Opel Insignia

30 Lis 2015, 11:44

Witam,
po nowym roku chciałbym kupić swój pierwszy samochód. Podoba mi się Opel Insignia 2.0 tdci wersja 160 konna w hatchbacku. chciałbym poznać wasze opinie o tym samochodzie. Dużo słyszałem że jest to bardzo awaryjny samochód. Czy jest sens inwestować w takie auto ? musiałbym znaleźć taki samochód do 40 tys.
prosiłbym o porady.
massi
Nowicjusz

Auto: Ford Focus mk2

30 Lis 2015, 11:53

Zasadnicza kwestia - dlaczego akurat diesel? Zapoznałeś się z poniższym tematem?
czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

30 Lis 2015, 12:03

Zapoznałem się z tym tematem wiem że koszty napraw diesli są wysokie lecz moim zdaniem jeśli auto jest dobrze eksploatowane to wizyty w warsztacie można ograniczyć do minimum. Poza tym nowe silniki benzynowe też mają turbiny, wtryski itp. A koszt jazdy na benzynie jest wyższy niż w dieslu.
massi
Nowicjusz

30 Lis 2015, 12:33

Do 40 tys. tylko z początku produkcji chyba że z niskim wyposażeniem i przebiegiem 200 tys. plus to może jakaś 2009-2010.
Pamiętaj tylko że Insignie z początku produkcji miały swoje wady - o których trzeba pamiętać.
Jeżeli masz 40 tys. to na samochód możesz wydać 36 tys. a w tej cenie ciężko będzie o coś naprawdę zadbanego, z niskim przebiegiem i sensownym wyposażeniem.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

30 Lis 2015, 12:38

Diesli japonskich I koreanslich przy prawidlowym derwisie nigdy nie naprawialem Masz pewny wozek a jesli jeszcze co 5 tys wyczyscisz wtryski/ za 6 zl/ to masz spokoj.Zawor EGR tylko wtedy czyscisz jesli nie znasz przeszlosci samochodu, albo nie umiesz uzywac silnika albo stoidz w korksch..koszt czyszczenia zaworu to ca 80 zl. Turbine zniszczysz jrsl jej nie chldzisz co ca 200 km W trasie. I w dieslu masz kopa I 1-5do 2 l mnij palisz.Ja dxis place ca 23 grosze za 1 km przejechany.Diesel lepiej trzyma sie drogi Bo jest ciezszy Zima diesel bezpeczniejszy I tak mozna jeszcze wiele. Mialem jakies 15 benzyniakow-nigdy wiecej! Pozdr lechutek
lechutek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 1976
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: kia Carens
Silnik: 2,0 CRDi
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

30 Lis 2015, 12:43

Co myslicie o tym modelu : [link do oferty na Allegro wygasł]
massi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Alfa Romeo Tonale - hybrid?
    Włoski producent przedstawił to auto na targach w 2019 roku i było ono nawet w Poznaniu na Motor Show. SUV ma bardzo ciekawy design i jak na razie jest to wersja koncepcyjna ale nie widać przeszkód żeby w niedalekiej ...

30 Lis 2015, 12:48

A myślałem że kupisz dobre auto :)
Kupujesz cenę - nie samochód.
Poszukaj takiego w DE tak żeby miał pełny podatek zapłacony.
Ogólnie poczytaj sobie o przekrętach na podatku VAT przy takich samochodach
http://moto-zakup.pl/menu/pakiety-2/cla ... datek-vat/
Wtedy zrozumiesz fenomen cen takich samochodów w Polsce.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

30 Lis 2015, 13:25

Kurcze, nir mialem pojecia ze moze byc niezaplacony podatek od auta. Dzieki za te cenne informacje
massi
Nowicjusz

30 Lis 2015, 13:41

Nie ma problemu po to jest to forum i po to jesteśmy my na nim :)
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

04 Gru 2015, 21:51

Mam pytanie odnosnie tego artykulu który pojawil sie wyzej odnosnie podatku vat za samochod. Czy mozna to powiazac do sytuacji w ktorej to polska firma kupuje nowe auto na leasing z polskiego salonu ? Po leasingu firma ktora zakupila ten samochod odsprzeda go osobie fizycznej. Czy w takiej sytuacji osoba fizyczna placi 2pcc czy 23 prpc vat ?
massi
Nowicjusz

05 Gru 2015, 13:09

W Polsce nie można kupić niczego w cenie netto, trzeba wszędzie płacić brutto a później VAT można odzyskać (odliczyć).
Z autami z PL salonu problem nie istnieje.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

07 Gru 2015, 16:49

Acha. Jeszcze chcialbym sie dowiedziec czy warto kupic uzywany samochod z homologacja na ciezarowe ? Warto czy lepiej sobie glowy takimi samochodami nie zawracac ?
massi
Nowicjusz

07 Gru 2015, 17:08

Pod względem formalnym przekwalifikowanie auta jeżeli ma napinacze pasów to niewielki koszt i wizyta na stacji diagnostycznej a to jak użytkowane było auto trzeba sprawdzać :)
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

08 Gru 2015, 18:16

Znalazlem takie ogloszenie : Opel Insignia
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myslicid i tym samochodzie ? Warto ?
massi
Nowicjusz

08 Gru 2015, 18:21

Masz jakiś numer VIN , wiesz skąd sprowadzone auto ?
Tak po zdjęciach i opisie można powiedzieć że tania jak na przebieg i wyposażenie.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika