ASTRA II czy FABIA I ?

16 Sty 2009, 13:27

szukam taniego diesla, wersja kombi, kasa do 22k; może ktoś wrzucić swoje wrażenie?
cup
Nowicjusz

16 Sty 2009, 14:44

hmm Astra II z mojej strony nie mam nic do zarzucenia jak byś się już zdecydował na ten model to bierz śmiało silnik 1.7 DTI może nie poraża mocą ale są to bardzo dobre silniki jak i nie najlepsze montowane w tym modelu.
A co do Fabi niemiecka technologia czeski temperament ;) ale na serio miałem przyjemność jeździć tym samochodem z silnikiem 1.4 TDI tak jak u astry nie zachwycał mocą. Twój budżet pozwala spokojnie wziąć legendę VW 1.9 TDI i oczywiście na ten silnik bym się decydował.
Podsumowanie :) Astra i Fabia bardzo podobne do siebie modele tutaj możesz się kierować już tym co Ci się bardziej podoba ;)
Ja jak bym stał przed takim wyborem brał bym Fabie nie wiem dlaczego może dlatego ze to grupa VW ? no nie wiem ;)
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

16 Sty 2009, 21:47

Myślę że fabia to lepszy wybór.
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

16 Sty 2009, 21:51

Posiadam Fabię z silnikiem 1,9 SDI. Co trzeba przyznać bardzo oszczędne auto ale w tym roku stuknie jej 9 lat i od kilku (ok. 3-4) co roku trzeba włożyć do niej jakieś 2000zł na części, które niestety stosunkowo często się "wybijają" (zwłaszcza związane z zawieszeniem chyba, że to przez jakość dróg). Silnik, blacha po tylu latach są jak idealne.
Kanonier
Nowicjusz

17 Sty 2009, 18:51

dzięki za uwagi, VW fakt same pozytywy, ale jak dla mnie trochę oblatany i cenowo droższy. fabia 1,4 odpada bo tak jak piszesz osiągi mizerne a głośna przy tym jak lokomotywa. rozpartuję 1,9 tdi lub 1,7 w oplu. pytanko mam odnośnie spalania i części. słyszałem żę astra III z tym silnikiem strasznie dużo pali - to prawda? i jak jest z astrą II? generalnie jak nie któryś z tych dwóch modeli to od dawna o sceniku myślałem w dieslu ale większość odradza - bo francuz, a nie chcę się wkopać finansowo - mam wystarczająco dużo wydatków.
cup
Nowicjusz

17 Sty 2009, 19:23

1.7 nie powinien Ci wiecej spalić jak 8 litrów w mieście ale wszystko wynagradza niezawodnością.
A co do Scenika stereotyp ? Ja jezdze fiatem a wiadomo jak on jest uwazany w polsce. Wymieniam w nim tylko cześci eksploatacyjne nic wiecej i jestem bardzo zadowolony z tego samochodu.
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...

22 Sty 2009, 08:36

Opel AstraII 1,7dti
Pewne,solidne,niemałe w środku ( odwrotnie niż Fabia),przewidywalne,pakowne auto i jak na diesla to wcale nie takie powolne.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna