Fiat Punto I 55KM 1.1 Nagły skok obrotów podczas jazdy

12 Paź 2012, 20:35

Witam
Dzisiaj jadąc samochodem stanąłem na światłach po czym ruszyłem przejechałem około 10 metrów wrzuciłem dwójkę dodalem gazu i nagle silnik wszedł na 4 tysiace obrotów i nie schodził. Temperatura w normie 1/4 skali zapaliły się kontrolki akumulatora i hamulca ręcznego.Wyłączyłem natychmiast silnik i na luzie zjechałem na pobocze. po ponownym odpaleniu auta znowu skok obrotów na 4000.i tak kilkukrotnie. Dopiero jak wcisnełem pedał gazu obroty spadły do normy i już nie wzrastały samodzielnie. Dojechałem tak do domu około 5 kilometrów.

Jak myślicie co może być przyczyną?
Rakon
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Honda Civic VI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

23 Gru 2012, 11:32

Jakby ktoś miał podobny problem to winny jest taki plasticzek wyglądający troche jak ucięty nabój (paraboloida eliptyczna) ktory załozony jest na linkę od gazu służy on prawdopodobnie do oczyszczania jej. Poprostu lubi on sie zachaczyć.
Rakon
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Honda Civic VI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

23 Gru 2012, 12:39

tak w bravie miałem taki przypadek, na ile wzrosły obroty nie pamiętam,
ale jak podejdzie gumka pod linkę to ją dodatkowo napnie czyli niekontrolowane uchylenie przepustnicy
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121