Astra II, Fabia czy Peugot 306? Auto do 15 tys.

09 Lut 2010, 13:34

Witam,

Najpierw był maluch, teraz Nexia, ale ta ostatnia sypie się już. Chciałbym autko do 15 tys, ekonomiczne, ale zarazem dynamiczne - używane będzie na codzień do pracy (100 km dziennie) i raz na 3 miesiące jakiś wypad za granicę - czyli ok 30 tys km rocznie. Autko ma służyć 5-7 lat, docelowo ma służyć także jako rodzinne - czyli segment C. Zastanawiam się nad następującymi modelami:

Astra II, 1.7 DTI, 90 KM (2001)

[link do oferty na Allegro wygasł]

Skoda Fabia, 1.9 TDI, 101 KM (2001)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Peugot 306, 2,0 HDI, 90 KM, (2002)

W ogóle co myślicie o peugotach? Czy faktycznie tak drogie są części do francuzów? Ostatnia sprawa - to czym różni się DTI w Astrze od TDI?

Dzięki z góry za pomoc w wyborze auta,

pozdrawiam
Michał S.
sadek86
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

09 Lut 2010, 14:05

Pomyliles sie peugeot ktorego zaproponowales to 307 , blad jest rowniez w aukcji. Ja mam takiego peugeota z 2005 rocznik, duzo, pojemny, komfort jaazdy wspamialy choc ma twarde zawieszenie jesli droga dziurawa to czuc bardziej niz w astrze II, pod tym wzgledem bym bral astre, ale 307 jest ladniejsza, czesci nie wiele drozsze od astry, 90 km do 307 wystarcza. Ze swojej strony polecam to auto wczesniej mialem astre i jak widac zmienila na peugeota, nie wierzylem w te brednie o francuzach, to to brednie , wyboru nie zaluje. Skoda odpusc sobie fabie jest beznadziejna, sprawdze astre i 307
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

09 Lut 2010, 14:38

sadek86 napisał(a):Astra II, 1.7 DTI, 90 KM (2001)

Skoda Fabia, 1.9 TDI, 101 KM (2001)

Peugot 306, 2,0 HDI, 90 KM, (2002)

Egzemplarze, które wybrałeś to straszne trupy. Nie możesz szukać wśród najtańszych sztuk bo to w 99% zajechane powypadkowe złomy.

lechoo napisał(a):http://www.iurl.pl/?jaguar_pl

Pomyliłem się poprzednio. Poza banem powinieneś dostac skierowanie na przymusowe leczenie psychiatryczne...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Lut 2010, 16:26

nie klikac w ten link , a lechoo moge powiedziec jedno [...] dzieciaku
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

09 Lut 2010, 16:46

Według mnie najlepszym wyborem była by astra II z tym że najlepiej żeby miała silnik 1.7 DTI 16 V Isuzu najlepsze silniki nie do zajechania krecą nawet do miliona kilometrów. Skoda jest strasznie zajechana widać na pierwszy rzut oka wyglada na taki samochód firmowy i ma silnik wyposazony z pompowtryskiwacze ktore sa czule na paliwo jak pociagna jakiegos syfu z baku to moga sie skonczyc. Zas peugeot to francuz wydaje mi sie ze nie slynie on dobra opinia. Najlepszym wyborem bylaby asterka z silnikiem o ktorym pisze , lub skoda ale z silnikiem 1.9 Tdi 90 KM

Osobiscie polecilbym Vw Bora badz Seata Toledo II Udane i malo awaryjne samochody
tomekk19925
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Lut 2010, 17:11

Lepiej już Clio
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Funkcja automatycznej jazdy w korkach Audi AI
    Prezentując funkcję automatycznej jazdy w korkach Audi AI, cztery pierścienie pokazały pierwszy na świecie system umożliwiający zautomatyzowaną jazdę na poziomie 3. Podczas jazdy w korku lub w powolnym ruchu na autostradzie, ...

09 Lut 2010, 17:48

To już jego dwudziesty któryś post-spam :!:

Prośba do moderatorów: Wyjebać gościa z forum :idea:

Do autora tematu: Ja osobiście szukałbym Astry albo Fabii :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

09 Lut 2010, 18:29

tomekk19925 napisał(a):(...)i ma silnik wyposazony z pompowtryskiwacze ktore sa czule na paliwo jak pociagna jakiegos syfu z baku to moga sie skonczyc. (...)

Co do tego silnika od Fabii 101 KM - mówisz, że 1,9 z 90 KM nie ma na pokładzie pompowtryskiwacze? Jak już 90 KM raczej patrzeć niż 101 KM?

Jeszcze poszukam trochę ofert Toledo i Bora jak piszesz. Dzięki wszystkim za pomoc :)
sadek86
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

09 Lut 2010, 19:55

Tak 90 konny lepszy z tym ze malo jest 90 z tego co ja widze, i szukaj wersji bardziej zadbanych i nie zjechanych bo ta co podales to jakies padło. Najlepiej zeby pochodzilo z Niemiec gdyz niemcy nadzwyczaj dbaja o samochody.

Toledo i Bora sa moze troche drozsze niz kwota ktora zasugerowales ale lepiej poczekac i odlozyc troche kaski i kupic konkretna fure :grin: Proste zawieszenie pakowne, wygodne i malo awaryjne :cool:
tomekk19925
Nowicjusz

09 Lut 2010, 20:32

Fabia to segment B. Segmentem C w Skodzie jest Octavia. Skutkuje to tym, że miejsca w Fabii będzie mniej i to zdecydowanie niż w Peugeocie 307. Wspomniany Peugeot ma bardzo chwalone silniki 2.0 HDI. Są wersje 90 i 110 KM. Optymalniej jest brać silnik mocniejszy, bo spalanie praktycznie takie samo, a 20 KM więcej to nie w kij dmuchał.

Możesz rozejrzeć się też za Fordem Focusem 1.8 TDDI 90 KM. Uwaga tylko na blachy w Focusie lubią sobie gnić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lut 2010, 20:42

co do tych samochodów hmmm lepiej nic nie bede pisać bo mnie wyżucą z forum ,ale nie brałeś pod uwagę Golfa IV TDI ja jestem użytkownikiem i jestem zadowolony mało pali miejsca jest więcej lub tak samo jak w Peugot 306,
maciek vw
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

09 Lut 2010, 20:52

Dishman napisał(a):Uwaga tylko na blachy w Focusie lubią sobie gnić.
No ... to prawda korona z głowy nam spadła :oops: :roll: :oops:

maciek vw napisał(a):wyżucą
Dyslektyku przeczytaj zanim coś napiszesz :arrow: https://www.forumsamochodowe.pl/dyslekty ... htm#172231
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

09 Lut 2010, 21:17

krikus napisał(a):Dyslektyku przeczytaj zanim coś napiszesz :arrow: http://www.forumsamochodo...6,15.htm#172231
oj sorki ale mi tam błąd ale to chyba nie powód aby pisać że jestem dyslektykiem hmmm ale ok spoko
maciek vw
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

09 Lut 2010, 21:19

Maćku, właśnie przed chwilą pisałem z moderatorem na temat plagi dyslektyków na tym forum :neutral:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

09 Lut 2010, 21:48

Forda Focusa osobiście odradzam gdyż silnik ma wtryskiwacze które już po 100 tysiącach przebiegu potrafią paść a benzyniak za to dużo pali :???: Na Golfa IV też uważaj to już są samochody przereklamowane Vw już nie słynie z niezawodności jak dawniej niestety Passat B5 też odpada gdyż ma wielowachaczowe zawieszenie które się szybko zużywa i jest strasznie drogie Jeszcze co ci mogę polecić to toyota avensis 2.0 TD też dobry samochód mało awaryjny i pojedzie na wszystkim co mu zalejesz :smile: jednak już avensiska d4d nie jest tak wspaniala niby nowoczesne dobre silniki ale zupełnie nie na polskie paliwo i drogi strasznie czule silniki a ceny części zawrotne koło dwumasowe kosztuje ponad 5000 :???: Dobrym rozwiązaniem była by też Honda accord w benzynie dobry japonski samochód a zarazem wygodny i dynamiczny :lol:
tomekk19925
Nowicjusz