Astra H - przerywanie silnika, wypadanie zapłonu

21 Kwi 2018, 10:04

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Pozwólcie, że zacznę od początku. Jeszcze w tamtym roku w mojej Astrze zaczął przerywać silnik oraz wypadał trzeci zapłon. Po tych objawach postanowiłem wymienić świece - bingo! Problemy ustały, aż do tamtego miesiąca po przejechaniu ok. 10tyś. na nowych świecach (świece NGK). Znowu to samo, znowu wypadanie zapłonu z tym, że tym razem czwartego zapłonu. Postanowiłem ponownie wymienić świece (tak, znowu firmy NGK). No i znowu celny strzał, problemy ustały na.. jeden, dwa dni? Znowu wypadanie czwartego zapłonu (informacja z komputera) oraz mocne przerywanie silnika. Ogólnie to jeżeli autkiem trochę pojeżdżę to zapłon nie wypadnie, jednakże jak zacznę wysoko kręcić na zimnym silniku po chwili zaczyna chodzić jak traktor, miga check i wypada zapłon. Dodam, że na postoju, gdy dodam gazu to wygląda to właśnie tak jakby chodził na trzech cylindrach, jednakże po ruszeniu wszystko jest dobrze. Warto dodać, że samochód bez instalacji LPG; Opel Astra H 1.6 105km 2004r. Ktoś ma jakieś pomysły co się mogło posypać? Osobiście obstawiałbym cewkę zapłonową, której zresztą już zacząłem szukać. Za wszystkie pomocne opinie serdeczne dzięki, pozdrawiam!
bloodney
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 05 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel
Paliwo: Benzyna

30 Kwi 2018, 16:12

Załóż inne świece np. Bosch, Denso i nie zakładaj już NGK. Do tego warto sprawdzić tą cewkę i ewentualnie podmienić na inną lub założyć nową. Tu jeszcze trzeba wspomnieć o kablach WN które też warto wymienić jak nie pamiętasz kiedy były zmieniane lub jak mają spory przebieg.

Ja kable NGK po roku zmieniałem, a było to drugie odpięcie od świecy bo rozpadło się mocowanie do świecy ;/ taka jakość niestety. Oczywiście zdejmowane były zgodnie ze sztuką :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Kwi 2018, 17:08

Kacper napisał(a):Tu jeszcze trzeba wspomnieć o kablach WN
Tu nie ma kabli zapłonowych
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Kwi 2018, 22:01

No to podmien listwe i zobacz.
wojtk
Początkujący

Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...