Astra 3 vs. Mazda 6 jako Pierwszy Samochód

13 Lip 2015, 19:47

Gdzie Colt czy GP, a gdzie Mazda 6 :roll:
Będzie chodzić po sąsiadach/znajomych i opowiadać z jakiego rocznika macie auto?
dobry tekst :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lip 2015, 06:50

Nie będzie chodziła po sąsiadach.
Chodziło jej bardziej o to, żeby był max 5-6 letni, żeby coś się nie rozwaliło po pierwszych km użytkowania.

Ogólnie to bym chciał coś podobnego do Mazdy 6 (2005 ta po lifcie)
i wiem, że koszt musiałby być większy, więc nawet budżet by wzrósł do 30 tys.
Po prostu trochę dłuższy czas odkładania ;)
Lepis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 12 2013
Auto: Nie mam

14 Lip 2015, 07:29

Lepis napisał(a):Chodziło jej bardziej o to, żeby był max 5-6 letni, żeby coś się nie rozwaliło po pierwszych km użytkowania.

Biorąc pod uwagę to, że współczesne auta lubią się sypać zaraz po ukończeniu gwarancji (bo producenci skalkulowali sobie, że nie opłaca się sprzedawać bezawaryjnych samochodów) argument "byle jak najmłodszy" pozbawiony jest uzasadnienia. Poza tym weź uwagę to, że nie każdy potrafi prawidłowo "obsługiwać" samochód - znam przypadki zajechania aut uchodzących za niezawodne jeszcze w okresie gwarancji z powodu ich nieumiejętnej eksploatacji - nigdy nie będziesz mieć pewności czy nie trafisz na samochód po takiej ofermie. Lepsze starsze auto, ale z pewną historią serwisową, sprawdzalnym przebiegiem i w związku z tym droższe niż młodsze, ale tanie, ze sfałszowaną książką serwisową, cofniętym licznikiem, tanio wyklepane po dzwonie, z opisem "1000% bezwypadek, ideał z Niemiec", którego może faktycznie na początku będzie zazdrościł sąsiad, ale potem zazdrość zamieni się w śmiech, że musisz do pracy jeździć autobusem, bo "znowu coś".
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

14 Lip 2015, 11:44

Jako, że osobiście jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy to wybrałbym mazde 6. Patrzę po swoim przykładzie i wiem, że te auta sa naprawdę mało awaryjne, spokojnie bez napraw jeżdżę już od chyba trzech lat, a kupiłem używaną. Warto się przed zakupem wybrac na jazdę próbną, wtedy wiemy, jak się prowadzi dany samochód. Mój znalomy to dealer Mazdy w Zabrzu, wiem, że tam nie ma problemu, żeby pojeździć sobie trochę, zajrzyj http://tarnowskie.mazda-dealer.pl/ i się umów, jak nie jesteś pewna, jak się jeździ
maniek10
Nowicjusz

Auto: Mazda 3

15 Lip 2015, 12:14

Czy mógłby ktoś podesłać przykładową mazdę 6 po lifcie, w granicach 15-23 tys zł
Lepis
Nowicjusz

17 Lip 2015, 12:27

Jeżdżę obecnie Mazdą 6 GY dość długo jej poszukiwałem, rocznik 2003, 2.0 benzyna. Co do rdzy u mnie jej nie ma, w Niemczech były wymieniane tylne nadkola, teraz na zimę planuję ją zakonserwować i tyle. Po przyprowadzeniu ( ponad miesiąc temu ) oprócz filtrów nie włożyłem nic, auto przeszło bez problemu przegląd, zawieszenie oryginał przy rzekomym przebiegu 146tys. Wygodne, przestronne, dobrze wyposażone auto. Ciężkie i o tym trzeba pamiętać bynajmniej u mnie w kombi i te 141 koni jest akurat do tego auta. Średnie spalanie u mnie 7.8litra przy normalnej jeździe 50% trasa 50% miasto.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy poślizg – trudne doświadczenie kierowcy
    Pierwszy poślizg w życiu to dla każdego kierowcy bardzo trudne doświadczenie, a opanowanie takiego poślizgu w warunkach drogowych bez odpowiedniego przeszkolenia jest prawie niemożliwe. Co robić, aby uniknąć sytuacji, gdy ...

17 Lip 2015, 12:54

mateusz9986, czy mógłbyś zdradzić ile kosztował Cię ten egzemplarz w idealnym stanie? :)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Lip 2015, 13:25

Łącznie z opłatami 14200 zł :). Dodam że pojechałem oglądać inną Mazdę 6, również kombi, ten sam rok tyle że za tysiąc tańszą. Jak ją zobaczyłem to powiedziałem sobie o nie, Mazdy chyba nie chcę, lakier porysowany, korozja na progach i nadkolach, najechane niby 150tys a kierownica cała powycierana. Z ciekawości w drodze powrotnej wjechałem do innego komisu i trafiła mi się moja. Auto wziąłem na jazdę testową, następnie na stacje diagnostyczną. Kilka dni po zakupie zaczęła mi szarpać ale jak się okazało winowajcą było paliwo, teraz odpukać zero problemów. I oczywiście nie mówmy o ideale bo takie są w salonie, ale na chwilę obecną oprócz wymiany oleju i opon nie potrzebuje wkładu finansowego, a no i usunięcia odprysku na szybie na które jutro się wybieram. Przypuszczam że trafić można każdy samochód w zadowalającym stanie, tylko trzeba sporo szukać.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Lip 2015, 08:39

Czy możecie powiedzieć coś więcej na temat mazdy 3 i mazdy 6 Po lifcie.
Lepis
Nowicjusz