Astra 1.4 bierze olej

01 Lut 2010, 18:23

mam taki problem
przed wakacjami kupilem auto astre 1,4 kat, gaz 93 r
zmienilem pierscienie i gumki... bo brala mi bardzo duzo oleju na 100km okolo 0.5l musialem dolac. dzis przejechalem okolo 6-7tys km i zobaczylem ze na miarce jest ponizej minimum.
mechanik mi powiedzial, ze od tych 6-7 tys km ze mi spalil okolo 0.5l to jest norma CZY TO PRAWDA?
i gdy robilem "silnik" powiedzial mi ze po 10-20 tys km moze mi znowu zaczac brac olej CO TEZ MNIE ZDZIWILO.

jak tak to widac wtedy ze niema sensu robic takiego samochodu.

niewiem czy dolewac oleju teraz czy poczekac te 3-4 tys i wtedy zmienic olej (jak do tego czasu nie bedzie mi ubywalo) powiem tez ze lalem olej 10w40
csw
Nowicjusz

Miejscowość: Świecie
  • 01 Lut 2010, 18:56

Ja bym nalał 15W40 -bo ten co masz to troche za rzadki do tego silnika.
    Pewnie połowa tego co dolałeś to wyciekła - sprawdzałeś czy silnik nie jest od oleju?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

01 Lut 2010, 19:19

powiem ci ze przed naprawa silnik pod glowica byl od oleju do tych 6 tys byl czysty teraz ale widze ze znowu zaczyna byc brudny pod swiecami
    csw
    Nowicjusz

01 Lut 2010, 19:30

No i masz swoje ubytki - albo poszła uszczelka pod głowicą lu po prostu nie dokręcona głowica( po wymianie uszczelki i przejechaniu kilkuset km (nie pamiętam po ilu) trzeba ją ponownie dokręcić i wyregulować luzy zaworowe) - i jak mechanik zrobił ci silnik skoro po 20 tyś/km będzie znowu brał olej - niemożliwe - ( lub nie robił szlifu cylindrów tylko wymienił same pierścienie).
    I olej też zmień na inny.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

01 Lut 2010, 19:47

powiem ci tak.
    planowal glowice zmienil gumki i pierscienie nowe.
    tylko ze te slady oleju nie sa az tak mocne pod ta glowica no ale moze i tak jest

[ Dodano: Pon Lut 01, 2010 19:50 ]
    a co do uszczelki to raczej watpie bo przy naprawie uszczelka byla czysta niezniszczona tak mocno
    csw
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Pasy bezpieczeństwa bez tajemnic
      Choć pasy bezpieczeństwa mogłyby się wydawać prostym urządzeniem, w swojej współczesnej formie są skomplikowanym elementem konstrukcyjnym. Nieustanne prace rozwojowe i duże nakłady finansowe producentów, takich ...