Astra H 1.6 105km. Szarpanie auta i brak pomysłu

11 Sty 2019, 19:25

Witam,

odebrałem dziś auto od 3 mechanika, który drapie się po głowie i mam nadzieję, że tu znajdę bardziej fachową pomoc :)

Auto Astra H 2007r. 1.6 105KM, przebieg 170tys (prawdopodobnie) nie kręcony, auto bezwypadkowe. Świerzy gaz, problemy jeszcze przed instalacją.

Objawy:
-Auto szarpie i kangurkuje, głownie na obrotach poniżej 2000. Na wyższych jest to mniej widoczne. Zdarza się głownie podczas jechania w korku, dojeżdżania do świateł, ruszania.
Jeżdżąc dynamicznie, ruszając ostro rzadko występuje, ale przy takiej "ślamazarnej" jeździe jest dużo gorzej.
-Dodatkowo na LPG, na zimnym silniku, potrafi przydusić i nawet zgasnąć np na światłach jade, zwalniam, wciskam sprzęgło przed światłami, a obroty spadają do zera i już w trakcie jazdy gaśnie silnik.
-Obroty na biegu jałowym ok 1000 0 więc trochę wysokie
-W ostatnim czasie zdarza się, że pojawi się check engine i znika po 1-2 dniach bez śladu.

Zrobione:
Czyszczona przepustnica, wymiana świec - czyli to co pierwsze do głowy przychodzi,

Błedy:
Ostatni mechanik u jakiego byłem rozłożył ręce bo w trakcie diagnozy znikł mu check engine i nie wiedział od której strony się zabrać, ale przynajmniej mam wydruk z błedami:

P0115 - Obwód/czujnik temperatury płynu chłodzącego silnika - nieprawidłowość - stałe

P1112 - Obwód elektrozaworu wyłączania portu - błąd włączenia - nieciągle

P1112 - Bład uruchomienia zaworu elektromagnetycznego dezaktywacji portu przy niskiej temperaturze - nieciągle

Element wykonawczy przełącznika długości kolektora ssącego - usterka obwodu prądowego

Kolega miał w tym samym aucie i silniku podobne objawy, okazało się, że przepustnica była przytarta, dostawało się lewe powietrze i uszkodziło silniczek krokowy, ale mechanik źle znosi sugestie klienta więc nie specjalnie do nich przykłada uwagę. Ja sam o mechanice pojęcia zero więc nie wiem czy to może być to
Skik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Civic VI
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...
    Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...