REKLAMA
Witam serdecznie ludzi z forum
W lipcu 2008 kupiłem samochód Fiat Bravo 1.9 jtd 120KM , samochód był nowy z salonu w Piekarach Śląskich.
Na auto jest udzielona 2 letnia gwarancja (teraz fiat reklamuje się też 3 letnią gwarancją)
14 sierpnia 2009 w czasie jazdy samochód się zatrzymał i dalej już nie pojechał, został wiec od razu zaholowany na serwis, tam gdzie kupiłem samochód.
Okazało się że pękło koło rozrządu a silnik taniej będzie wymienić na nowy niż naprawiać. Miało to być , jak wspominał pan z serwisu zrobione na gwarancji, jednak z centrali fiata zarządali sobie pamięci komputera silnika. Okazało się że silnik przekroczył dopuszczalną liczbę obrotów i wysłali swojego rzeczoznawcę na ekspertyzę mojego samochodu. Rzeczoznawca stwierdził że samochód został zepsuty z mojej winy i samochód nie zostanie naprawiony na koszt ASO Fiat. Jestem oburzony tym faktem, uważam że awaria silnika to nie moja wina, jak w rocznym samochodzie o przebiegu 23 tys. km może się coś takiego stać? Samochód jest objęty gwarancją która mi nie przysługuje a ubezpieczenie takich rzeczy nie obejmuje. Koszt naprawy (nowy silnik + robocizna) to ok. 12 tys. Zł, takie pieniądze jak na razie są dla mnie niedostępne. Ponadto jeśli będę bez samochodu, zmuszony zostaje do zrezygnowania dodatkowej pracy co wiąże się z ograniczeniem dochodów co dalej powoduje problem ze spłatą rat (samochód był prawie w całości wzięty na kredyt 0%). Byłem już z pomocą w UOKiK, tam pomogą mi w uznaniu gwarancji ale nie pomogą w rozwiązaniu problemów finansowych. Jestem teraz bez samochodu, muszę zrezygnować z dodatkowej pracy bo rozprawa w sądzie potrwa ok. roku może nawet dwa chyba że jednak centrala fiata zmieni zdanie po przedstawieniu opinii innego rzeczoznawcy.
Nawet gdybym mógł naprawić samochód na własny koszt w Aso Fiat wiąże się to z przyznaniem racji rzeczoznawcy Fiata i zrezygnowanie z gwarancji także jestem w kropce.
Za kilka dni po ekspertyzie przez innego rzeczoznawcę (tym razem z poza okolic) napiszę odwołanie i zobaczymy co dalej
Wie ktoś co mogę jeszcze w tej sprawie zrobić?