Astra g czy corsa c?

16 Lut 2012, 17:31

Witam, jak w temacie zastanawiam się na takimi autkami w benzynie do późniejszego zagazowania. Autko będzie dla żony a koszty zakupu to max 13000zł. Dzienny przebieg to plus minus trzydzieści kilometrów. Ceny obu autek są podobne. Spalanie też nie różni się jakoś szczególnie. Bardziej myślę o kwestii bezpieczeństwa. Podobno części do corsy są droższe a mój mechanik twierdzi na dodatek że corsa jest bardziej awaryjna. Ja sam od kilku lat jeżdżę astrą g zagazowaną brc i uważam to autko za naprawdę bezawaryjne. Tylko kurcze drugie takie samo autko w rodzinie jest troszku mało ciekawe i dlatego myślę o corsie. Przez chwile myślałem jeszcze o stilo 3d ale za dużo złego się nasłuchałem i to od użytkowników stilonów. I co myślicie panowie nad tematem, czy warto jednak pomyśleć nad mniejszym zgrabniejszym autkiem czy skupić się nad astrą? Pozdrawiam
muszyna2
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 03 1992
Auto: astra g, 1,8 125KM

16 Lut 2012, 21:53

A może corsa 1,7 w dieslu? Spalanie na poziomie 5l więc 2 razy mniej niż na gaz. Cena jest 2 razy większa więc koszty te same. No i miejsca w bagażniku nie zajmie.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

16 Lut 2012, 22:58

Kurcze nad dieslem myślałem też ale wydaje mi się że jednak trzeba liczyć większe spalanie bardziej powyżej 6 litrów a to już przy dzisiejszych cenach ropy a gazu bardziej skłania mnie do tego drugiego.
muszyna2
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 03 1992
Auto: astra g, 1,8 125KM

16 Lut 2012, 23:39

Też stoję przed takim problemem jak Ty obecnie. Ale nie rozumiem Twojego myślenia. Co mają rosnące ceny ropy? przelicznik zawsze jest 2:1. Ropa drożeje, a gaz jeszcze bardziej. Niedawno był po 2,45 a teraz już 2,8 a ma być ponad 3zł niebawem. Spalanie corsy w dieslu to 5,2 wg raportów, ale jak w mieście na odcinkach po 5 km będzie jeżdżona to faktycznie 6 pęknie. Jeśli to będzie faktycznie 15km to warto się zastanowić nad dieselkiem już.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym tak naprawdę jest tuning samochodów?
    Zakup nowego samochodu to dla wielu osób bez wątpienia ważne wydarzenie. Dla każdego oznacza ono jednak co innego. O ile dla większości z nas nowy samochód to po prostu środek transportu do pracy, sklepu czy ...