Fiat Punto II vs Opel Astra II

08 Sty 2009, 11:23

Witam Wszystkich.

Chce kupić Punto II lub Astre II. Chciałbym żebyście mi doradzili które auto jest lepsze i jeśli np. Punto/Astra, to jaki silnik itp, autko mogło by mało palić :D Mało się znam na samochodach i bardzo mi zależy na waszych radach, dodam że cena to max 13000 zł razem z opłatami.
danielll
Nowicjusz

08 Sty 2009, 14:42

Zdecydowanie opel astra II mysle, ze powinno wystarczyc Ci pieniedzy. Jedyna pozytywna strona punto to to, ze za ta cene kupisz troche mlodsze punto niz astre. A tak to astra bezkonkurencyjna. Jezdzilem obydwoma samochodami, i moje wrazenia z jazdy puntem sa kiepskie, w przeciwienstwie do astry.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

08 Sty 2009, 17:23

Dołóż ze 3 tys., albo odpuść sobie Astrę. 13 tys. z opłatami i wymianą początkową, to na Astrę II za mało. Nie radzę kupować najtańszego egzemplarza, bo to dziad będzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sty 2009, 17:30

No to jesteś w dużym błedzie, bo mój sąsiad kupił astre z 2000/2001 1,6 benzyne z klimą za 13,5 tysiąca plus wymiana oleji itp i wyszlo go 14 tysięcy i samochód jest nie zajeżdzony coś koło 140 tys km i 100% bezwypadkowy. Także za 13 tysięcy spokojnie coś się kupi.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

08 Sty 2009, 18:26

jasne, ze kupisz astre w tej kasie
moj brat np. bedzie sprzedawał focusa 99r. 1.8 tddi z klima i bedzie pewnie chciał 14k, a watpi w to bardzo, ze tyle dostanie

focusy i astry II sa w bardzo podobnych cenach :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

08 Sty 2009, 21:02

Gratulacje dla sąsiada. Kupił za 13,5 tys. zł do tego dochodzi przerejestrowanie (jeżeli auto na zagranicznych blachach, to jest to dosyć spory koszt), wymiana filtrów, pasków, często i innych elementów, ubezpieczenie.
I osobiście nie doprowadziłbym do wyczyszczenia w ten sposób swojego konta, bo zapas jakiś trzeba mieć.

Oglądałem wiele Astr II i wszystkie na pierwszy rzut oka były ładne, ale po bliższym zapoznaniu miały felery. Chociaż do takiej jazdy na rok, 2 lata by się nadawały.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...

08 Sty 2009, 21:52

A co z tymi Punciakami nie tak? Taka Astra np. myślę ze za 11 tyś. by poszła :D [link do oferty na Allegro wygasł]
danielll
Nowicjusz

14 Sty 2009, 19:11

Hej! Jeżeli chodzi o Punto II to daruj sobie, jeździłem dwójką i żadna frajda, Fiat nie poprawił błędów nawet w wersji III ( trakcja do niczego kiepskie zawieszenie , a jeździłem autami nowymi ). Osobiście mam Astrę II 1.6 16V kombi 98r. - jestem z niej bardzo zadowolony małe koszty utrzymania, nieźle się prowadzi. Oczywiście trzeba uważac na szmelc bo takie też sie zdarzają ale mam wielu znajomych którzy jeżdżą astrami w różnych wersjach i nie narzekają. Wg mnie Astra II vs Punto II - 1:0
crazy_fox78
crazy_fox78
Nowicjusz

Miejscowość: Debrzno

17 Sty 2009, 19:49

Dzięki wszystkim za rady 8) Jednak nie zdecyduje się ani na Punto ani na Astre, przynajmniej na dzień dzisiejszy :D
danielll
Nowicjusz

22 Sty 2009, 09:45

Jak już nie chcesz tej Astry,to pomyśl z tą kasą nad Focusem.
Mój brat kupił Focusa od pierwszego własciciela,auto kupione w polskim salonie Forda ,z książką serwisową o przebiegu 67 tys,5 drzwiowe,czerwone tyle ze 1,4 i bez klimy,bezwypadkowe,po targowaniu za 11,5tys. Rocznik 2001. Jezdzi bezawaryjnie nie licząc wymiany rozrządu i akumulatora.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna