Astra G, 1.4 16V gaśnie podczas hamowania na gazie

29 Maj 2018, 18:44

Mam problem ze swoją Astrą:
a) po zapaleniu wskakuje na jakies 1500 obrotów i tak trzyma przez parę minut, dopiero po chwili zejdzie na 900
b) Podczas jazdy na nierozgrzanym silniku przy zmianie biegu obroty silnika zamiast minimalnie spaść to podskakują do góry o 1-1,5k.
c) Astra ma zamontowaną instalacje gazową chyba najstarszej generacji (z 2003 roku) i po przełączeniu na gaz występuje falowanie silnika albo gaśnięcie.
d) Ostatnio chciałem przetestować ile przejadę na pełnym baku gazu i gdy mi się skończył przejechałem jeszcze 10km na benzynie, po czym wjechałem na BP i zatankowałem do pełna. Astra zaczeła się dusić i przy zmianie biegów (w momencie wciśnięcia sprzęgła) prawie gasła. Przy dojeżdzaniu do skrzyżowania również tak się działo.
e) ogólnie podobno jest dziura w wydechu (nie wiem czy to ma znaczenie)
f) była już dwa razy u mechanika i mi tylko ściągnął rurę tam gdzie jest filtr powietrza oraz wyregulował obroty śrubokrętem i nic więcej.

Odczytałem błędy z check:
0230 Przekaźnik pompy paliwa
0170 Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata
1230 Uszkodzenie w obwodach przekaźnika pompy paliwa / przekaźnika zasilania sterownika
0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy

Co to może być?
kusmi19
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

29 Maj 2018, 21:45

Zacznijmy od tego że jest źle dobrana instalacja do sinika i jak to się popularnie mówi z "gówna bata nie ukręcisz" zła instalacja zła praca silnika. Najlepiej wstaw zdjęcie z pod maski zobaczymy co się tam kryje, ale z tego co piszesz masz mikserową instalację do wielopunktowego wtrysku.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

30 Maj 2018, 16:59

kusmi19
Nowicjusz

05 Cze 2018, 20:56

Jest to instalacja mikserowa czyli źle dobrana do tego silnika, no ale skoro wcześniej działała powiedzmy "prawidłowo" to stawiam na to że jest problem z dolotem powietrza. Prawdopodobnie podczas wyrzucania na bieg jałowy dostaje się za dużo powietrza dlatego silnik gaśnie.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Lip 2018, 19:57

Byłem u elektromechanika który wymienił mi ECU i powiedział, że wcześniej był on uszkodzony i ktoś zrobił obejście poprzez połączenie klemy akumulatora z przekaźnikiem pompy paliwa. Teraz wymienił ECU na jakiś uzywany ale sprawny, zaprogramował, i wycenił wszystko na 680zł. Auto pojeździło 2 dni i dzisiaj podjeżdżając pod blok nagle pojawił się check engine. Kody błędów jakie udało mi się spisać:

1120
1122
1550
0230
0130
0136

dalej jeszcze coś pokazywał ale to spiszę jutro. Wszystko cały czas się kręci wokół sondy, przekaźnika pompy i chyba przepustnicy, już powoli mnie ogarnia załamka :/. Jeden plus że obroty na gazie przestały tak mocno falować i auto ma moc, nie gaśnie na zakrętach i dohamowaniu.
kusmi19
Nowicjusz

05 Lip 2018, 21:00

Sporo tych błędów, nie zostaje nic innego jak wrócić do fachowca co zmienił sterownik PB aby zobaczył co się tam dzieje. Skoro na gazie jest już prawie wszystko ok to powinien poradzić sobie z tematem do końca. Koszt naprawy nie mały ale najważniejsze że diagnoza trafna.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...
    SEAT - prezentacja nowego logo marki
    SEAT zaprezentował światu nowe logo. Metamorfoza swoją kulminację miała na Salonie Samochodowym w Paryżu i prezentuje nową tożsamość oraz projekt marki. Łączy premierę nowego logo ze światowym debiutem nowego Leona. Model ...

22 Lip 2018, 20:19

Te sterowniki benzynowe bardzo często się psują wszystko zaczyna się od sondy lambda ale jest prosty w naprawie.
golfiarz
Aktywny

Prawo jazdy: 13 04 1983
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Vw Golf VII
Silnik: 2.0TFSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014