Astra G - parę pytań o opony

25 Lis 2013, 16:59

Witam. Śnieg już leży a ja jeszcze nie zmieniłem opon... :oops: Dlatego mam parę pytań:

1. Czy opony da się kupić od razu u mechanika u którego można zmienić opony czy trzeba wcześniej samemu zakupić?
2. Raczej nie będę jeździł na długie trasy a wręcz rzadko będę gdzieś jeździł i z tego względu mam dylemat czy lepiej kupić opony bieżnikowane czy nowe?
3. Czy jeżeli mam wymiary opon 195/60 R15 to muszę kupić takie same czy np. 195/65 też będą?

Na razie tyle.
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM

28 Lis 2013, 13:41

Witaj,

1. Raczej tak, wiele zakładów montażu ma nowe opony, ale nie wiadomo czy danego rozmiaru i modelu na stanie - zwłaszcza w sezonie więc warto się dopytać co i jak, nawet telefonicznie. Jednak opony kupowane w Internecie jak to bywa są czasem dużo tańsze. Wiele sklepów także wysyła opony prosto do zakładów wulkanizacyjnych, a też te zakłady kupują tam same opony i narzucają marżę. Można też pojechać do sieciówek różnych typu: FeuVert, EuroMaster itd.
Możesz sobie poszperać też w porównywarkach cen typu: ceneo czy skąpiec.
2. Lepiej kupić najgorsze opony nowe niż bieżnikowane - oszczędność paliwa, duża różnica w drodze hamowania i bezpieczeństwo jest ok.
3. Nie kombinuj nic ze zmianą jeżeli pewnie jest to rozmiar homologowany do Twojego autka. Po co później pakować się w koszty na nowe felgi skoro i tak mówisz, że mało jeździsz.
Pozdrowionka :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

09 Gru 2013, 19:19

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Znalazłem coś takiego, komplet 4 opon tyle, że bez felgi więc sam sobie nie zmienię tylko będę musiał jechać do mechanika ale to nie problem. Opłaca się kupić?

Link -> [link do oferty na Allegro wygasł]
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM

10 Gru 2013, 14:15

Cześć.
Czy Twoje pytanie ma na celu to, aby ktoś za Ciebie wszedł na porównywarkę cen i porównał ceny?
Nie prościej, szybciej i pewniej zrobić to jednak samemu?
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

11 Gru 2013, 20:17

Gumiarz spoko odpowiedź :) Ale rzeczywiście można znaleźć tą samą oferte w tradycyjnych sklepach on-line nie na allegro za 710 więc troszkę taniej :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy minivan od Lexusa - jak będzie cena?
    Niespełna rok temu Lexus pokazał światu swojego pierwszego minivana. Teraz Lexus LM trafia do sprzedaży na chińskim rynku, a jego cena imponuje. To jeden z najdroższych modeli Lexusa na świecie! Najdroższy Lexus na chińskim ...