Astra 2 1.8 125km. +LPG

07 Mar 2016, 19:49

witam, mam na oku ten samochodzi:
[link do oferty na Olx wygasł]

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym motorem? Podobno w dobrych rękach może być super. A może dokładnie ten egzemplarz ktoś zna? Proszę o rady. Jakiego spalania mogę się spodziewać? I na co konkretnie zwrócić uwagę podczas kupna
Kevczix
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf 4
Silnik: 1,9TDI 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2016, 20:19

Ja bym go nie kupił.. na kilometr widać że auto lekko nie miało.. najbardziej rozbawiło mnie to "unikatowy model wizualnie stylizowany przez Steinmetz Opel Tuning" facet raczej nie wie co piszę :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Mar 2016, 06:50

Akurat ten egzemplarz odradzam.
Co do samego silnika 1.8 125km (Z18XE) to użytkuje taki w Zafirze (większa siostra Astry).
Generalnie spalanie benzyny od 6,5 do 10 litrów benzyny, gazu od 7,5 do 12 litrów. Silnik dość dynamiczny (w Astrze powinien sobie lepiej radzić-Zafira jest wyższa i cięższa), nie ma problemów z turbo, dpf, dwumasą itp.
Warto lać do niego dobry olej (np. Motul, Liqui Moly, Valvoline-żadne Lotosy, Castrole) i wymieniać regularnie max co 15 000 km - wtedy uniknie się nadmiernego zużycia oleju.
Wadą tego silnika jest duża głośność powyżej 120 km/h (być może w Astrze jest ciszej-Zafira ma krótsze przełożenia biegów).
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    AFT - Alternative Fuels Technology
    Rynek branży paliwowej nieustannie poszukuje technologicznych rozwiązań, które pozwolą zasilić auto w sposób jeszcze bardziej nowoczesny oraz dostosowany do norm ekopolityki. Nowe targi paliw alternatywnych ...