Astra II ( jaki silnik ) , a moze Focus ?

29 Lip 2009, 20:10

Witam!
Mam dylemat. Chce kupić samochód. Interesuje mnie Opel Astra G z silnikiem Diesla i tu pojawia sie problem. Samochód ma być rocznikowo z 1998-2000 bo mam na niego 14 tys zł. Interesuje mnie opcja z klimą, el szybami, lusterkami ew. cos jeszcze. Jaki silnik wybrac slyszalem ze niektore są strasznie wadliwe. W gre wchodzi tylko diesel.

A może Focus Mk1? Również zastanawialem sie nad tym modelem.

Prosze o porade.

Pozdrawiam,
Łukasz
luki19910221
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

29 Lip 2009, 20:19

zainteresować sie mozesz silnikiem 1,7 DTI 75 KM to konstrukcja isuzu
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

29 Lip 2009, 20:57

skalops napisał(a):1,7 DTI 75 KM to konstrukcja isuzu

Nie za slaby troszke ten silnik ?

Dodam jeszcze ze interesuje mnie kombi
luki19910221
Nowicjusz

29 Lip 2009, 21:00

Obydwa auta mają bardzo dobre prowadzenie. Jednak Focus prowadzi się najlepiej ze wszystkich kompaktów, lepiej nawet niż Audi A3. Fordowi udało się zrobić bardzo udane zawieszenie.

Focus jest ciekawszy stylistycznie zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Co do silników, to wygrywa Astra, bo ma silniki ISUZU. Silnik 1.7 DTI ma maksymalnie bodaj 82 KM, co mocą nie powala, ale sprawnie radzi sobie z autem. Odczuwalna jest też niestety turbodziura, zresztą tak jest w wielu turbodieslach z tych lat.

Focus ma dobre silniki 1.8 TDDI, dopiero później weszły nowsze jednostki TDCI, które mają lepszą kulturę pracy i większą moc, ale są czułe na jakość paliwa. Pod względem awaryjności bardziej pewny będzie diesel Opla.

Nie wierz w mity, że Astry gniją. Jak auto było bite to będzie rdzewieć, ale jak wszystko jest OK, to nie ma prawa.

Rozsądek podpowiada Astrę, ale serce Focusa. Czyli jak to w życiu :lol:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Lip 2009, 21:07

Dishman napisał(a):Focus jest ciekawszy stylistycznie zarówno z zewnątrz, jak i w środku.

To akurat zchodzi na drugi plan..

Jeszcze jakieśpodpowiedzi ?

[ Dodano: Czw Lip 30, 2009 13:44 ]
aha i ma to być Astra kombi..

Focus ew. hatchback
luki19910221
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobre opony ciężarowe wpływają na biznes?
    Opony stosowane w transporcie drogowym stanowi do 5 proc. wydatków firmy, ale ma wpływ na 40 proc. wszystkich kosztów operacyjnych. Od jego jakości przy zakupie, fachowego serwisu przy montażu oraz i potem prawidłowej ...