Astra 1,7 DTI czarna maź w zbiorniczku wyrównawczym

16 Lis 2008, 13:01

Witam, posiadam od niedawna Astre 1,7 DTI, po zakupie wymieniłem wszystkie płyny eksploatacyjne i po jakimś czasie zauważyłem, że w zbiorniczku wyrównawczym pojawiła się czarna maź. Zastanawiam się czy to uszczelka pod głowicą tylko, że wogóle nie kopci a wyczytałem gdzieś na forum że jeżeli pokonuje się krótkie odcinki takim dieslem to silnik nie dogrzewa się i dlatego może pojawiać się taka maź.
Proszę o jakąś rade i z góry dzięki.
jartek100
Nowicjusz

• 16 Lis 2008, 20:38

to raczej uszczelka pod głowicą
    maurycja
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Żywiec

16 Lis 2008, 22:21

Zgadzam się,to może być uszczelka pod głowicą.Proponuje sprawdzić czy nie masz wody w oleju,wyjmij bagnet (miarkę oleju)i sprawdz jaki olej ma kolor,jak ma kolor taki kawa z mlekiem to masz wodę w oleju,i sprawdz jeszcze czy pod korkiem wlewu oleju nie ma takiej dziwnej mazi w takim samym kolorze.
    lisek473
    Nowicjusz

17 Lis 2008, 16:11

uszczelka była chyba wymieniana bo pokrywa zaworów jest uszczelniona dodatkowo na silikon, cała głowica jest sucha w oleju nie ma płynu pod korkiem oleju jest czysto a mazi w zbiorniczku coraz więcej.
    jartek100
    Nowicjusz

17 Lis 2008, 18:45

uszczelka pod głowicą na 100 procent .Po zdjęciu głowicy sprawdż jej szcelnośc.
    mariusz959
    Nowicjusz

17 Lis 2008, 19:19

Tylko jak już zdecydujesz sie ściągnąć głowice to daj ją do planowania to nie jest tak drogie a lepiej to zrobić za jedną robotą i przy okazji wymienić gumki zaworów no i oczywiście zawoey dotrzeć.A tak na marginesie to nie wiem kto żeby nikogo nie urazić,ale ja osobiście jestem wrogiem jakichkolwiek uszczelnień w silniku za pomocą sylikonu.
    lisek473
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti type 57 Sc Atlantic
      Bugatti Type 57 SC Atlantic. Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940. Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem ...
      Volkswagen Amarok 4MOTION
      Amarok jest najmłodszym modelem marki Volkswagen Samochody Użytkowe. Jego produkcja rozpoczęła się w 2010 roku w Argentynie, od maja 2012 roku samochód powstaje także w fabryce Volkswagena w Hanowerze. Dla Amaroka ...

17 Lis 2008, 20:03

Nie chce mieszać , bo wyrok już padł , ale tak zapytam - jest w tym motorze chłodnica oleju ? no... w układzie chłodzenia ? Może ona puszczać olej do płynu ?
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Lis 2008, 20:08

tak jest taka chłodniczka
    jartek100
    Nowicjusz

21 Gru 2017, 00:45

Miałem ten sam problem.Okazało się,że są to uszczelki chłodniczki. Insignia 1.8 2009
    damianed
    Nowicjusz

Miejscowość: Portsmouth
    Prawo jazdy: 17 07 2011
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Insignia SE
    Silnik: 1.8 140KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2009