Astra II - jaki silnik?

22 Cze 2014, 16:03

Witam!
Mój brat szuka auta, myśli nad Astrą II. Jaki silnik benzynowy ( będzie zakładał gaz, lub kupi z gazem ) będzie najlepszy? Zależy na spalaniu na poziomie do 12l ( LPG ) w stylu mieszanym. Nie chce również muła, raczej pow. 100KM. Słyszałem, że 1.8l biorą bardzo olej? Która wersja silnika jest najmniej awaryjna? Cena do 10 tyś.

Pozdrawiam!
Jakob
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

22 Cze 2014, 19:47

Moim zdaniem przy Twoich oczekiwaniach to musiałbyś wybrać 1,8-16V właśnie. I to bez znaczenia czy 116KM czy 125KM.Ale czy aby to jest najlepsze rozwiązanie..?
Branie oleju jest najbardziej widoczne w 1,6-16V.
Zapamiętaj,że najlepszą jednostką napędową benzynową w Astrze II jest silnik w wersji 1,6-85KM -8 zaworową głowicą ale zasilany poprzez MPI !!!
Ma cechy trwałości starszego 1,6-75KM na jednopunkcie i nie bierze oleju jak 16V ale ma już za to MPI (wtryski wielopunktowy) ,który poprawia osiągi z redukuje spalanie !!! Można do niego zakładać sekwencję !(bo do jednopunktu nie można było).
Tego silnika szukaj i nie patrz na konie,bo spalanie miejskie gazu 12 l dla 125 KM w 1,8 będzie ciężkie do osiągnięcia. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Cze 2014, 20:46

1.8 125KM spokojnie łyknie 11-12l lpg po mieście w dodatku ten silnik dobrze przyjmuje gaz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Cze 2014, 21:06

artur73 napisał(a):Zapamiętaj,że najlepszą jednostką napędową benzynową w Astrze II jest silnik w wersji 1,6-85KM -8 zaworową głowicą ale zasilany poprzez MPI !!!

Pod warunkiem, że kupujący zdecyduje się na starszy samochód, ponieważ te silniki były montowane w zasadzie jeszcze do 2003 roku, a niestety już później w 2004 zaczęto wkładać 16-to zaworowce :/
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Typ: Inny

23 Cze 2014, 13:57

W korkach nie jeżdżę za dużo, głownie tereny podmiejskie/wsie, gdzie jednak często trzeba coś wyprzedzić. Dla tego myślałem o trochę mocniejszym silniku.

Ogólnie mogę porównać do Seata Cordoby 1.9 TDI 110KM. Chciałbym w aucie mieć mniej więcej podobne osiągi, lub jeśli się uda, lekko lepsze. Czy te 1.6 85KM wystarczy?

@ artur73, czemu 1.8 116KM/125KM to nie jest dobre rozwiązanie?
Jakob
Nowicjusz

23 Cze 2014, 14:19

Jakob napisał(a):artur73, czemu 1.8 116KM/125KM to nie jest dobre rozwiązanie?

Nie napisałem że niedobra rozwiązanie ale pytałem czy aby na pewno najlepsze..?
Dlatego nie najlepsze,że najlepsze to silnik 85KM..! Fakt ,że na pewno nie będzie tam osiągów jak w Cordobie 1,9 TDI-110KM ale za to można liczyć na bezproblemową pracę na lpg silnika i przebiegi bez większy problemów powyżej 500 tys km. Do tego jakiekolwiek koszty osprzętu przy silniku są niskie. no i najważniejsze jest to silnik z 8 zaworowa głowica więc element oplowskiego brania oleju ,tu nie występuje (dotyczy 16V).
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Ferrari F12 Berlinetta
    F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...

23 Cze 2014, 14:40

Chciałbym kupić auto, którym pojeżdżę parę lat, teraz mam mazde 323C 1.5l 88KM i jak dla mnie jest to muł, sądzę, że w tej astrze 1.6 jest podobnie. A może jakieś inne autko w tej cenie ( 10 tyś ). Z góry mówię, że chciałbym kupić samochód w ładnym stanie, bez korozji, z ładnym lakierem i z najlepiej fabrycznym wyposażeniem, bez wiejskiego tuningu.
Jakob
Nowicjusz

23 Cze 2014, 19:42

Może Renault Megane?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012