Astra H dymi

09 Gru 2012, 17:04

Witam.
Dzisiaj moja mama jechała autem, pod blokiem okazało się że auto zaczęło strasznie dymić. Początkowo był to biały dym a potem przeszedł w czarny. Od razu go zgasiła i zadzwoniła, zszedłem na dół i powiedziałem żeby go odpaliła. Ja nie widziałem żadnego dymu, po zgaszeniu i próbie odpalenia ponownie silnik już nie odpalił. Mama zatankowała go chwile wcześniej, ale na paragonie napisane było olej napędowy. Co to może być?
Dane samochodu:
Opel Astra H
silnik 1.9 tdi 101KM
rok 2008
190 tys przebieg
sebmur
Obserwowany

Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.9 CDTI 101KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Gru 2012, 09:24

Rozumiem,że tam jest silnik TDCI ? Typowy problem tych silników to awaria zaworu EGR,czasami auta nie można odpalić, a dymy idą zawsze :!: Jeśli masz tam silnik konstrukcji Forda,to zawór EGR nie ma systemu samooczyszczania,w silnikach koncernu PSA ten system jest,ale wiadomo i tak kiedyś dochodzi i przy tych zaworach EGR do problemów.Zawory zazwyczaj wymienia się na nowe, gdyż czyszczenie rzadko przynosi pozytywne długotrwałe efekty.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Gru 2012, 09:48

Rzeczywiście Opel oznacza swoje silniki CDTI(Ford TDCI,HONDA CTDi :D )Można zgłupieć zupełnie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Gru 2012, 14:19

Być może jest tam filtr cząstek stałych DPF i został uruchomiony proces jego wypalania. Zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika przerwało samooczyszczanie filtra.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Alpine
    W 1976 roku Renault przedstawiło prawdziwie sportowy samochód – Renault 5 Alpine. Model, zaprojektowany i produkowany w zakładach Alpine w Dieppe, łączył elegancję ze sportowym stylem. Wykorzystano w nim wyposażenie ...
    400 obserwacji, 40 decyzji i jeden błąd co dwie minuty
    Szacuje się, że typowy kierowca co dwie minuty dokonuje 400 obserwacji, podejmuje 40 decyzji i popełnia jeden błąd(1). Większość z tych decyzji podejmowana jest nieświadomie. Jest to proces wykorzystujący wcześniej wyuczone ...