Astra I 1800 16v

07 Wrz 2009, 10:54

Posiadam opla astrę I z motorem 1.8 16v ecotec z 95r mam problem z braniem oleju około 0,4l na1000km oraz ZNIKA płyn chłodzący jednocześnie nie widać wycieków żadnego z nich.Świece zapłonowe są suche.Oraz świeci mi kontrolka silnika i kody z komputera mówią o błędzie wskazań prędkościomierza wymieniłem całą deskę i nadal jest błąd.Co robić z takim fantem????[/b]
a69m
Nowicjusz

Miejscowość: legionowo
  • 07 Wrz 2009, 11:24

Ecotec pali olej - możesz się z tym pogodzić albo zmienić auto. Co do znikającego płynu - nie kopci na biało? Wymieniłeś deskę bo się kontrolka paliła ? :shock: Prawdopodobnie masz ukodzony czujnik prędkości (no chyba, że w asterce tego nie ma :P).
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

07 Wrz 2009, 11:32

no tak ale gdzie znajduje sie czujnik predkosci bo jak na razie to widze tylko linkę a co do białego dymu to nie widać,może tylko więcej pary widać na ciepłym silniku.Deskę wymieniłem po poradzie mechanika który twierdził że często tu jest problem :lol:
    a69m
    Nowicjusz

07 Wrz 2009, 12:00

a69m napisał(a):Deskę wymieniłem po poradzie mechanika

Zmień mechanika...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

07 Wrz 2009, 13:16

[quote="Kubuch"][quote="a69m"]Deskę wymieniłem po poradzie mechanika[/quote niby tak ale byłem w dwóch warsztatach i oba kom wskazały to samo i ich porady były identyczne,a że deska mnie nic nie kosztowała więc to zrobiłem i problem pozostał,ale to pryszcz zaniża tylko szybkość o 10-12km.gorszy tem płyn chłodzący czy to wina uszczelki pod głowicą?
    a69m
    Nowicjusz

07 Wrz 2009, 15:45

Jak już pisaliśmy całe mnóstwo razy na ten temat,są tylko dwie drogi,którymi może uciekać płyn z układu chłodzenia - albo wyciek,albo uszczelka.Dokładnie posprawdzaj wszystkie cybanty i węże,czy gdzieś nie są mokre.
    Czujnik prędkośći jest wkręcony w skrzynię biegów.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierunkowskazy - migać czy nie migać?
      Kierunkowskazy są ważnym narzędziem komunikacji na drodze. Pozwalają na informowanie o planowanym manewrze, więc prawidłowe korzystanie z nich powinno być nawykiem wszystkich kierowców. Dla wielu jednak nie jest. Trenerzy ...

09 Wrz 2009, 08:54

Wycieków żadnych nie ma.Czujnik w skrzyni jest mechaniczy połączony z linką czy tu tkwi problem? świeci mi kod 31(błąd wskazań prędkościomierza) tam w desce nie ma nic dodatkowego co przetwarza obroty linki licznika ?
    a69m
    Nowicjusz

09 Wrz 2009, 19:42

Skoro nie ma żadnych wycieków,to do wymiany uszczelka pod głowicą.
    Czujnik prędkości nie jest od licznika tylko od ECM.W wielu samochodach ten sam czujnik wykorzystywany jest do prędkościomierza,ale wtedy nie ma linki tylko przewody elektryczne.Licznik też jest elektroniczny.Czujnik może też być na tej lince.Szukaj koło skrzyni biegów nalince czegoś,z czego wychodzą przewody.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Wrz 2009, 21:35

Sprawdziłem cała linkę od skrzyni do licznika i NIC żadnych przewodów elek.kod 24 (drak danych licznika dziennego)A może wymontować żarówkę i dać sobie spokój ?
    Ostatnio edytowany przez a69m, 14 Wrz 2009, 21:37, edytowano w sumie 1 raz
    a69m
    Nowicjusz