Astra f 1.7 TDS(isuzu) Wymiana simmeringu

12 Mar 2015, 18:11

Witam, od pewnego czasu leci mi olej od strony rozrządu prawdopodobnie z pompy olejowej lub z wału korbowego. Ewentualnie z wałka rozrządu. Wie ktoś może jak wygląda procedura wymiany takiego simmeringu? Na pewno wiem że muszę zdjąć łapę silnika i rozrząd oraz koło pasowe. Ale co dalej? czy trzeba też zdemontować pompę wtryskową? Pozdrawiam
bartaspl1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 06 2002
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Astra F, Seat Toledo II
Silnik: 1.7 TDS 82KM 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

13 Mar 2015, 10:23

Ja proponuję najpierw sprawdzić skąd ten olej cieknie. Najlepiej dokładnie powycierać szmatą do sucha i obserwować gdzie zaczyna robić się mokro. A potem dopiero martwić się, jak to naprawić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2015, 18:02

Silnik ten ma wadliwie skonstruowaną pompę oleju, chodzi o mocowanie koła pasowego. Obowiązkowo to sprawdź. Pompy wtryskowej nie trzeba demontować.
andrzej_124
Stały forumowicz

13 Mar 2015, 18:29

Zrobione :D simmering na wale ciekł ale dopiero po nagrzaniu się silnika kiedy olej robił się rzadki. Simmmering 18 zł a roboty na 10 godzin dla średnio zaawansowanego:)
bartaspl1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 06 2002
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Astra F, Seat Toledo II
Silnik: 1.7 TDS 82KM 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius - aerodynamika i niskie zużycia paliwa
    Toyota Prius czwartej generacji już na pierwszy rzut oka zwraca uwagę swą aerodynamiczną sylwetką. I nie jest to tylko subiektywne wrażenie, ponieważ dzięki starannemu zoptymalizowaniu kształtów nadwozia projektantom ...