Astra I / Renault Megane / Golf III co kupić?

28 Mar 2011, 16:24

Witam

Szukam już od jakiegoś czasu autka do pracy. Będę się głównie poruszał po mieście więc przydałby się nieduży samochód z LPG (czasami dłuższe trasy ale rzadko). Nie mam jakiś wygórowanych wymagań poza tym że przydałby się centralny i wspomaganie. Co możecie mi powiedzieć o tych autach bo się zastanawiam.

OPEL ASTRA
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co do opli to słyszałem że tanie części spalanie kolo 10-11l gazu po mieście. a jak z silnikami. który lepszy pod wzgledem spalania i wydajności 14 czy 1.6?

Renault Megane

Miałem kiedyś Lagune i dobrze mi się jeździło, jak zawieszenie i silnik w tej renówce?

Golf III

mam mieszane uczucia co do Golfa, niby dobre samochody ale wszystkie które ogladam to szroty, czy każdy golf jest tak zajechany?

Dodam że auto muszę kupić w trójmieście - nie mam czasu na jeżdzenie po całej polsce za autem za 5 tyś.
Ile zapłace za ubezpieczenie takiego auta? nie mam zniżek ale mam 25 lat i od 7 prawko więc wzwyżek nie powinienem mieć a w kalkulatorze w Link4 wylicza mi 2 raty po 900zl za samo OC - to możliwe? nie chce mi się w to wierzyć

pozdrawiam i proszę o szybkie konkretne odpowiedzi bo samochód muszę mieć w 2 dni a troche już ogladałem ale oczywiście nic na siłę

pozdrawiam
doktor1986
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

28 Mar 2011, 17:35

Zamiast astry polecam Lanosa, młodszy i mniej awaryjny i nie zjada go rdza. Megane bym odrzucił bo są to bardzo awaryjne samochody, dużo osób się skarży. Golf to fakt, ciężko dostać zadbanego, a jak już zadbany to trzeba dać kolo 8 tyś. Wejdź na stronę www.mbank.pl i znajdź tam ubezpieczenia OC, mi w ich kalkulatorze wychodzi najtaniej.
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

28 Mar 2011, 19:07

no właśnie chciałbym żeby się ktoś wypowiedział jeszcze co do lanosów bo pewien mechanik mi strasznie odradzał lanosa, a znowu moj wujek ma lanosa i bardzo poleca także nie wiem
doktor1986
Nowicjusz

28 Mar 2011, 19:13

Ja też słyszałem, że lanosa nie warto, bo się psuje. Ile w tym prawdy to nie wiem.
Emejcz
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A4 B5 FL
Silnik: 1.8t 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Mar 2011, 19:36

propo lanosa to znalazlem ładnego :

doktor1986
Nowicjusz

28 Mar 2011, 19:42

Lanosa jak Golfa ciężko dostać dobrego :P (przynajmniej u mnie, na drugim końcu polski). Ale też mi parę osób go polecało, choć celowałem w zupełnie innym nadwoziu. Czy się psuje to nie wiem, ale części przynajmniej tanie :P No i nie to co Astra 1 (rdzewiuch) - ma ocynk.
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

29 Mar 2011, 01:51

Astra I i Lanos to...pokrewne auta. Mam na myśli myśl technologiczną.Jak wiadomo największą zaletą Opli są proste i trwałe silniki benzynowe,które dobrze pracują na lpg.
Co przemawia za Lanosem..? Myślę że ocynk i rocznik.
Co przemawia za Astrą ..? Wyraznie lepsze i trwalsze materiały w kabinie oraz więcej wersji nadwoziowych (w tym mega pakowne kombi) oraz szersza gama silnikowa (także diesle) i przede wszystkim proste i niezniszczalne silniki benzynowe 1,4 i 1,6.
Myślę że zaletą wyboru tych modeli do kupna jest to,że to tak poularne pojazdy iż jest ich sporo na rynku do odsprzedaży.
Cechą wspólną tych aut są niskie koszty utrzymania auta.Moja nastoletnia Astra ma się dobrze i pomimo opinii o gniciu nie gnije (nawet od spodu)... Ewenement..? Raczej nie ale jak słyszałem ma na to wpływ ...lakier. Jesli jest metalic to raczej nie gnije.Nie wiem może to inna twardsza i "więcej warstwowa" powłoka..? Poza tym Golf III czy jakiś Civic tak samo koroduje.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna