Samochód za 4000-6000 złotych dla początkującego kierowcy.

19 Gru 2009, 18:54

Witam wszystkich serdecznie.

Właśnie chodzę na kurs prawa jazdy i postanowiłem powoli rozglądać się za jakimś autkiem. Co byłoby najlepszym wyborem dla niedoświadczonego kierowcy w kwocie od 4000-6000 zł?

Pozwolę sobie przedstawić swoje wymagania:
- dużo miejsca z przodu dla kierowcy - można powiedzieć, że jestem facet przy kości :mrgreen:
- auto niezawodne, jak to mówią - ma się nie psuć,
- żeby części były w miarę dostępne i w miarę tanie,
- żeby było ekonomiczne,
- w dobrym stanie,
- żeby nie był zbyt stary.

I to chyba na tyle. Wiem, że mam ogromne wymagania jak na moje fundusze, ale myślę, że uda się znależć jakieś fajne auto, które bedzie w stanie mnie zadowolić. Wszystkie komentarze i opinie mile widziane. Proszę się nie krępować :mrgreen: Rozważę każdą propozycję.

Pozdrawiam
romcioninho
Nowicjusz

Miejscowość: INT

19 Gru 2009, 19:07

Nie napisales jeszcze jaki rodzaj paliwa ma byc i jakie nadwozie.Z mojej strony Fiat Seicento i Daewoo Lanos
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Gru 2009, 19:10

Twoje wymagania napewno spelni opel corsa B 1.2 - 1.6 mysle ze rocznik 94-99 znajdziesz
I deawoo espero zagazowane

Barol a w fiacie SC raczej za duzo miejsca to autor nie znajdzie wiec raczej bym na ten samochod nie patrzyl
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

19 Gru 2009, 19:14

Ja bym jednak brał lanosa.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

19 Gru 2009, 19:16

Rodzaj paliwa bez znaczenia. Ropa to może być każda do 2000ccm. Jeżeli sama benzyna to spalanie do 8 litrów. Z gazem też może być. Nadwozie nie ma znaczenia. Tylko jest właśnie jeden warunek - kierowca ma mieć dużo miejsca i czuć się w miarę komfortowo. Nie wiem ile jest miejsca w Seicento, ale wydaje mi się, że to mało. Może się mylę.

Proszę o dalsze sugestie.
romcioninho
Nowicjusz

19 Gru 2009, 19:18

Malo, jak dla mnie bardzo malo, czasem nawet nie moge zmienic biegu bo mi kolano przeszkadza, a jak siedze z pasazerem to czasem sie w barkach nie mieszcze :P
Jezeli chcesz sporo miejsca to Espero 1.5 z gazem bedzie odpowiednie, w srodku o wiele bardziej komfortowo niz w lanosie, a jak znajdziesz z full elektryka to naprawde fajne autko, 90km starcza

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - w srodku nawet SKORA, wow
tylko dzwna cena i chyba tylko zamiana
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

19 Gru 2009, 19:20

Te Deawoo ciekawe, zarówno Lanos jak i Espero. A jak z awaryjnością? Czy warto pakować się w jakieś japońce za taką kasę? Ale mogą być także inne propozycje.
romcioninho
Nowicjusz

19 Gru 2009, 19:41

To Espero wyglada jakby mialo bity przod i tyl,niewiem ale to moze tylko moje spostrzezenia,zamiana moze nie bo wkoncu komis wiec za gotowke tez napewno pojdzie,a moze Astra??
przykladowo [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Gru 2009, 19:55

Lanos.... Espero... kolega szuka dobrego auta moim zdaniem...

Z mojej strony mogę polecić Vw Polo. W tej cenie znajdziesz na pewno Polo 6N. Miejsca sporo, części tanie, auto bezawaryjne. Szczerze mogę polecić. In minus jest na pewno wiejąca nuda, ale jeśli nie przeszkadza Tobie brak emocji to śmiało kupuj. Do miasta spokojnie starcza auto z silnikiem 999cm3, które jest niesamowicie ekonomiczne, a i do 60km/h naprawdę żwawe ;) Natomiast jeśli potrzebujesz emocji to poszukaj Mazdy MX-3 lub MX-6. Będą emocji i będzie bezawaryjne auto.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

19 Gru 2009, 20:02

Im ciekawsze autko tym lepiej.

Ile Tobie Mazda pali i jak z częściami do niej?
romcioninho
Nowicjusz

19 Gru 2009, 20:18

Części jest pod dostatkiem - nowych i używanych. Przykładowe ceny nowych części: osłona przegubu japońska 23zł, zestaw do regeneracji zacisków przednich - 35zł na jedno koło, tarcze i klocki na przód ok. 160zł, tłumik końcowy 129zł, tłumik środkowy 99zł, rura kolektorowa 179zł, końcówka drążka 21zł, łącznik stabilizatora 19zł. Jeśli chodzi o części używane, to teraz w klubie jest chyba 5-6 sztuk MX-6 całych do rozebrania. "Japońce są drogie" - taaaaaa, jasne ;)

Ile pali? Różnie, oczywiście w zależności od stylu. W trasie pali ok. 6,5 litra, w mieście 8 wciągnie. Przy naprawdę ostrej jeździe wyjdzie pewnie z 10. Generalnie jest to oszczędny silnik, jak się do dobrze traktuje ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

19 Gru 2009, 20:35

Bardzo fajne autko, ale chyba nie dla mnie. Jeszcze się nad nim zastanowię.

Tylko do niego nie można dołożyć haka, a czasami by się przydał.
romcioninho
Nowicjusz

19 Gru 2009, 20:44

pawelMX6 napisał(a):Lanos.... Espero... kolega szuka dobrego auta moim zdaniem...

Kolega chyba nie miał do czynienia z tymi autami :wink:
Barol
Awatar użytkownika

19 Gru 2009, 22:09

A co powiecie na temat tych samochodów? Czy są godne uwagi? Jak z miejscem w środku?

Nissan Micra - ile ma miejsca? chyba więcej niż Seicento?
Nissan Almera
Mitsubishi Colt
Daihatsu Charade
Subaru Justy z 4x4 :mrgreen:
Suzuki Swift
romcioninho
Nowicjusz

19 Gru 2009, 22:13

pomysl jeszcze o fiacie bravo tylko nie z silnikiem 1.4 12V bo sa wadliwe, ale 1.6 w sam raz i mysle że ze spalaniem bys sie zmiescil w twoich wymaganiach .
lanos tez dobre rozwiazanie, auto do jezdzenia , niezawodne itp

[ Dodano: Sob Gru 19, 2009 21:48 ]
w micrze raczej o wiele wiecej miejsca nie jest niz w seju
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy