Astra II 1.6 8v gaz 1998r i 5 tys km/m-c

18 Sie 2013, 12:16

Witam
Mam astre II 1.6 8v w gazie z 1998 roku z przebiegiem ok. 220 tys. Pracuje w niemczech i miesiecznie robie nim ok 5000km. Jezdze przewaznie co dwa tygodnie do domu, w jedna strone mam 1000km.

Mam watpliwosci i obawy co do tego ile czasu moja astra jeszcze wytrzyma w takim tempie... Chce aby sluzyla mi jak najdluzej, dlatego mam pyatnie na co musze zwrocic uwage w eksploatacji auta... Mam brata mechanika z zawodu z ktorym dokonuje co kilka miesiecy wymiany zuzytych czesci i przegladu samochodu. Ale chce poradzic sie jeszcze szerszego grona... Dotychczas auto sprawuje sie bezawaryjnie i jestem bardzo zadowolony, ale z drugiej strony astra ma juz swoje lata.

Po kazdej jednorazowej trasie musze dolewac olej, bierze olej, mam wrazenie ze coraz wiecej, ale nigdy tego specjalnie nie mierzylem, nie jestem wstanie powiedziec jak duzo zuzywa. Wymieniam olej co 12-14 tys km.

Apropo przypominam ze samochod jest w gazie, instalacje zalozylem sam zaraz po zakupie, samochod kupilem okolo rok temu.

Oprocz tego podejrzewam ze licznik przed zakupem auta byl krecony... mial 180 tys (miał zerwana naklejke z przegladu z przebiegiem na drzwiach, ale zapomnieli zerwac naklejke wymiany rozrzadu pod maska).

Za wszelkie rady bede wdzieczny..
cobdec
Obserwowany

Auto: Astra II 1.6 8v gaz

28 Sie 2013, 22:52

Co mam powiedzieć??? Powiem tylko tyle,że ten silnik ma opinie niezniszczalnego. Znam człowieka co ma identyczne auto na taksówce i ma 720 tys. przebiegu.Raz tylko zdejmowana głowica i to wszystko. Jeśli masz olej syntetyczny,to przejdź na półsyntetyk(10W/40). Jeśli masz półsyntetyk,to przejdź na mineralny(15W40). Powrotu w górę nie ma... ale są szanse na uszczelnienie silnika. Przebieg to zapewne owalizacja tłoków (konieczne nowe szklanki),zużyte pierścienie,a to ponad 1200 zł tanią robocizną... Musisz zastanowić się czy poprawa silnika ma sens . tak jeśli wszystko inne w aucie jest ok. jeśli sypie się zawieszenie czy ogólnie auto jest zmęczone,to nie ma sensu w nie inwestować.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...