Astra G 1.6 8v koszty

18 Paź 2017, 18:47

Witam, jak w temacie. Do końca roku planuje zakup Astry..
Jaki rocznik znajdę(lub jaki szukać) w granicach 8 max 9tys? Raczej benzyniak, wiem że polecany jest gaz ale jeżdżę raczej mało.. Nie wykluczone że chciałbym zamontować gaz ale nie wiem czy będzie warto w starszy rocznik. Samochód potrzebny bo stare Clio zamierzam dojechać i najprawdopodobniej zezłomować. Interesuję mnie tylko Astra G nic innego. W tych pieniądzach znajdzie się coś sensownego? Czy lepiej dozbierać? (jeśli tak to do jakiej sumki)

Dziękuje za odpowiedzi :ok:
RobertoParty
Nowicjusz

Auto: Renault Clio II

18 Paź 2017, 18:58

Będzie spoko, imo to za to auto więcej niż te 7-8k to w ogóle nie warto płacić :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Paź 2017, 19:38

Z tym silnikiem to więcej jak 5k nawet nie warto ;) Chyba że blacha będzie miód i orzeszki to wtedy masz problem z głowy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Paź 2017, 19:59

Silnik w Astrze taki kijowy? Wiem, że dużo oleju pali, ale to chyba idzie przeżyć
Saguaro35
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam

18 Paź 2017, 20:04

8V to jedyny sensowny i pancerny silnik. Nie pije oleju. Po prostu to stara szkoła i więcej nie jest warty.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Paź 2017, 20:07

Samochód ma mi służyć do normalnej jazdy. Wyjazd do miasta czy raz na jakiś czas gdzieś dalej, ale nie liczę na osiągi :) Planuje odłożyć 10-11 tys żeby spokojnie kupić i opłacić samochód + w przyszłości lekka modernizacja wnętrza, nagłośnienie itd :) Czyli można wrócić na forum gdy juz będę gotowy i będę przebierał w ofertach ? :)
RobertoParty
Nowicjusz

18 Paź 2017, 20:29

RobertoParty napisał(a): w przyszłości lekka modernizacja wnętrza, nagłośnienie itd

Hue hue hue, to wybierz inną bazę bo w astrze znajdziesz wyłącznie trzeszczący plastik
Zwykłe wozidło, punkt a -> punkt b, nie opłaca się wrzucać w to kasy
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Paź 2017, 21:49

Wszystko zależy od upodobań ale ogólnie też osobiście za taką Astre nie dałbym więcej jak 5-7k.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Paź 2017, 16:26

może zbyt prosto się wyraziłem.. nie chodzi tu o nie wiadomo co :) chodzi mi tylko żeby był czysty dzwięk nawet jak troszkę podkręcę poziom :) jeżdżę starym clio z 99, z oryginalnymi głośnikami więc chce poczuć różnice. A wracając do astry, gdzie najlepiej szukać? otomoto? motogradka?
RobertoParty
Nowicjusz

19 Paź 2017, 17:24

Wielu tu teoretyków... Jeździłem astrą G 1,6 V8 ( :twisted: ) przez 9 lat, robiąc około 150 tys. km. po całej Polsce sąsiednich krajach... Silnik nie bierze oleju i faktycznie jest pancerny - przy ok. 400 tys. przy okazji wymiany uszczelki pod głowicą wymieniłem zawory (nie były jeszcze złe), a że i uszczelka pod miską oleju była do wymiany, zmieniłem od razu... pierścienie na tłokach. Wariactwo? Nie - po prostu części do tego silnika są bajecznie tanie. Kapitalka silnika z robocizną - około 1000 zł. z materiałami. Inne rzeczy - prócz blacharki - zrobi się właściwie w garażu. Auto proste jak budowa cepa. Przy jednopunktowym wtrysku (75KM) nawet LPG jest niesekwencyjne :)

Na co zwrócić uwagę? Im młodsza astra G, tym bardziej rdzewieje - sprawdź nadkola i spody drzwi. Silnik nie jest cudem - auto potrzebuje czasu do rozbujania się (wersja 84 KM od 2001 r. jest faktycznie nieco szybsza), sporo też pali (u mnie średnio 10 - 11 l. LPG/100 km w miejskiej jeździe) - nie świadczy to o złym egzemplarzu. Spasowanie plastików - nie jest złe, jak na prawie 20-letni kompakt. O dużym przebiegu (powyżej 250 tys.) świadczą przetarte klaksony (rzadko kto je wymienia, trzeba zwykle zmienić poduszkę), kierownica, uchwyty w drzwiach na rogach.

Nie przejmuj się niedostatkami typu: brak oświetlenia nad drzwiami z tyłu, dwa głośniki w serii, brak podgrzewanych lusterek. W tym modelu wiązki masz podciągnięte prawie w każdym egzemplarzu i np. wrzucenie tweeterów wymaga... włożenia ich do trójnika przy szybach i podpięcia kabla...

Obecnie trudno jest znaleźć niezajeżdżoną astrę G z 1,6 8V. Najważniejsze, by była prosta i niezjedzona. Silniki w nastolatkach są bezkolizyjne teoretycznie, bowiem jeśli ktoś zbyt mocno splanował głowicę przy remoncie, tłoki i tak spotkają się z zaworami (spotkałem się z tym u znajomego kilka lat temu...).

Nagłośnienie - nawet fabryczne jest całkiem niezłe. Wersje z Niemiec miały układ głośników 4 + 2: nie jest "młodzieżowy", ale jakość dźwięku jest przyzwoita. Ważne też, że silnik w tym aucie jest bardzo cichy (a dzięki krótkiej skrzyni powinieneś bez problemu i skoków jechać na piątce z prędkością 50 km/h).

Moim zdaniem - bierz jako auto "na razie" i odłóż na coś lepszego. Nawet najlepszy dinozaur skazany jest na wyginięcie...
Jasieq
Nowicjusz

Auto: Astry G 1,6; 1,7 i Corsa D 1,4
Silnik: 75, 80, 87
Paliwo: Inne
Typ: Inny

19 Paź 2017, 17:35

Świetna wypowiedź :) aż sobie zapisałem, będę do niej wracał podczas poszukiwania Astry :) Dziękuję!

ps. Tak sobie wszedłem na otomoto, sprawdzić jak to wygląda na tą chwilę i znalazłem pewna ofertę dodaną dzisiaj.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dlaczego zwróciłem na nią uwagę? Głównie ze względu na lokalizacje. Mam rodzinę w Olkuszu tak że nie było by problemem obejrzeć tak o, dla sprawdzenia. Pytanie - czy warto? Po zdjęciach za dużo się nie wywnioskuje, ale można by ją obejrzeć? Hmm? :)
RobertoParty
Nowicjusz

19 Paź 2017, 17:46

W 15-letnim kompakcie 145 tys. to teoretycznie za mało, ale w tym wypadku właścicielem mógł być ojciec rodziny, który kupił w salonie jedną z najtańszych astr i dbał o nią jak o poloneza - wtedy masz samochód prosty, czysty i zabezpieczony antykorozyjnie. Tego bym się nie czepiał, zwłaszcza, że jest tu blokada antykradzieżowa przy skrzyni - kto to teraz zakłada? Chyba tylko osoba prywatna w Polsce...

Gorzej z wyposażeniem - samochód NIE MA KLIMY: w ciemnej astrze zagotujesz się w lecie, jesienią nie odparujesz szyby przedniej. ASR i światła przeciwmgielne z opisu włóż między bajki... Jeśli kupisz to auto, sprzedasz je... złomiarzowi - teraz nikt nie chce samochodu bez klimatyzacji, elektrycznych szyb i ABS (a to nie jest w tym przypadku pewne - auto pochodzi z Polski :) )

Reasumując: moim zdaniem za tę cenę gra niewarta świeczki, choćby auto było rewelacyjnie utrzymane.
Jasieq
Nowicjusz

19 Paź 2017, 17:55

"Zwykłe wozidło, punkt a -> punkt b, nie opłaca się wrzucać w to kasy"

Przy S60 i Octavii 1,6 TDI astra G wypada blado. Przyznaję - emocji nie wzbudza. Jeśli jednak szanowny Forumowicz zechce sprzedać któreś ze swych aut drugiemu w cenie astry... Zejdźmy na ziemię, wszak Kolega szuka samochodu za kilka tysięcy - tutaj pełnoletnie astry jeszcze jeżdżą i zapewne pojeżdżą, zaś octavie I i volvo serii S z tych lat powoli zjeżdżają z dróg. Wystarczy spojrzeć na parkingi przed marketami, aby ocenić prawdziwą wartość samochodów z przełomu wieków.
Jasieq
Nowicjusz

19 Paź 2017, 17:56

Okej rozumiem, to nie będę się aż tak spieszył :) Dziękuje za rozwinięcie tematu :)
RobertoParty
Nowicjusz

19 Paź 2017, 18:47

Ojciec posiadał taką astrę przed prawie 4 lata, kupiliśmy ją od 1 właściciela, oczywiście bez klimy, silnikowo auto bezawaryjne, trochę zaczęła jednak ją ruda zżerać, poszła w Wigilię zeszłego roku, kupiliśmy Astrę H i w ciągu roku więcej kasy do niej trzeba było władować niż do tamtej przez 4 lata. Dobra auto dla młodego człowieka.
Shin38
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento