Zakup Opel Corsa D 1.4 Na co zwrócić uwagę?

14 Cze 2014, 21:22

Witam
Tak jak w temacie, jestem na kupnie samochodu Opel Corsa D. Samochód ma być dla rodziców, którzy potrzebują niedużego, w miarę taniego w eksploatacji samochodu za rozsądną cenę, który posłuży na dłużej. Nie potrzebują nie wiadomo jakich osiągów czy super właściwości jezdnych. Rocznie pokonują mniej niż 10 tys km. Przesiadają się z Matiza, którym jeździli prawie 15 lat. Wybór padł na Corsę, gdyż za kwotę do 30 tys można znaleźć dość młody model z małym przebiegiem. Silnik 1.4 gdyż będzie nieco bardziej dynamiczniejszy od 1.2. i koniecznie benzyna, żeby nie pchać się w koszty.

A teraz konkretnie. Znalazłem na allegro dość ciekawie wyglądający model:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Numer VIN: WOLOSDL68C4052593

Mam zamiar go obejrzeć na żywo i chciałbym sprawdzić go jak najbardziej się da gdyż oferta wygląda aż za dobrze. I tu moje pytania do was:
1. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach tego konkretnego auta i ogólnie tego modelu?
2.Jakie są słabe punkty tego modelu w tej wersji silnikowej.
3.Jak ocenilibyście zabezpieczenie antykorozyjne?
4.Czy jesteście w stanie na podstawie numeru VIN potwierdzić autentyczność opisu auta co do wyposażenia?
5.Czy możecie polecić mi jakieś sprawdzone ASO Opla niedaleko Kędzierzyna- Koźle? Czytałem, że polecają ASO w Chorzowie i w Tarnowskich Górach.

Proszę o konkretne odpowiedzi, jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam nadzieje, że wątek założyłem w odpowiednim miejscu. Czekam na wasze porady i z góry dziękuję.
Patryk24
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 04 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus MKII
Silnik: 1.8 TDCI 116KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Cze 2014, 21:30

A ja zamiast Corsy polecę troszkę szersze Grande Punto też z bardzo dobrym silnikiem 1.4 77KM lub 95KM. Ta Corsa z linku podejrzanie tania, 2 letnie auta z Niemiec jak do PL przyjeżdżają to albo złożone z 3 albo kradzione albo po powodzi. :/
A takie GP znajdziesz z polskiego salonu :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Cze 2014, 21:38

W przypadku małych aut trzeba zwrócić uwagę, czy nie były użytkowane we flocie. Pierwsza przesłanka że auto ma taką przeszłość? Młody rocznik i duży przebieg (ogl duży przebieg w małych autach). Ja polecam Fiestę mk7 z silnikiem 1.25, który Ford stworzył z Yamahą. Na + łańcuch rozrządu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Cze 2014, 11:17

Dzięki za odpowiedź. Powiem tak rozważałem obydwa samochody, które polecacie, myślałem także nad Polo i Yarisem (ale poza zasięgiem cenowym). Padło na Corsę gdyż głównie będzie nią jeździć mama, która prowadzi tak średnio. Stąd mniejsze wymiary samochodu i chyba jednak sporo lepsza widoczność (zwłaszcza do tyłu) w Oplu się sprawdzą. I wydaje mi się tu w odniesieniu do Forda, że części zamienne w przypadku Corsy będą tańsze.
A powiedzcie mi czy ktoś z was miał do czynienia albo zna jakieś opinie na temat tego komisu, który sprzedaje interesujący mnie powyżej samochód: tj. FIL-CAR II BEATA KNYSZEWSKA.
W sieci znalazłem raczej takie nieprzychylne opinie. Na 2 stronach były 3 negatywne na 1 pozytywny komentarz. Wygląda to tak jakby tylko właściciel bronił swój komis.
Czekam na wasze odpowiedzi na ten i dalej na pytania z poprzedniego postu. Ale i tak nawet jakby miało się okazać, że samochód jest do niczego chciałbym go obejrzeć, żeby przekonać się jak bardzo handlarze doszli do perfekcji w ukrywaniu tego czego nie chcą pokazać.
Patryk24
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 04 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus MKII
Silnik: 1.8 TDCI 116KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Cze 2014, 12:46

Po samej cenie Corsy widać że nic dobrego z niej nie będzie.
Proszę bardzo, Corsa z tego rocznika, z podobnym silnikiem i jej cena.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nikt nie jest św. Mikołajem że odda Ci dobry samochód parę tysięcy niżej, zauważ jeszcze że ten komis musi mieć też zysk z tego, dolicz koszty sprowadzenia więc za ile ją kupił :?: :?
Ceny części do Fiesty są ciut droższe niż do Corsy a jeszcze tańsze ma GP.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Funkcja automatycznej jazdy w korkach Audi AI
    Prezentując funkcję automatycznej jazdy w korkach Audi AI, cztery pierścienie pokazały pierwszy na świecie system umożliwiający zautomatyzowaną jazdę na poziomie 3. Podczas jazdy w korku lub w powolnym ruchu na autostradzie, ...