Opel Insignia jako drugi samochód do 50 tyś. PLN - czy warto ?

12 Lis 2017, 14:06

Witam. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem nowego samochodu. Największą uwagę przykuła do siebie Insignia, imponuje mi wyglądem, wnętrzem ( które nie każdemu przypada do gustu, wiem ) oraz silnikiem, 2.0 benzyna 220KM brzmi na prawdę obiecująco. Pytanie brzmi, czy jest sens interesować się tym autem ? Czytałem różne opinie, wielu jest zadowolonych ale znajdą się i tacy co na prawdę narzekają na różne mankamenty tego modelu.
Pojawia się również pytanie, czy może lepiej wziąć Insignie po lifcie ? Być może tam producent pozbył się problemów ?

Oczywiście Insignia to nie jedyny samochód, który biorę pod uwagę, Hyundai Elantra również wygląda na prawdę ciekawie jedynie małe silniki nie przemawiają do mnie. Dodam, że rocznie pokonuje około 15 tys. KM cykl mieszany najczęściej są to prędkości autostradowe/drogi ekspresowe rzadziej miejskie.

Co byście zrobili na moim miejscu ? Proszę o pomoc, 50 tys to jednak niemały wydatek a najgorsze co można zrobić to pochopnie kupić auto. Być może macie inne propozycje, którymi powinienem się zainteresować ?
Hink
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27- 8- 0
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Fiesta
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Lis 2017, 14:21

Osobiście odradzałbym Ci insignie ponieważ w tym budżecie są lepsze auta min. volvo s60 może lexus is 250 osiągów nie ma powalających ale jakość wykonania w obu tych autach będzie o półkę wyżej do tego warto dodać o sporej nadwadze tego auta + silnik który pali dość spore ilości paliwa no i chyba występuje z napędem 4x4 więc tutaj spalanie 15-20l chyba nie zaskoczy Cię?
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

12 Lis 2017, 14:36

Natknąłem się właśnie na wzmianki o sporej nadwadze insigni a co za tym idzie - potrzebny mocniejszy silnik stąd nie biorę pod uwagę silnika chociażby 1.4. Jeśli natomiast chodzi o spalanie masz racje nie jest to ekonomiczne auto, trzeba się liczyć z tym, że auto sporo pali dlatego nie jestem do niego przekonany na 100% podoba mi się optycznie ale logicznie do tego podchodząc coś jednak mi mówi, żeby odpuścić ten samochód.

PS. Zapomniałem dodać, że combi nie wchodzi w gre, jedynie sedany.
Hink
Nowicjusz

12 Lis 2017, 14:40

Przecież oba auta które zaproponowałem to sedany :)
Oba jednak to są auta premium z czego s60 możesz szukać właśnie z silnikiem turbo a lexus to już tylko silnik wolnossący warto dodać odrazu że IS to auto ciasne na pewno większe okaże się volvo pytanie czego potrzebujesz?

Linki przykładowe
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mateq
Początkujący

12 Lis 2017, 14:45

Rozumiem, że oba to sedany po prostu na początku nie dodałem, że nie interesują mnie kombi. Nie upieram się co do wielkości samochodu, z tego co widzę obie propozycje są godne uwagi. Gdyby zależało mi na wielkości samochodu myślę, że decydowałbym się na kombi mi natomiast zależy na dynamice, żeby auto w trasie dawało radę ;)

Volvo wygląda na prawdę obiecująco, sprawia wrażenie samochodu premium pytanie, czy jest wersja z manualną skrzynią biegów czy tylko automat?
Hink
Nowicjusz

12 Lis 2017, 14:55

W obu przypadkach dostaniesz manuala jednakże volvo w benzynie jest mały wybór jeśli chodzi o porównanie obu aut to wykończenie środka w volvo jak i w lexusie jest na prawdę dobre jednakże lexus na pewno będzie lepiej wyciszony co w trasach jest wielką zaletą do tego łatwo znajdziesz wersję z nagłośnieniem ML i więcej w trasie nie trzeba.
Osobiście mogę dodać że w Lexusie w trasie przy prędkościach autostradowych mam spalanie 8-9L co jest według mnie wielką zaletą tego silnika.
Jeśli jednak chodzi o porównanie osiągów volvo będzie na pewno lepsze bo masz tam turbo lexus osiągami się nie pochwali jednakże w manualu nie jest zle.
W tym budżecie znajdziesz bez problemu lexusa jednakże volvo najczęściej występuje w dieslu i tu by nie było problemu jednakże benzyn jest mało i mają zazwyczaj wyższe ceny więc te 50tys może się okazać takim minimum.
Mateq
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wstrzymane rejestracje pojazdów w Polsce
    W związku ze stanem epidemicznym w Polsce wiele powiatów zdecydowało się na wstrzymanie rejestracji pojazdów zakupionych i uprzednio zarejestrowanych w Polsce. Mając na uwadze przepisy które nie nakładają ...
    Jak wyczyścić odbłyśniki i przednie lampy od środka?
    Przygotowałem dla Was instrukcję według której można samemu wyczyścić przednie lampy i halogeny wewnątrz razem z odbłyśnikami. Nie jest to trudne zadanie trzeba jednak uważać żeby nie uszkodzić lampy podczas rozbierania, ...

12 Lis 2017, 15:30

Dziękuje za zwrócenie uwagi na te 2 auta, wyglądają na prawdę interesująco pod każdym względem. A jak to wygląda pod względem mankamentów, czy te samochody mają jakieś ,, choroby wieku dziecięcego " ? Jest coś na co warto zwrócić uwagę przy zakupie ?
Hink
Nowicjusz

12 Lis 2017, 15:58

A może GS 300 mk3?
Shepard
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2016
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault Megane I classic
Silnik: 1.6 16v 110

12 Lis 2017, 16:17

Myślę, że volvo idealnie wpasowuje się w moje potrzeby, dynamiczny, dobrze się prezentuje, co ważne, mieści w moim budżecie zastanowię się czy zakupu dokonać pod koniec roku a może poczekać do nowego roku i kupić za nieco niższą cenę ;) dziękuje za fachową pomoc.
Hink
Nowicjusz

12 Lis 2017, 16:50

Na tym etapie jeśli chodzi o volvo musisz szukać dobry egzemplarz jaki się trafi nic Ci nie da czekanie do nowego roku bo one trzymają cenę i nie licz na spadek cen tym bardziej że z silnikami benzynowymi jest ich mało no chyba że mówisz o dozbieraniu i podreperowaniu budżetu :)
Mateq
Początkujący

13 Lis 2017, 22:17

Hink napisał(a): Insignia, imponuje mi wyglądem, wnętrzem