15 Mar 2015, 22:15
maxymilian
15.03.2015 na 12:54
Witam. Mam juz dosc swojego Tdika..Od poczatku: Zakupilem Forda Galaxy z 2001r. Z silnikiem 1.9tdi 115km. Przez pierwsze pol roku nie mogłem powiedzieć zlego slowa przejechał 50tys km bez problemów. Wymiana Oleju co 10tys km Castrol 10w40. Rozrząd oryginalny na czas. I sie zaczelo. Dusił sie przy dodawaniu gazu. Pojechalem na komputer. Diagnoza padly pompowtryskiwacze. Planowalem jeszcze pojeździć wiec oddalem do „porzadnej” regeneracji. Mialo byc 600zl szt a niby jakies inne koncowki droższe i wyszlo 800zl szt. Ok myślę teraz bedzie spokoj..Po miesiącu zaczal strasznie kopcic i zjadac 1l oleju na 2tys km i turbo sie wylaczalo co chwile i raz dmuchalo raz nie..pojechalem do mechanika stwierdził ze padła turbina. Kolejna regeneracja. Tym razem 600zl. Po wymianie auto auto pochodzilo tydzień czasu i zaczela ciagnac dopiero od wtys obr. I czarna chmura. Pan co wymienial turbo mowil ze z turbina jest sprawna i powiedzial ze to przez pompowtryskiwacze. Ze niby jakas druga faza wtrysku.. pojechalem do tego co regenerowal i wymienial. Podlaczyl pod komputer i wszystko ok..zgupialem. Stal tydzien czasu na wsrsztacie..wymieniony egr nowa oryginalna przeplywka. Zawor ciśnienia turbiny. .i dalej nic..oddalem do ponownej regeneracji turbo na gwarancji ustawili juz na 102%..i auto pochodzilo tydzień i dalej kopci jak wsciekle na czarno..turbina dmucha bo autko sie sprawnie rozpedza. Osiaga prędkość maksymalna 175kmh. A i jeszcze wgralem nowa mape silnika i tez nie pomoglo. Podsumowując: na dzien dzisiejszy samochod nie bierze oleju, ciągnie dobrze tylko czasami po dodaniu gazu nie reaguje turbo musze odpuscic i jeszcze raz wcisnac i zasuwa zazwyczaj na 1 i 2 biegu. Na zimnym pali dobrze ale jest strasznie slaby ciężko ruszyc bo nawet po wcisnienciu gazu obroty niechca rosnac. Po okolo 5min przechodzi. Kopci niesamowicie na czarno. Czasami w srodku czuje zapach jakby spalin. Wczoraj byłem jeszcze na Vcds wtryski pokazuje 1; -0.16 2 -0.54 3)- 0.54 4) -0.16 turbo na postoju 1.2- 1.4 bara.. ktos ma jakieś pomysły?