Astra? czy coś innego do 2500 zł

13 Mar 2014, 12:22

Moja Asterka ('93) zaczyna się już sypać: pojawiają się dziury w progach, zardzewiałe nadkola i okolice wlewu paliwa, silnik cały spocony, butli do lpg wychodzi legalizacja i jeszcze hamulce tylne do zrobienia i pewnie trochę drobiazgów. Z grubsza żeby jeszcze nią pojeździć, to musiałbym wpakować z 1,5 tys, a i to nie wiadomo na ile wystarczy. Dlatego zastanawiam się czy nie dołożyć jeszcze z tys, i z budżetem 2,5 tys nie poszukać czegoś troszkę młodszego i w lepszym stanie?
Nie wiem czy dobrze kombinuję i czy jest sens takiego rozwiązania, żeby nie było że: "zamienił stryjek siekierkę na kijek".
Stąd pytanie czy jest sens w tym budżecie szukać auta które w miarę bezproblemowo pojeździ z dwa, trzy lata?
Tak przeglądam oferty z mojej okolicy(zachodniopomorskie) i np trafiłem na coś takiego:
[link do Tablica wygasł] trochę młodsza od mojej, a resztę kasy na blacharkę przeznaczyć?
Ostatnio edytowany przez arturaro, 13 Mar 2014, 20:10, edytowano w sumie 1 raz
arturaro
Początkujący

Miejscowość: Szczecinek
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 165KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

13 Mar 2014, 13:29

arturaro napisał(a): żeby nie było że: "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Raczej tak właśnie będzie .
arturaro napisał(a):http://tablica.pl/oferta/opel-astra-1-6-8v-1996-r-bez-wkladu-finansowego-oplacona-do-jazdy-CID5-ID5gIpp.html trochę młodsza od mojej, a resztę kasy na blacharkę przeznaczyć?

Tam na samej blacharce się nie skończy .
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

13 Mar 2014, 13:37

Magda93 napisał(a):arturaro napisał(a):
żeby nie było że: "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Raczej tak właśnie będzie .

Czyli sugerujesz żeby taki pomysł całkiem sobie wybić z głowy?

A na przykład, dokładając jeszcze trochę:
[link do Tablica wygasł]
arturaro
Początkujący

13 Mar 2014, 19:36

Ta Astra jak za darmo aż sie boje co tam będzie do zrobienia..
Megane za tania.
Zobacz na tą Maree [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko do ceny trzeba doliczyć opłaty około 1500zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

13 Mar 2014, 19:59

1400 do negocjacji ta astra jest to bardzo niska cena tak jak kolego napisałeś "jak za darmo",
Ja za taką astre i to jeszcze bez wspomagania dałem 3500 w ładnym stanie tyle że rocznik 2000 więc nie sądze żeby ktoś 4 lata starsze auto chciał oddać tak tanio.
Nie znam się zbytnio na ocenie ogłoszeń ale dziwnie podejrzana jest ta cena względem tego co on wypisuje że wszystko powymieniane ciekawa sprawa...
Ale tak swoją drogą co w takim samochodzie może być do roboty skoro tam części są naprawdę tanie a samochód wygląda na cały?
A może mam zły tok myślenia?
Jeśli tak to proszę o sprostowanie:)
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1993

13 Mar 2014, 20:06

Co trzeba na 100% sprawdzić oglądając taką Astre to blacharka (progi,nadkola,doły drzwi oraz podłoga).
Druga sprawa jest taka że jeśli ta Astra faktycznie była by ok to już by jej nie było.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Off-roadowe Toyoty dla niderlandzkiej policji
    Toyota podpisała umowę z Policją Narodową w Niderlandach na dostarczenie floty nowych samochodów terenowych. Do służby w policji zostały wybrane Toyota Hilux i Toyota Land Cruiser. Zdecydowały o tym ich możliwości ...

13 Mar 2014, 20:08

Marea fajna ale niestety nie zmieszczę się w budżecie. Myślisz że Megane za tania? Pytam bo miałem jechać oglądać ale zadzwoniłem do znajomego. On też Megane jeździ i okazuje się, że będzie swoją sprzedawał. Też chce około 3 tys ale raczej coś na pewno spuści, z 97 roku. Z tego co pamiętam, jak wcześniej mówił, w ostatnich dwóch latach robił remont silnika i wymieniał sprzęgło. Teraz blacharki trochę po spotkaniu z sarną. I tak się zastanawiam, bo zaletą jest czteroletni gaz, ale silnik za to 1.4. W poniedziałek powinien mieć już nowe auto, a to obiecał zostawić mi na kilka godzin, żebym mógł sobie na spokojnie obejrzeć. Na pewno pojadę na jakiś warsztat, ale nie bardzo wiem na co najbardziej zwrócić uwagę przy tym modelu?
arturaro
Początkujący

13 Mar 2014, 20:09

No tak to jest więcej niż za półdarmo i tamte wersje miały wspomaganie i obstawiam że ona też ma.
Coś tu śmierdzi,
Ale od siebie polecam Astre f jak najbardziej z tym że nie tą co podałeś.
Autorze z jakiej miejscowości jesteś albo województwa?
Wkleję trochę moim zdaniem dobrych egzemplarzy a koledzy ocenią.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Mar 2014, 20:14

Świdwin, zachodniopomorskie, ale teraz chyba poszukiwania do poniedziałku zawieszę, żeby obejrzeć to Megane kolegi. Chociaż za jakieś ciekawe propozycje też będę wdzięczny. Astrę wymyśliłem sobie bo łatwiej np z mojej przełożyć alufelgi czy może jakieś części, ale teraz w sumie nie wybrzydzam. Chcę po prostu zmienić jeżdzidełko, bo w to już nie warto raczej inwestować.
arturaro
Początkujący

13 Mar 2014, 20:22

Niestety ale nie ma za wiele ciekawych egzemplarzy z Twojego województwa ale znalazłem np. tą co o niej myślicie?
Dosyć dobrze wyposażona dobra cena tylko?
[link do oferty na Allegro wygasł]
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Mar 2014, 20:43

Ja bym zainwestował w tą co masz i zbierał. Za 2 lata ta sprzedał i wtedy szukał czegos lepszego :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Mar 2014, 21:22

astra to dobry wybór
konio1konio
Początkujący

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 09 03 2006
Auto: KIAOptima
Silnik: 2.0DOHC
Rok produkcji: 2014

13 Mar 2014, 21:30

Zawsze można sie bliżej pryjrzeć tej Megane znajomego.
Astra z linku to jakaś padaka,nie dość że 1.6 16V to ponad 1800wyświetleń i zero chętnych?
Barol
Awatar użytkownika

13 Mar 2014, 21:33

Fakt nie zwróciłem uwagi na wyświetlenia więc jednym słowem nie ma za fajnych propozycji z rodziny opla astry w Twojej okolicy.
Trzymam kciuki z tą Megane:)
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Mar 2014, 15:03

Dziś przypadkiem natknąłem się na tego znajomego i zrobiłem kilka zdjęć tej Megance. Mam prośbę o ocenę, i zakładając dobry stan techniczny i w miarę nie zardzewiałe podwozie, jaką cenę warto za nią dać? Rocznik '97. Maska ma inny odcień bo jak pisałem, była wymieniana po zderzeniu z sarną. Lewe nadkole też już do robienia się będzie nadawało, poza tym kilka poprawek lakierniczych też by się przydało. To tyle co zauważyłem z zewnątrz na szybko, dokładniej będę się mógł przyjrzeć w poniedziałek. Tak jak pisałem auto będę miał na kilka godzin i będzie okazja dokładnego się przyjrzenia. Jakieś rady na co szczególnie zwrócić uwagę?
https://www.dropbox.com/sh/wwfq3164ffed108/di7kG5IeS3
arturaro
Początkujący