Astra II, Fabia czy Peugot 306? Auto do 15 tys.

09 Lut 2010, 22:05

tomekk19925 napisał(a):Forda Focusa osobiście odradzam gdyż silnik ma wtryskiwacze które już po 100 tysiącach przebiegu potrafią paść

Jeszcze jakieś rewelacje w temacie?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Lut 2010, 22:11

tomekk19925 napisał(a):Forda Focusa osobiście odradzam gdyż silnik benzyniak za to dużo pali
Być może, ale tylko 2.0 i większe (jeśli takie w ogóle były) Silniki 1.4 i 1.6 są oszczędne, dynamiczne i trwałe.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

10 Lut 2010, 06:49

Co do 1,4 w pełni się zgadzam ale 1,6 niestety nie jest już specjalnie ekonomiczny.
Moim zdaniem to pierwsza myśl autora o Astrze II jest na razie najlepsza i powróciłbym do tej koncepcji. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

10 Lut 2010, 09:38

artur73 napisał(a):Moim zdaniem to pierwsza myśl autora o Astrze II jest na razie najlepsza i powróciłbym do tej koncepcji. :smile:

W tej chwili najbliżej też jestem Astry II - 2 lata temu w sumie wypożyczyliśmy Astrę II na wyjazd w góry - pięcioro ludzi na pokładzie + bagaże na tydzień czasu + skrzynia na dachu ze sprzętem narciarskim, a Astra ciągnęła aż miło - a silnik nie taki duży - 75 KM, 1,4 8V, i nie było żadnych problemów, przy czym nawet spalanie ładnie wyszło w granicach 6-7 l/100 km. Tylko właśnie nie wiem jak na dłuższą metę z tą Astrą - jaki silnik najlepszy, tzn najmniej awaryjny był montowany w Astrze II?
sadek86
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

10 Lut 2010, 09:49

Jeśli chciałbyś silnik benzynowy to ja zdecydowanie polecam szukania Astry II z najtrwalszym i najprostszym silnikiem 1,6 ze zwykłą 8-zaworową głowicą,który miał początkowo 75KM,a następnie jakieś 80parę... Jest to bezawaryjna konstrukcja z gatunku starszych i długowiecznych. Dodatkowo bez głowicy 16v nie ma problemu z braniem oleju jak czasem zdarza się w 16v. Silnik ten najlepiej współpracuje z instalacjami LPG,a dodatkowo ma bezkolizyjny rozrząd,co w razie zerwania paska rozrządu może ocalic kieszeń właściciela...
Oczywiście nie jest to demon prędkości (180-185km/h) ale za to jest dosyc elastyczny i normalne użytkowanie zamyka się w zakresie obrotów silnika między 2 a 3 tys. Przez to jest dosyc ekonomiczny,a przy takich obrotach użytkowych - trwały.

Jeśli interesuje Ciebie diesel,to optymalny wybór i kompromis w tym aucie to Silnik produkcji Isuzu (początkowo były też takie silniki GM) o poj. 1,7DTI oraz pózniejsze 1,7 CDTI.
Następnie do brania pod uwagę jest 2,0DTI.
:smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

10 Lut 2010, 10:22

witaj

my też jesteśmy na kupnie autka i dokładnie tę astrę II co pokazałeś śledzimy od ponad 2 miesięcy gościu jej chyba nie może sprzedać wygląda ładnie ale przyuważ ma inną klapę z przodu

co do skody poszukaj innej oferty też zaglądaliśmy za skodami i napewno znajdziesz fajniejszą ofertę i słyszałam że białe są wykorzystywane do firm

co do peugota się nie wypowiadam bo za tym nie zaglądamy

ja bym jeszcze dodała forda focusa tylko tddi nie tdci a i tam kolega ma racje benzyniaki dużo palą.

życzę powodzenia widzę że mieszkasz gdzieś nie daleko mnie bo szukamy z tych samych okolic. :wink:
jasko196
Początkujący

Miejscowość: bielsko
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepsze ciągniki siodłowe dostępne na polskim rynku
    Ciągniki siodłowe to kluczowe maszyny w transporcie drogowym. Na polskim rynku można znaleźć wiele marek i modeli ciągników siodłowych, które oferują różne parametry techniczne, wyposażenie, cenę i jakość. ...
    Koncepcyjne crossovery Toyoty od R-SC do C-HR
    Crossover Toyoty oparty na C-HR Concept to najnowszy produkt japońskiego koncernu. Auto trafi na rynek w połowie tego roku, jednak jego historia sięga 15 lat wstecz, kiedy zadebiutował koncept R-SC. Wciąż nie wiemy, jak będzie ...

10 Lut 2010, 10:47

A jeśli już astrę II w dieslu to najlepiej silnik 1.7 nawet jeśli to nie będzie Isuzu ponoć te 1.7 są bardziej żwawe niż 2.0 i mniej awaryjne w 2 litrowych siadają często jakieś czujniki na pompie a koszt naprawy wynosi 700 zł Wiec poleciłbym silnik 1.7 bądź benzyniaka ale 8 zaworowego jak pisze kolega wyżej bardzo dobrze się w nim sprawuje instalacja gazowa

Kolega Kubuch ma silnik TDDi więc jego to się może nie tyczy ale w TDCi ten problem napewno występuje
tomekk19925
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

10 Lut 2010, 12:04

jasko196 napisał(a):ja bym jeszcze dodała forda focusa tylko tddi nie tdci a i tam kolega ma racje benzyniaki dużo palą.
Nie znasz się, nie jeździłeś/aś Focusem w benzynie to nie wprowadzaj ludzi w błąd, pisząc bzdury że dużo palą. Niewysilona jednostka 1.4 (75 KM) nie jest paliwożerna :!:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

10 Lut 2010, 19:48

krikus napisał(a):
jasko196 napisał(a):ja bym jeszcze dodała forda focusa tylko tddi nie tdci a i tam kolega ma racje benzyniaki dużo palą.
Nie znasz się, nie jeździłeś/aś Focusem w benzynie to nie wprowadzaj ludzi w błąd, pisząc bzdury że dużo palą. Niewysilona jednostka 1.4 (75 KM) nie jest paliwożerna :!:

Tzn: Może nie użytkowałam ale czytałam i słyszałam od kolegów co mają komis i się znają ,że benzyniaki troszkę sobie palą ale piszę o 1,6 ale masz tez racje są różne opinie i może trafić i będzie palił mało wybór należy do kolegi.
jasko196
Początkujący

11 Lut 2010, 11:56

tomekk19925 napisał(a):A jeśli już astrę II w dieslu to najlepiej silnik 1.7 nawet jeśli to nie będzie Isuzu ponoć te 1.7 są bardziej żwawe niż 2.0 i mniej awaryjne w 2 litrowych siadają często jakieś czujniki na pompie a koszt naprawy wynosi 700 zł

Niestety 1.7 DTI też cierpi na ta przypadłość. Nie ma jednak reguły, bo nie w każdym egzemplarzu ten problem występuje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lut 2010, 12:17

1.7 cierpi na czujnik polozenia walu - koszt 550 zl ale poza tym spalanie ma smieszne a dynamike baaaardzo ladna i jest to baaardzo udany silniczek.. wszystko jednak zalezy jak ktos trafi- jednym 2.0 dti chodzi cudownie, a inni kupia padlo na skraju agonii z cofnietym licznikiem i ponziej kraza mity o tym jak po 150 k km padla turbina itp.... Ludzie, najgorsza rzecza dla auta jest zaniedbanie wlasciciela - jak ktos dba o diesla to on dluuuugo pojezdzi bezawaryjnie ...
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

12 Lut 2010, 23:08

oceńcie proszę tego....
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

oraz tego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

chcieliśmy jutro jechać je obejrzeć... czy warto w ogóle tracić czas??
aga.s
Nowicjusz

Miejscowość: pabianice

12 Lut 2010, 23:20

Tego zielonego to sam bym zobaczył gdybym ciągle szukał Foki ;) Naprawdę ładnie się prezentuje. Ten granatowy ma kiepskie fotki ale też nie widać niczego czego by ię szczególnie można uczepić (wydaje mi się, że znowu są różne atrapy chłodnicy i zderzaka ale nie mam pewności - słabe foto).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

13 Lut 2010, 14:11

Bierz kolego szukaj Focusa bo to dobre auto! sam się o tym przekonałem :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

13 Lut 2010, 15:16

tak fokusy TDDI To dobre autka słyszałam że Fokus zdobył pierwsze miejsce w rankingu na 5 latki tylko niewiem jaki to był ranking.
Tylko od razu powiem że fokusa nie mamy tylko szukamy co prawda opel astra bardziej mnie przekonuje z silnikiem isuzu ale tak nie ma bardzo dużo ofert
jasko196
Początkujący