Astra- denerwująca usterka

24 Lut 2008, 18:52

otóż jak juz kiedyś pisałem świeci sie kontrolka awarii elektryki czy jakoś tak. Z kodów błędów odczytałem ze jest to sonda lambda i czujnik położenia wałka rozrządu.
Jako pierwsze wymieniłem sondę lambda jednak nic to nie pomogło.
Od pewnego czasu obroty zaczęły wariować więc wymieniłem ten czujnik obrotów dzięki czemu kod błędu z tym czujnikiem został usunięty a obroty powróciły do normy. Teraz tkwi problem z tą sondą lambda ;/ Jest nowa a kod błędów wciąż pokazuje jego usterkę. Pomocy ! co to jeszcze może być ??

Czy możliwe jest ze ten błąd jest spowodowany nieszczelnym <dziurawym) tłumikiem i ze komputer czyta ten błąd jako usterek sondy ?
Krzysnik363
Nowicjusz

• 24 Lut 2008, 20:05

A czy po wymianie tego czujnika i skazsowaniu jego błędu,skasowałeś błąd sondy?Jeżeli tak,to wina może leżeć po stronie nieszczelnego układu wydechowego.Mogła też uszkodzić się ponownie sonda lambda,ale to mało prawdopodobne.Sondę można łatwo sprawdzić,mierząc jej napięcie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

24 Lut 2008, 20:22

a jak oddzielnie skasować błędy sondy ?? Moja metoda w kasowaniu blędów jest taka ze odpinam akumulator na pewien czas. Czy jest jakaś inna metoda domowa bez użycia specjalnego urządzenia ?
    Krzysnik363
    Nowicjusz

25 Lut 2008, 00:51

musisz sie udac do serwisu zeby podpieli pod komputer i wykasowali bledy odpinanie akumulatora tu nic nie da pozdrawiam
    kamil3475
    Nowicjusz

25 Lut 2008, 09:42

a jakoś skasowal sie błąd na temat tego czujnika
    Krzysnik363
    Nowicjusz

25 Lut 2008, 11:05

Napewno jest gdzieś jeszcze magiczna bateryjk podtrzynująca życie :lol:
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika