18 Sie 2013, 12:16
Witam
Mam astre II 1.6 8v w gazie z 1998 roku z przebiegiem ok. 220 tys. Pracuje w niemczech i miesiecznie robie nim ok 5000km. Jezdze przewaznie co dwa tygodnie do domu, w jedna strone mam 1000km.
Mam watpliwosci i obawy co do tego ile czasu moja astra jeszcze wytrzyma w takim tempie... Chce aby sluzyla mi jak najdluzej, dlatego mam pyatnie na co musze zwrocic uwage w eksploatacji auta... Mam brata mechanika z zawodu z ktorym dokonuje co kilka miesiecy wymiany zuzytych czesci i przegladu samochodu. Ale chce poradzic sie jeszcze szerszego grona... Dotychczas auto sprawuje sie bezawaryjnie i jestem bardzo zadowolony, ale z drugiej strony astra ma juz swoje lata.
Po kazdej jednorazowej trasie musze dolewac olej, bierze olej, mam wrazenie ze coraz wiecej, ale nigdy tego specjalnie nie mierzylem, nie jestem wstanie powiedziec jak duzo zuzywa. Wymieniam olej co 12-14 tys km.
Apropo przypominam ze samochod jest w gazie, instalacje zalozylem sam zaraz po zakupie, samochod kupilem okolo rok temu.
Oprocz tego podejrzewam ze licznik przed zakupem auta byl krecony... mial 180 tys (miał zerwana naklejke z przegladu z przebiegiem na drzwiach, ale zapomnieli zerwac naklejke wymiany rozrzadu pod maska).
Za wszelkie rady bede wdzieczny..