Dobra no to teraz wytłumacz mi kiedy prawym pasem można zacząć wyprzedzanie. Kiedy ani na środkowym ani na lewym pasie nikt obok mnie nie jedzie ? A kiedy na środkowym - kiedy nikt nie jedzie obok z obu stron ? A kiedy na lewym - kiedy anie na środkowym ani na prawym nikogo obok nie ma ? To teraz dalej. Jak prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ? Środkowy wyprzedza - obie strony nie mogą przyśpieszać ? Prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ? Tak to powinno być zgodnie z przepisami. Przecież jazda z (pseudo) przepisami wprowadziła by tylko chaos, brak płynności jazdy i zagrożenie wypadkami. Nich ktoś mi powie kto tak jeździ ? Jeśli sytuacja wymieniona przeze mnie we wcześniejszym poście jest wyprzedzaniem oraz to że nie można przyśpieszać jak Cię ktoś wyprzedza (na drogach 3 i więcej pasmowych) ma się odnosić w/g kodeksu do każdego wyprzedzania to są to kolejne "buble" w kodeksie, a właściwie kolejne nie jasno napisane przepisy. Pokaż mi kto tak ja opisałem jeździ, jeśli to w/g was dobrze zinterpretowałem. A z tego co wcześniej pisaliście wychodzi że tak. Przecież tak się naprawdę nie da jeździć. A już napewno ja nie umiem. A co dopiero w USA na drodze 8 pasmowej.
PS: A może w/g jak jak lewy wyprzedza a na środkowym ktoś jest koło was, to on tego z prawej już nie wyprzedza tylko tego na środku :p. Bo już mącicie ładnie.
Jak dla mnie to jak pusty jest środkowy pas to wyprzedzanie jest tylko na skrzyżowaniach i przejściu. A na normalnej drodze nie. Czyli wyprzedzanie jest wtedy kiedy ktoś jedzie szybciej na pasie obok a nie że oba auta są roździelone 1 pasem albo że wyprzedza się auta na 2 pasach obok. Kodeks wyraźnie mówi obok !!! Takie jest moje zdanie.
MotoAlbercik wcześniej napisał: "Kolego -
http://www.kodeksdrogowy....spisTresci.html oddział 6 Wyprzedzanie.Art.7,8,10.
Poza tym proponuję ci przeczytać tą ustawę,a napewno znajdziesz w niej wszystkie odpowiedzi na nurtujące cię pytania.Mam tylko nadzieję,że jeszcze nie masz prawa jazdy?Bo aż strach pomyśleć,że jeździsz po drogach,a nie znasz ustawy...."
Kodeks drogowy znam, co to jest ten dziennik ustaw nie za bardzo, ale podstawom jest kodeks. Prawo jazdy mam i jeżdżę po całym województwie Śląskim. Kolizji i wypadku nigdy nie miałem. I nie zapowiada się na to żebym miał.
Chętnie posłucham jak w/g was wygląda wyprzedzanie i ogólnie jak się powinny zachowywać w tym czasie samochody obok. I również chętnie zaciekawi mnie opis jazdy na tej 8 pasmówce