Citroen ZX - elektryka

24 Lut 2008, 18:22

witam
mam problem z lewym kierunkowskazem. nie moge go wogole uruchomic natomiast zamiast wlaczenia sie kierunkowskazu slychac chalas za deska rozdzielcza. ten chalas to brzeczenie jakby sie jakis silniczek uruchamial(ale jaki?) wiem ze ma to jakis zwiazek z alarmem poniewaz ten tez przestal dzialac. alarm wylaczylem i odlaczylem ale brzeczenie nadal pozostalo.
jesli ktos spotkal sie z czyms takim bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam
radzio6
Nowicjusz

• 24 Lut 2008, 20:00

Mogło się zrobić zwarcie w alarmie na wyjściu kierunkowskazów.Jeżeli się znasz na elektryce w tym samochodzie i wiesz jak podłącza się alarmy,to wypnij całkowicie z instalacji przewody z alarmu,które są do kierunkowskazów.Inną przyczyną może być sam przerywacz.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

24 Lut 2008, 20:39

Niestety kompletnie sie nie znam. kupilem to autko wczoraj. jedyne co zrobilem to przy samym alarmie rozlaczylem przewody. wiem ze te przewody ida do deski rozdzielczej a do tej sie dostac chyba nie jest tak prosto...??? mozesz jakos blizej wytlumaczyc gdzie sa podlaczone te przewody z alarmu do kierunkowskazow? moze uda mi sie cos zdzialac samemu.
    radzio6
    Nowicjusz

24 Lut 2008, 22:46

Miałem podobne objawy tylko że w motorze xD
    w moim przypadku też mi coś brzęczało i to było to urządzenie co wydaje to "cykanie" przy załączonym kierunkowskazie.
    A u ciebie w samochodzie jest to "cykanie" czy sam hałas ??
    Krzysnik363
    Nowicjusz

24 Lut 2008, 22:56

tego cykania nie ma wogole. tylko halas. brzeczenie jakby jakis silniczek albo moze zwarcie. prawy kierunek jest ok. tylko z lewym taki problem.
    radzio6
    Nowicjusz

25 Lut 2008, 14:51

Przewody kierunków z centralki alarmu,moga być wpięte w obwód kierunkowskazów w różnych miejscach.To już zależy od tego,kto go montował.Ale warto poszukać przy włączniku kierunków,a dokładniej pod nim(zazwyczaj wpina się do wiązki pod kierownicą) lub przy włączniku świateł awaryjnych.Przewody mogą tez być wpięte gdzieś do wiązki.Najprościej chyba będzie,jak pójdziesz poprostu po przewodach od alarmu.Warto też by było pożyczyć od kogoś,kto ma takie samo autko(jeżeli jest możliwość,podmienić sam przerywacz kierunkowskazów(to,co tak buczy).Ale najpierw musisz sprawdzić,czy na tych przewodach od alarmu nie ma gdzieś zwarcia,ponieważ możesz spalić nawet nowy przerywacz.
    Moja rada jest taka,że jezeli się nie znasz za bardzo na elektryce samochodowej ani na alarmach,to lepiej podjedz do elektryka.Będzie cię to mniej kosztowało,niż jak coś zepsujesz.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Samochody osobowe przekazane dla szkół samochodowych
      Renault Polska przekazało samochody szkołom samochodowym w Strzelcach Opolskich, Opolu i Gdańsku. Uczniowie będą korzystać z nich podczas zajęć praktycznych. Do Niepublicznej Szkoły Branżowej I Stopnia w Strzelcach Opolskich ...

25 Lut 2008, 15:06

dzieki serdecznie za rade. dzisiaj rano pojechalem do elektryka. okazalo sie ze jest zwarcie w samym przednim kierunku. jakies blaszki sie zwarly. juz jest wszystko OK. jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
    radzio6
    Nowicjusz