Nie do końca jasny przepis w kodeksie drogowym

22 Lip 2009, 23:42

Chciałem zadać pytanie odnośnie jednego nie do końca jasnego punktu w kodeksie drogowym Art. 24. ust. 6: Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.

Jak są co najmniej 2 pasy ruchu w tym samym kierunku to pojazd wyprzedzany ma prawo przyśpieszać ? Mi się wydaje że tak. W/g mnie ten punkt jest do dróg o jednym pasie ruchu w 1 stronę, kiedy pojazd wyprzedzający musi zjechać na przeciwny pas ruchu. Słyszałem różne opinie. W sumie jak są 2 pasy to taki np ciągnik rolniczy nie musi zjeżdżać jak najbardziej w prawo, bo można go wyprzedzić z 2 pasa. To tez moim zdaniem pokazuje, że ten przepis jest do drogi z 1 pasem w 1 kierunku. Jak to jest ? Dzięki za odpowiedzi.
zagłębiak
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

23 Lip 2009, 00:37

"Wyprzedzanie jest to przejeżdżanie/przechodzenie/ obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku." Czyli nie ma znaczenia gdzie wyprzedzamy na 1 pasmówce czy 10 pasmówce.
A ciągniki itp mają obowiązek zjechać/zatrzymać się "w celu ułatwienia wyprzedzania", jeżeli takie ułatwienie nie jest potrzebne to poprostu nie zwalnia/ nie zatrzymuje się.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

23 Lip 2009, 02:48

Dzięki za odpowiedź. Ale podam jedną sytuację. Np. na autostradzie, gdzie są 3 pasy w 1 kierunku (z punktu teoretycznego) w/g prawa a może raczej kultury jazdy powinno to wyglądać chyba tak: prawym pasem jedzie się najwolniej, środkowym szybciej a lewym najszybciej. Z tym że jadący środkowym pasem może wyprzedzać jadącego prawym pasem, ale nie może zwiększać prędkości jak go wyprzedza lewy (wszystko odbywa się w tym samym czasie). A prawy nie może przyśpieszać bo go wyprzedza w tym momencie jadący środkowym. Jakoś mi się to w naszym kraju nie widzi. Jak widać prawo drogowe jest lekko poryte w takich przypadkach. Wogóle taka jazda jest chyba niemożliwa. A już napewno płynna jazda. Ciekawe kto wymyślił taki przepis. To powinno być tylko dla dróg z 1 pasem w 1 kierunku. W każdym razie jak są co najmniej 2 pasy ruchu przyśpieszanie pojazdu wyprzedzanego jest wykroczeniem, ale jest to chyba martwy przepis. Policja chyba za to nie karze. A chyba większość kierowców i tak to olewa i jeździ jak chce.

Jeszcze jedno pytanie. jak się ten przepis odnosi powiedzmy do terenu zabudowanego gdzie są 2 pasy ruchu. Dokładnie o ruszanie ze świateł. Teoretycznie jak jestem na prawym pasie (w tym przypadku można z prawej wyprzedzać) i rusze pierwszy to auta z lewego pasa nie powinny przyśpieszać dopóki ich nie wyprzedzę ? Albo odwrotna sytuacja ? Bo jeśli tak jest to chyba jest największy bezsens tego punktu.
zagłębiak
Nowicjusz

23 Lip 2009, 15:34

Po pierwsze,pas środkowy i lewy służy TYLKO do wyprzedzania.Po skończonym wyprzedzaniu należy powrócić na pas prawy.Nie ma czegoś takiego,że prawym pasem jadą samochody najwolniejsze,środkowym te trochę szybsze,a lewym te najszybciej jadące.Jazda pasem środkowym i lewym,podczas jak się nikogo nie wyprzedza,jest karana mandatem.
Co do przepisu o wyprzedzaniu - ma to sens jak najbardziej na drogach o zarówno dwóch,trzech...dziesięciu pasach w jednym kierunku jak i jednym pasie w jednym kierunku.Dlaczego?Dlatego,że nawet jak są dwa,trzy pasy w jednym kierunku,pojazd jadący prawym pasem zjeżdża na pas środkowy bądz lewy i wyprzedza pojazd jadący wolniej prawym pasem,to kierowca samochodu,który wyprzedza,wie,z jaką prędkością jedzie ten pojazd przed nim i może obliczyć sobie,że jak ten pojazd pojedzie z taką prędkością jaka jest w czasie początku manewru wyprzedzania,to spokojnie zdąży wyprzedzić np. przed zakazem wyprzedzania,przed skrzyżowaniem,przed końcem lewego pasa,przed jakimś zjazdem itd.O sytuacji na drodze dwukierunkowej o jednym pasie w każdym kierunku pisać chyba już nie trzeba.
Inną stroną medalu jest to,że takie przyspieszanie podczas wyprzedania można zaliczyć równiez do powodowania zagrożenia w ruchu lądowym,przez zwyczajne prowokowanie drugiego kierowcy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lip 2009, 17:59

MotoAlbercik napisał(a):Po pierwsze,pas środkowy i lewy służy TYLKO do wyprzedzania.Po skończonym wyprzedzaniu należy powrócić na pas prawy.Nie ma czegoś takiego,że prawym pasem jadą samochody najwolniejsze,środkowym te trochę szybsze,a lewym te najszybciej jadące.Jazda pasem środkowym i lewym,podczas jak się nikogo nie wyprzedza,jest karana mandatem.
Co do przepisu o wyprzedzaniu - ma to sens jak najbardziej na drogach o zarówno dwóch,trzech...dziesięciu pasach w jednym kierunku jak i jednym pasie w jednym kierunku.Dlaczego?Dlatego,że nawet jak są dwa,trzy pasy w jednym kierunku,pojazd jadący prawym pasem zjeżdża na pas środkowy bądz lewy i wyprzedza pojazd jadący wolniej prawym pasem,to kierowca samochodu,który wyprzedza,wie,z jaką prędkością jedzie ten pojazd przed nim i może obliczyć sobie,że jak ten pojazd pojedzie z taką prędkością jaka jest w czasie początku manewru wyprzedzania,to spokojnie zdąży wyprzedzić np. przed zakazem wyprzedzania,przed skrzyżowaniem,przed końcem lewego pasa,przed jakimś zjazdem itd.O sytuacji na drodze dwukierunkowej o jednym pasie w każdym kierunku pisać chyba już nie trzeba.
Inną stroną medalu jest to,że takie przyspieszanie podczas wyprzedania można zaliczyć równiez do powodowania zagrożenia w ruchu lądowym,przez zwyczajne prowokowanie drugiego kierowcy.

Powiem wam że takie rygorystyczne to chyba tylko w polsce
np.ja swoją t4 /zwykła td 68km -jadąc po niemieckich autostradach zajmuje srodkowy pas
bo skrajny prawy to tirowisko -lewym jadą ci najszybsi i wszystko idzie ok-a przez tyle lat podróżując po de policje widziałęm tylko przy lawetach i tirach
jak używa się polskich pseudo autostrad szczeże mówiąc niewiem bo mi nimi nie podrodze
a słyszałęm że policja bywa tam upierdliwa -
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

30 Lip 2009, 15:19

zagłębiak ma racje, juz o tym gdzies pisalem. W kodeksie pewne sformulowania nabieraja nowych znaczen. W tym przypadku "przyspieszanie" jest chyba rozumiane jako zwiekszanie wartosci przyspieszeniia. Albo nie umieli tego sformulowac albo nie przewidzieli takich sytuacji albo to i to...
DUCATI
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator LPG
    Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...
    EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...

28 Sie 2009, 21:31

Jeszcze jedno pytanie co do wyprzedzania. Czy można na drodze o 2 lub więcej pasach w 1 kierunku (o ile odległość od wyprzedzanego jest bezpieczna i nikomu nie zagraża) wyprzedzać nie wjeżdżając całkowicie samochodem na 2 pas ? Tzn na przykładzie drogi o 2 pasach w 1 kierunku: Jadę prawym pasem i wyprzedzając wjeżdżam tylko częściowo na lewy pas (oczywiście jak jest wolny) po czym oczywiście wracam na prawy. Mówię tu nie tylko o wyprzedzaniu rowerów czy skuterów ale tez aut. I jeśli tak to czy można tak też na drogach ekspresowych i autostradach ? Bo na drodze z 1 pasem wyprzedzając często tak się robi. Na wielopasmówkach też tak można ? W kodeksie nic na ten temat nie pisze. Dzięki za odpowiedzi.
zagłębiak
Nowicjusz

29 Sie 2009, 00:10

Nie powinieneś poruszać się dwoma pasami naraz. Zatem polecam zajmować normalnie lewy pas ruchu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Sie 2009, 22:34

A jak wygląda sprawa z wyprzedzaniem na zakrętach oznaczonych znakami: A-1, A-1, A-3 I A-4 na drogach kilku pasmowych ? Słyszałem, że nie można wyprzedzać z prawej strony. A czy na 3 pasmowej drodze na takim zakręcie środkowy pas może wyprzedzać i tego z prawej i tego z lewej ? Czy tylko tego z prawej ?
zagłębiak
Nowicjusz

30 Sie 2009, 22:23

Kolego - http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... resci.html oddział 6 Wyprzedzanie.Art.7,8,10.
Poza tym proponuję ci przeczytać tą ustawę,a napewno znajdziesz w niej wszystkie odpowiedzi na nurtujące cię pytania.Mam tylko nadzieję,że jeszcze nie masz prawa jazdy?Bo aż strach pomyśleć,że jeździsz po drogach,a nie znasz ustawy....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Wrz 2009, 14:21

A teraz trochę inne pytania na przykładzie drogi 2 jezdniowej o 3 pasach ruchu na każdej. Jadę sobie prawym pasem, środkowy jest pusty, natomiast lewym ktoś jedzie szybciej ode mnie (chociaż wogóle w takim wypadku nie powinien nim jechać). Czy to się będzie liczyło jako wyprzedzanie czy nie. Kodeks mówi że "wyprzedzanie to przejeżdżanie obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku". Tutaj nie jada obok siebie. Jest to wyprzedzanie ? Dokładniej chodzi mi o sytuację taką jak miałem dzisiaj na takiej drodze w terenie zabudowanym, gdzie było przejście dla pieszych bez sygnalizacji świetlnej. Jadę prawym pasem i zatrzymuję się żeby puścić pieszych. Natomiast jadący lewym pasem przejechał przez przejście. Środkowy pas był pusty. Można to liczyć jako wyprzedzanie na przejściu czy nie ? Czy sytuacje 1 i 2 są wyprzedzaniem ? Ta na przejściu chyba tak a ta jak nie ma przejścia ? Bo często z takimi sytuacjami się spotykam na tej drodze.
zagłębiak
Nowicjusz

02 Wrz 2009, 19:47

Nie ważne,ile pasów w jednym kierunku ma droga.Definicja wyprzedzania jest jasna.Tak samo przepis mówiący o wyprzedzaniu na i bezpośrednio przed przejściem jak i omijanie pojazdów,które zatrzymały się celem przepuszczenia pieszego przez jezdnię.
Słowo "obok" nie ma określenia odległości w metrach.Czyli nawet jak samochód jechał obok ciebie na 4 pasie,to i tak jechał obok ciebie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Wrz 2009, 20:48

Na skrzyżowaniach i przejściu masz rację. Jest to uważane za wyprzedzanie. Ale np na autostradach i ekspresówach o 3 pasach ruchu w 1 kierunku ktoś leci lewym pasem szybciej a ktoś prawym wolniej (oddziela ich pusty środkowy). I moim zdaniem to już nie jest wyprzedzanie. Bo wyprzedzanie jest wtedy jak są na tych pasach obok siebie czyli prawy-środkowy, środkowy-lewy. I ja sobie na takich drogach w opisanej sytuacji, jadąc prawym pasem przyśpieszam nie patrząc czy lewym jedzie szybciej czy nie. Inna sprawa jak ktoś jest na środkowym i mnie wyprzedza. Kolejny przykład na nie jasne przepisy kodeksu drogowego, które można różnie interpretować.
zagłębiak
Nowicjusz

02 Wrz 2009, 21:26

Skoro nie jest to wyprzedzanie to co w takim razie to jest? ;)
Żeby było jasne- MotoAlbercik, ma racje- Kodeks uznaje to za wyprzedzanie.
A jeżeli uważasz że tak nie jest to, jak dokładnie interpretujesz przepis o wyprzedzaniu?
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

02 Wrz 2009, 22:30

Dobra no to teraz wytłumacz mi kiedy prawym pasem można zacząć wyprzedzanie. Kiedy ani na środkowym ani na lewym pasie nikt obok mnie nie jedzie ? A kiedy na środkowym - kiedy nikt nie jedzie obok z obu stron ? A kiedy na lewym - kiedy anie na środkowym ani na prawym nikogo obok nie ma ? To teraz dalej. Jak prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ? Środkowy wyprzedza - obie strony nie mogą przyśpieszać ? Prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ? Tak to powinno być zgodnie z przepisami. Przecież jazda z (pseudo) przepisami wprowadziła by tylko chaos, brak płynności jazdy i zagrożenie wypadkami. Nich ktoś mi powie kto tak jeździ ? Jeśli sytuacja wymieniona przeze mnie we wcześniejszym poście jest wyprzedzaniem oraz to że nie można przyśpieszać jak Cię ktoś wyprzedza (na drogach 3 i więcej pasmowych) ma się odnosić w/g kodeksu do każdego wyprzedzania to są to kolejne "buble" w kodeksie, a właściwie kolejne nie jasno napisane przepisy. Pokaż mi kto tak ja opisałem jeździ, jeśli to w/g was dobrze zinterpretowałem. A z tego co wcześniej pisaliście wychodzi że tak. Przecież tak się naprawdę nie da jeździć. A już napewno ja nie umiem. A co dopiero w USA na drodze 8 pasmowej.
PS: A może w/g jak jak lewy wyprzedza a na środkowym ktoś jest koło was, to on tego z prawej już nie wyprzedza tylko tego na środku :p. Bo już mącicie ładnie.

Jak dla mnie to jak pusty jest środkowy pas to wyprzedzanie jest tylko na skrzyżowaniach i przejściu. A na normalnej drodze nie. Czyli wyprzedzanie jest wtedy kiedy ktoś jedzie szybciej na pasie obok a nie że oba auta są roździelone 1 pasem albo że wyprzedza się auta na 2 pasach obok. Kodeks wyraźnie mówi obok !!! Takie jest moje zdanie.

MotoAlbercik wcześniej napisał: "Kolego - http://www.kodeksdrogowy....spisTresci.html oddział 6 Wyprzedzanie.Art.7,8,10.
Poza tym proponuję ci przeczytać tą ustawę,a napewno znajdziesz w niej wszystkie odpowiedzi na nurtujące cię pytania.Mam tylko nadzieję,że jeszcze nie masz prawa jazdy?Bo aż strach pomyśleć,że jeździsz po drogach,a nie znasz ustawy...."

Kodeks drogowy znam, co to jest ten dziennik ustaw nie za bardzo, ale podstawom jest kodeks. Prawo jazdy mam i jeżdżę po całym województwie Śląskim. Kolizji i wypadku nigdy nie miałem. I nie zapowiada się na to żebym miał.

Chętnie posłucham jak w/g was wygląda wyprzedzanie i ogólnie jak się powinny zachowywać w tym czasie samochody obok. I również chętnie zaciekawi mnie opis jazdy na tej 8 pasmówce :P
zagłębiak
Nowicjusz