i martwego pola. A z ciekawości, które auto, poza suvami poleciłbyś w tej cenie - marka? model? Pomyślę o tym, może rzeczywiście za bardzo nakręciłam się na te "suvy".
Dorsy
Nowicjusz

08 Lis 2018, 06:48

Jasne, że musi się podobać tylko problem jest taki, że codziennie spotykam modne Panie w SUVach, które mają problemy z kierownictwem i parkowaniem.
W tej cenie to kompakty mogą być takie jak Kia Ceed lub coś mniejszego, tańszego dobrze wyposażonego jak np. Seat Ibiza, Peugeot 208, Kia Rio.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

08 Lis 2018, 11:12

Swoją drogą ciekawy paradoks wśród płci piękniejszej - suv/crossover, bo wysoko się siedzi i lepsza widoczność, ale jednak za duże i muszą być czujniki/kamera :mrgreen:

Zapewne zostanę zrugany przez autorkę tematu, "bo brzydkie", ale może nowe Suzuki Ignis? Wymiary ok (chyba, że za mały), łatwy w parkowaniu, fajnie wygląda (imo, ale ja lubię dziwactwa motoryzacyjne :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...

08 Lis 2018, 11:15

mike napisał(a):Swoją drogą ciekawy paradoks wśród płci piękniejszej - suv/crossover, bo wysoko się siedzi i lepsza widoczność, ale jednak za duże i muszą być czujniki/kamera

Bo kobiety myślą że czujnikami i kamerą nagle zrekompensują problemy z parkowaniem, ba, wielu facetów też tak myśli. Kit że auto wielkie, promień skrętu jak tankowiec, ale mam czujniki więc zaparkuję! Bzdura totalna, ale po części to wina producentów aut i reklam. Bo po co kupa czujników, jak po prostu fizycznie się autem nie zmieszczę choćbym nie wiem co robił?

Jedyny sens mają asystenci parkowania zwłaszcza równoległego.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

08 Lis 2018, 12:39

"Dorsy" w którym się dobrze czujesz i budżet na to ci pozwala to kupuj. Do wymienionych samochodów bym dodał Kie Stonic gwarancja 7 lat. W Oplu 2 lata z możliwością wykupienia na następne 2 lata w kwocie ok. 1000 zł.
Marek55
Nowicjusz

Auto: Opel Crossland X
Silnik: 1.2 110KM
Typ: SUV
Rok produkcji: 2017

08 Lis 2018, 13:11

mike napisał(a):Zapewne zostanę zrugany przez autorkę tematu, "bo brzydkie", ale może nowe Suzuki Ignis? Wymiary ok (chyba, że za mały), łatwy w parkowaniu, fajnie wygląda (imo, ale ja lubię dziwactwa motoryzacyjne

Też mi się podoba ten dziwoląg :D Podpisuję się pod Twoim postem, moim zdaniem genialne miejskie auto.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

08 Lis 2018, 18:27

mike napisał(a):bo wysoko się siedzi i lepsza widoczność, ale jednak za duże i muszą być czujniki/kamera

Nigdzie nie przytoczyłam takich argumentów, że lepsza widoczność Napisałam, że suvy sa duże, dlatego uważam, że czujniki powinny być. Jestem wysoka, więc w niewielkim samochodzie czuję się niekomfortowo..Dzisiaj wsiadłam do Renault Captur i ten samochod jest dla mnie za mały....
Dorsy
Nowicjusz

08 Lis 2018, 18:48

galakty napisał(a):Bo kobiety myślą że czujnikami i kamerą nagle zrekompensują problemy z parkowaniem, ba, wielu facetów też tak myśli. Kit że auto wielkie, promień skrętu jak tankowiec, ale mam czujniki więc zaparkuję! Bzdura totalna, ale po części to wina producentów aut i reklam. Bo po co kupa czujników, jak po prostu fizycznie się autem nie zmieszczę choćbym nie wiem co robił?

Dobrze, że napisałeś, że faceci tez tak myślą... Nie wiem, jakie są reklamy, bo nie mam telewizora... Prawo jazdy mam od 1992 roku i od tego roku prowadzę samochód, śmiem więc twierdzić, że parkować umiem. Raz w życiu miałam stłuczkę z mojej winy, bo facet miał włączony kierunkowskaz, a nie skręcił. Jak kupuje się duży samochód trzeba mieć świadomość, że nie w każde miejsce parkingowe się wjedzie.
Dorsy
Nowicjusz

08 Lis 2018, 18:50

Dorsy napisał(a):.Dzisiaj wsiadłam do Renault Captur i ten samochod jest dla mnie za mały....

Przymierz się do Fiata 500L, a jeżeli musi być SUV to niestety te większe w tym budżecie to będą to podstawowe wersje niezbyt bogato wyposażone.
Ja w przyszłym roku myślę zmienić Lancera na Outlandera, Ty też pewnie byś się do niego zmieściła :lol: To duże i zwrotne auto, z dobrą widocznością, ale niestety bez tych wszystkich asystentów.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

08 Lis 2018, 18:53

łysy napisał(a):Podpisuję się pod Twoim postem, moim zdaniem genialne miejskie auto.

Ja tam nie wiem, jak jest z Waszymi Panowie wymiarami, ale dzisiaj wsiadłam do Renault Captur, który jest większym samochodem od Ignis i z lewej strony nie miałam miejsca, żeby wygodnie ułożyć rękę. Chyba, że jesteście z tych, co tak zwany "zimny łokieć" za oknem trzymają...
Dorsy
Nowicjusz

08 Lis 2018, 18:55

Dorsy napisał(a):Nigdzie nie przytoczyłam takich argumentów
tego nie powiedziałem, to tylko słowa zasłyszane w przeszłości od forumowiczek, lub... od kobiet z którymi byłem oglądać auta (nigdy więcej...) :ok:
łysy napisał(a):Też mi się podoba ten dziwoląg
za dużo Z. Łomnika :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Lis 2018, 18:56

yeti65 napisał(a):Przymierz się do Fiata 500L

Kiedyś miałam fiata. Masakra z serwisem, ale samochód ładny, może podjadę do salonu. Dzięki.
Dorsy
Nowicjusz