Astra II za 20 tys - czy kupić

16 Lut 2012, 15:22

Witam,
przymierzam się do zakupu samochodu.
Moje wymagania są następujące:
- najlepiej samochód klasy C ewentualnie B, 4 drzwi
- silnik benzynowy 1,6 ewentualnie 1,4
- później chce zamontować instalacje gazową lub ewentualnie kupić od razu z gazem
- duże znaczenie ma dla mnie zużycie paliwa, bo to będzie samochód na dojazdy do pracy, ok 18 tys rocznie.
Mam do wydania ok 20 tys plus kilka tysięcy na instalacje gazową. Dużo ostatnio czytam o samochodach i moim faworytem jest tutaj Astra II. Właśnie się zastanawiam czy jest sens kupować takie auto za ta kwote? W tej cenie kupię auto z roku 2007 bez gazu, które jest już produkowane jakiś czas, co oznacza, że już nie jest atrakcyjne wizualnie ani dobrze wyposażone. Tylko tyle,że spełnia moje wymagania, bo jest ekonomiczna i w miarę bezawaryjna.
No bo jakie auto można kupić za te pieniądze, które będzie dobrze chodziło na gazie, będzie oszczędne i bezproblemowe?
- Ford focus II (raczej nie polecają do niego gazu)- 2004,
- Grande Punto 1,4 77km - 2007 rok (nowsze i ładniejsze)
- Astra III 2004, tylko tutaj to już musi byc 1,6 bo auto jest cieższe - czy będzie w tej kwocie przyzwoite?
A może coś innego?

Z góry dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam
antii7
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

16 Lut 2012, 15:42

Nie wiem skąd się wziął u Ciebie pomysł, by kupować Astre II za 20 tys. zł?! Ze wszystkich, któe wymieniłeś, najbardziej ekonomicznym i najładniejszym jest Fiat Grande Punto- silniki benzynowe bardzo dobrze znoszą instalacje gazowe.
Focus jest bardzo dobrym samchodem, jednak jak sam napisałeś, instalacje gazowe nie są polecane do silników Forda.

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2012, 16:00

Ja również z tych co wymieniłeś zainteresowałbym się Grande Punto oczywiście jeśli odpowiada Ci mniejsza ilość miejsca w środku.
Proponuję przyjżeć się Peugotowi 207 jeszcze, prawie tyle miejsca wewnątrz co auta klasy C
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Myślę, że Renault Clio III również jest dobrą kontrpropozycją dla Fiata
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Lut 2012, 20:29

Nie zależy mi aż tak bardzo na ilości miejsca w środku, bardziej zależało by mi na bagażniku. W klasie B duży bagażnik miała by fabia sedan lub kombi, ale tak średnio mi się podobają. Poza tym z tego co czytam to benzynówki VW do oszczędnych nie należą.
Skoro już jesteśmy przy Peuogeocie, to co myślicie o 307? W tej cenie znalazł by już po liftingu, dosyć ładne auto jak na te pieniądze. Jak wygląda awaryjność 307 po lifcie? Czytałem, że przed liftingiem często się psuł, w szczególności komputer BSI. Czy rzeczywiście po liftingu ten model nie jest już tak awaryjny? Jak wygląda spalanie z silnikiem 1,4 i 1,6?
antii7
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus GS - samochód do driftu
    Większy brat Lexusa IS to kolejna warta rozważenia propozycja do driftu. Tylnonapędowe auto jest produkowane od 1993 roku, a pierwsza i druga generacja modelu również występowały z silnikiem 2JZ. W ofercie była dostępna ...