Astra F

17 Wrz 2010, 15:46

Witam, noszę się z zamiarem pierwszego samochodu. Cena maksymalnie 3000zł, tatuś jest mechanikiem-elektrykiem samochodowym i mówił że zgodzi się dać na części do tysiąca zł. 3000zł ja mam na samochód. Na razie nie widzę nic lepszego niż Opel Astra 1 (dla mnie wersja Hatchback 3d). Na allegro jest tego mnóstwo nawet za 2000zł. Części w miarę tanie i dostępne. Może nawet uda mi się dostać 16v na wielopunkcie. I tu mam sprawę do Was, czy macie dla mnie jakieś lepsze propozycje? Główną uwagę skupiam na tanich częściach i żeby to wyglądało jak samochód, a nie jak jakieś Tico czy inny "pojazd". Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, wiem że za te pieniądze to jest trudne, ale na pewno nie niemożliwe, szczególnie kiedy ktoś lubi się pogrzebać w smarze i ma tatulka mechanika. Także z góry dziękuję za propozycje i pozdrawiam.
mateuszlee
Nowicjusz

Miejscowość: biłguś

17 Wrz 2010, 16:09

Skoro tata jest mechanikiem to spytaj taty hehe:D Za tę cenę ja bym szukał 1.6 8v i nie pchał sie w 16v, więcej problemów, zresztą zapytaj taty. Ogolnie mysle ze Astra dobry wybór, uwazaj na blachy tylko, glownie na podloge.
parada2802
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

17 Wrz 2010, 16:15

tak się składa że tata jakby machnął na to ręką i kupuj co ci się podoba z tym że ja to na końcu muszę zatwierdzić hehehe, jeśli chodzi o 16v to nie tyle mi chodzi o ilość zaworów co o moc, 8v Astry są trochę słabsze w sumie nie potrzebuję jakiegoś szybkiego auta tylko przydałoby się czasem po ludzku wyprzedzić tą ciężarówkę czy autobus...
mateuszlee
Nowicjusz

17 Wrz 2010, 16:41

No Astr I do 2000zł jest pełno na allegro a widziałeś je w realu?Bo ja bym podziękował za takie coś,ale do 3000zł sprawa będzie miała sie choć troche lepiej,wiadomo igły nie będzie ale zawsze coś.Przy oględzinach Astry zwróc uwage na tylne nadkola,progi no i podłoge to najbardziej lubi gnić.Aha no i większość Astr za te pieniądze jest niestety bez wspomagania a tym sie troche jak czołgiem jeżdzi bo wiadomo auto troche waży.
A co do innych propozycji to jeśli marka Daewoo Cie nie przeraża to porozglądaj sie za Espero.Blachy też nie rewelacyjne ale są lepsze niż w Astrze.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
no i jakieś Audi 80 B3 powinieneś dostać,auto praktycznie jest nie do zarznięcia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Wrz 2010, 16:48

hmmm szczerze powiedziawszy to nie pomyślałem o Audi 80... myślałem że nie mam szans z tymi pieniędzmi ale się zastanowię jeszcze, a co do tego daweoo to całkiem ciekawe jest, jeśli to prawda że za taką cenę można dostać taki rocznik to na poważnie można się już nad tym zastanawiać
mateuszlee
Nowicjusz

17 Wrz 2010, 16:52

Myśle że spokojnie znajdziesz Audi 80 B3 w db stanie za te pieniądze,ten z linku co podałem wygląda bardzo ładnie.A co do Espero to za te pieniądze znajdziesz go nawet z koncówki produkcji czyli 1998rok ale to nie jest najważniejsze bo jeżdzi sie stanem auta a nie rocznikiem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Supercinq GT Turbo
    W styczniu 1985 roku, czyli zaledwie cztery miesiące po wprowadzeniu Supercinq, pojawiła się wersja GT Turbo. Był to samochód o nowoczesnej stylistyce, innowacyjnie rozwiązanym wnętrzu i bardzo dobrych osiągach. Jak ...
    Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

17 Wrz 2010, 17:08

Jeszcze wracając do blach, liczę się z tym że praktycznie na 100% będą w opłakanym stanie, to jest raczej nieuniknione za te pieniądze, trzeba będzie dziada postawić na cegłach rozebrać i popieścić gumówką i migomatem pomagałem już tacie przy takim "liftingu" podwozia jest mnóstwo roboty, ale potem też i satysfakcja :grin:
mateuszlee
Nowicjusz

17 Wrz 2010, 17:11

No dokładnie :mrgreen: ewentualnie można poszukać czegoś co miało ocynk ale to ciężka sprawa będzie bo blachy i tak już lata świetności będą miały za sobą niestety.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 18:10

Ośmiozaworowa jednostka o oznaczeniu C16NZ (1.6i 75km) nie jest wcale mało dynamiczna... To smallblock, bardzo lekki. Autko samo nie waży przecież tak wiele. Mam taki sam silnik w mojej i waży 1050kg. Pogoniłem kota Vectrze B 1.6 16v (koło 100 koni) z LPG.
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

17 Wrz 2010, 22:20

racja w sumie Astra nawet na oko nie wygląda na ciężką, miałem zamiar właśnie szukać 1.6
mateuszlee
Nowicjusz

17 Wrz 2010, 22:30

Oczywiście mam ten silnik w Vectrze, więc Astra raczej będzie jeszcze lżejsza :wink:
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

18 Wrz 2010, 07:05

No Astra jest lżejsza od Vectry napewno.
Barol
Awatar użytkownika