Audi a3 1.6 16v - dźwięk odkurzacza przy pierwszym odpaleniu

27 Paź 2017, 16:14

Witam,

Mam ostatnio problem z moim autkiem. Otóż, gdy auto dłużej postoi, przy pierwszym odpaleniu zaczyna wyć dosłownie jak odkurzacz. Od razu zgaszone i odpalone ponownie - dźwięk znika.

Nagrałem filmik:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

co może być przyczyną?
Pozdrawiam.
encoresin
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.6 8V
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • 27 Paź 2017, 16:34

Wygląda na uszkodzenie , zużycie pompy powietrza wtórnego. Pracuje zbyt głośno. Niewykluczone że jest duża nieszczelność na rurach doprowadzających / odprowadzających pompowane powietrze.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

27 Paź 2017, 16:40

A dlaczego po drugim odpaleniu już jest ok?

I w sumie najważniejsze pytanie - czy mogę tak jeździć? Do połowy grudnia byłbym zmuszony? - można?
    encoresin
    Nowicjusz

27 Paź 2017, 22:03

Pisałem
    bonifacy napisał(a):Wygląda na uszkodzenie , zużycie pompy powietrza wtórnego.

A Ty bez weryfikacji czy taką pompę posiadasz , czy rzeczywiście jest uszkodzenie w jej obwodzie piszesz
    encoresin napisał(a):I w sumie najważniejsze pytanie - czy mogę tak jeździć? Do połowy grudnia byłbym zmuszony? - można?
    No bez jaj :mrgreen: Oprócz dokonania nagrania nie wysiliłeś się nawet do wsłuchania się skąd dobiega ten odgłos ten odkurzacza. Oczywiście że możesz tak jeżdzić , nawet rok, Jednak czytaj co napisane małymi literami - stosowanie się do porad na forum dokonujesz tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi

28 Paź 2017, 12:06

Nie wysiliłem się bo nie wiedziałem co to. I nie wiedziałem też czy to dobry pomysł szukać pomału przyczyny. Jakby coś je*ło nie byłbym szczęśliwy. Po pierwszej odp na mój post znalazłem filmik - i było tam pokazane - jak chodzi działająca pompa i jak zepsuta - i w sumie by się zgadzało. Chwilowo nie mam czasu tego sprawdzić bo w pracy siedzę ciągle. A po nocach nie będę grzebał.

Co do jazdy - właśnie o to mi chodzi by ktoś, kto się zna - powiedział czy można jeździć czy nie. Tak bez tych małych literek. Oczywiście, jakby się zepsuło to nie jestem osobą, która będzie wytykać paluchem - on mi powiedział, że mogę...

Pojutrze dopiero znajdę czas na sprawdzenie :(
    encoresin
    Nowicjusz

29 Paź 2017, 20:26

bonifacy napisał(a):Wygląda na uszkodzenie , zużycie pompy powietrza wtórnego
    Albo problem z przekaźnikiem od tej pompy przez który mogła ulec uszkodzeniu. Ona chyba nie powinna pracować dłużej niż 90 sek.

Czysta woda lub rdza wskazują na nieszczelność pomiędzy filtrem powietrza a pompą powietrza wtórnego. Musisz dokładnie posprawdzać.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1999
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      Sprzedaż opon w 2020 roku (PZPO)
      Pierwsza połowa roku bardzo zła, kolejne kwartały coraz lepsze. Według danych Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego (PZPO) w czwartym kwartale 2020 roku widać częściowe odbicie sprzedaży opon na rynek – wzrosty ...

23 Gru 2017, 17:30

Witam po długim czasie. Przepękałem te podwójne odpalanie i dojechałem do domu na święta. Osobiście nie zaglądałem tam ponownie, tylko oddałem do mechanika.

Pogrzebali, pogrzebali, stwierdzili, że pompa jest ok. Dziwne bo na YT znalazłem film jak chodzi pompa działająca i uszkodzona i w sumie wyszło z niego, że moja jest uszkodzona.

Pytałem czy ona ma tak chodzić - miły pan stwierdził, że tak. Zdziwiony wróciłem do domu i pompa nie uruchamia się już. Czyli wydaje mi się, że jednak ją naprawili sprawdzając, czy coś i nie do końca wiedzą co z nią było.

Dziękuje serdecznie za Waszą pomoc! Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
    encoresin
    Nowicjusz