Astra G 1.6 16V - jaką instalację gazową założyć do tego silnika?

09 Mar 2022, 18:02

Jako byłby koszt założenia instalacji gazowej do tego samochodu? I czy ten silnik jest dobry do gazu? Ile by paliło na 100km gazu ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Mar 2022, 10:10

Masz silnik 101KM czy 105KM bo to była sporo różnica przy zakładaniu instalacji gazowej.

Ta druga wersja 105KM ma oznaczenie Z16XEP czyli silnik twinport które mają delikatne głowice, dodatkowo mechanicznie regulowany luz zaworowy (regulacja co 90tys. km na benzynie, a w przypadku jazdy na gazie co 30tys. km koszt około 800-1000zł. Więc generalnie mając to na uwadze ten silnik nie najlepiej nadaje się do gazu bo oszczędności mogą okazać się małe.

Pierwsza wersja o mocy 101KM i oznaczeniu silnika X16XEL dużo lepiej znosi instalację LPG i jak masz ten silnik to spokojnie możesz pomyśleć o jej założeniu. Najlepiej instalacja sekwencyjna, a jej koszt to pewnie w granicach 3000zł.

Najlepiej gaz znoszą X16XEL Z16XE X16SZR Z16SE
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Mar 2022, 19:22

Rokiko napisał(a):Ta druga wersja 105KM ma oznaczenie Z16XEP czyli silnik twinport które mają delikatne głowice, dodatkowo mechanicznie regulowany luz zaworowy (regulacja co 90tys. km na benzynie, a w przypadku jazdy na gazie co 30tys. km koszt około 800-1000zł. Więc generalnie mając to na uwadze ten silnik nie najlepiej nadaje się do gazu
Kolego Rokiko czy miałeś praktycznie , namacalnie mieć przyjemność regulować zawory w tym silniku ze względu na zastosowanie LPG ? Gazownicy to chętnie gazują , ludzie tym jeżdzą bezproblemowo setki tys. km . Skąd taka opinia z Twojej strony że to za bardzo się nie nadaje pod gaz ? Trochę tego przerobiłem i nie spotkałem się z koniecznością regulacji . Chyba że ktoś domorosły dorwie interfejs , program i szuka oszczędności obcinając mapę , zubożając bo niby za dużo pali .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

10 Mar 2022, 20:23

No dobra przesadziłem :) Miałem podobny samochód w którym była regulacja zaworów na szklankach i dopiero po 100tkm trzeba było na trzech zaworach skorygować. Więc trzeba liczyć się po większym przebiegu że taka regulacja nam się przytrafi na pewno szybciej niż na benzynie. Ogólnie prawidłowe ustawienie i wyregulowanie gazu to podstawa. Do do tego okresowe sprawdzanie mapy i błędów przy każdej wymianie filtrów i powinno być ok.

Jak bym jednak miał wybierać silnik typowo pod gaz i byłyby te dwa do wyboru to celowałbym w ten który jest bezpieczniejszy :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Mar 2022, 20:44

Rokiko napisał(a):Jak bym jednak miał wybierać silnik typowo pod gaz i byłyby te dwa do wyboru to celowałbym w ten który jest bezpieczniejszy :ok:
Wybierasz silnik pod kątem zakupu czy auto ? Te ople ze starszymi motorami to starowinki i strucle. Nowsze to już bez hydropopychaczy . Nie zagazujesz :mrgreen: W domu jest Z18Xep i zagazowaliśmy . A co tam :mrgreen: A powiem Ci że kiedyś stanąłem przed dylematem . Jakiś tam stary motor . Espace 2,0 . Na gazie . Podparty zawór . Regulacja szklanką . Totalny brak części ale sposobem dobromira daliśmy radę . :wink:
bonifacy
Stały forumowicz

10 Mar 2022, 20:48

Wszystko można ale Ty się znasz, Ja też sobie z wieloma rzeczami podobnymi radziłem :)
bonifacy napisał(a):Wybierasz silnik pod kątem zakupu czy auto ?
Wiesz co jakiś czas temu wybrałem silnik jaki bym chciał i szukałem później samochodów które mają ten motor :mrgreen:

Jeżeli autorowi podoba się Astra G no to myślę że już będzie wiedział co zrobić :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowy Volkswagen Touareg - wyznacza drogę
    Nowy Touareg - model trzeciej generacji jest kolejnym ważnym elementem wielkiej ofensywy Volkswagena. Samochód zajmujący miejsce na samym szczycie oferty marki, swoją wyrazistą stylistyką, innowacyjnymi technologiami ...

13 Mar 2022, 17:22

Silnik jest 101km
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

14 Mar 2022, 22:56

ineedl napisał(a):czy ten silnik jest dobry do gazu?
Dobry.
ineedl napisał(a):Ile by paliło na 100km gazu ?
Jak będziesz deptać to spali swoje . Jak będziesz jeżdził wokół tzw. komina to gazu spali mało ale pb sporo . Czyli czytaj że dopóki silnika się nie zagrzeje będziesz jechać na benzynie.
bonifacy
Stały forumowicz