Golf 3 - Syczenie przy dodawaniu gazu

06 Wrz 2009, 19:31

Hej mam taki głupi trochę problem... otóż mój golf 1.6 8v 101koni z 96 roku - syczy dość głośno silnik przy dodawaniu gazu... Zwłaszcza jest to bardzo głośno słyszalne od strony pasażera... Dodam że auto mam od niedawna przepustnica nie wiem czy była czyszczona ale czy ona ma na to wpływ ?? Tłumiki od spodu są dość kombinowane - pospawane środkowy z końcowym. A końcowy już ma lekko dziurkę na rurze że można palec włożyć. Poza tym autko jest lekko zamulone :roll: . Miał ktoś może taki problem ?? albo jakieś rozwiązanie tego ?? Tak ogólnie to jeżdzi OK ale to syczenie jest wkurzające jak ostro przyspieszam... Dodam że u kolegi w takim samym modelu to syczenie jest praktycznie niesłyszalne...
forcebasser
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
  • 06 Wrz 2009, 20:50

Posprawdzaj przewody z podciśnieniem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Wrz 2009, 00:38

forcebasser napisał(a): golf 1.6 8v 101koni z 96 roku
    sory ale nie było takiego golfa :mrgreen: albo 16 zaworowy albo 75 koni :wink:
    co do syczenia zobacz sobie puszkę filtra powietrza (czy jest cała) i przewód od niej do silnika czy nie ma przypadkiem dziur, autko ma założony gaz??
    co do mulenia to kiedy był filtr powietrza zmieniany?
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

07 Wrz 2009, 07:15

Jest taki model golfa 3 - typ silnika AEK (74kw). Filtry były ostatnio wymieniane. Auto jeżdzi na benzynie , ale mam zamiar przerobić na gaz w ciągu 2-3 miesięcy. Posprawdzam te przewody. Wydaje mi się że to jest jakaś nieszczelność. Ale byłem u jednego mechanika i u drugie i wszyscy mówię jest OK , może być.... :roll: wkurzający to jest....

Chciałbym w życiu spotkać takiego mechanika co naprawdę by się przyłożył... przejechał samochodem i posprawdzał dokładnie wszystko... zapłacił bym mu nawet 2-3 razy więcej... ale na Śląsku nie ma raczej takiego.... :o
    forcebasser
    Nowicjusz

07 Wrz 2009, 07:58

forcebasser napisał(a):Jest taki model golfa 3 - typ silnika AEK (74kw)
    ano masz racje :) nawet AEK, AFT i AKS, wystarczyło poszukać :oops:

u mnie było takie syczenie spowodowane wybuchem gazu :mrgreen: rozwaliło przewód od filtra, była dziura z tyłu tuż przy silniku i trudno było zauważyć :???:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

11 Wrz 2009, 12:37

Mam jeszcze takie pytanie :> bo posprawdzałem te przewody wszystkie są Ok. Ale mam wybite już z deczka poduszki pod klapą silnika czy przez nie może być to syczenie ?? Jak byłem 1 raz u mechanika to mówił że są już do wymiany ale mówił też żeby tym się nie przejmować zbytnio.

I jeszcze jedna sprawa bo ostatnio byłem na kanale i blaszka jakaś pod skrzynią biegów mi się rusza... a czasem mam problem z wbiciem 2 biegu (muszę mocną w bok i w tył brać) czy ta blaszka to jest jakiś docisk ?? :mad: chyba będę musiał też z tym jechać do mechanika...

Poproszę o jakąś podpowiedz :mrgreen:
    forcebasser
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zadbać o równomierne zużycie opon?
      Zdarza się, że zauważymy na oponach nierównomierne zużycie. Co w takim przypadku należy zrobić? Czy jest to niebezpieczne? Niestety, na nierównomierne zużycie opon może wpływać kilka czynników które ...

12 Wrz 2009, 19:55

forcebasser napisał(a):poduszki pod klapą silnika
    co dokladnie masz na myśli?
    hans_ptk
    Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

12 Wrz 2009, 22:58

Hmmmm jaka blaszka morze wodziki ?? podawaj to bardziej szczegółowo gdzie do kładnie bo nie kojarze :/ ??
    LakiiLu
    Nowicjusz

Miejscowość: Racibórz

13 Wrz 2009, 18:31

Chodziło mi o poduszki amortyzatora, nie wiem może ta blaszka jest wodzikiem jest po prostu ruszająca się... czasem wrzucam 2 i słyszę takie zgrzytanie dziwne... i wtedy muszę jeszcze raz ją wrzucić... z innymi biegami nie ma takiego problemu...
    forcebasser
    Nowicjusz

13 Wrz 2009, 18:40

forcebasser napisał(a):... czasem wrzucam 2 i słyszę takie zgrzytanie dziwne...
    czyżby się to działo przy mocnym przyśpieszaniu?? :mrgreen: synchronizator 2 biegu umiera prawdopodobnie :wink:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

14 Wrz 2009, 21:16

zgadzam sie z kolega wyżej :)
    LakiiLu
    Nowicjusz

Miejscowość: Racibórz