Zakup Opel Corsa D 1.4 Na co zwrócić uwagę?

14 Cze 2014, 21:22

Witam
Tak jak w temacie, jestem na kupnie samochodu Opel Corsa D. Samochód ma być dla rodziców, którzy potrzebują niedużego, w miarę taniego w eksploatacji samochodu za rozsądną cenę, który posłuży na dłużej. Nie potrzebują nie wiadomo jakich osiągów czy super właściwości jezdnych. Rocznie pokonują mniej niż 10 tys km. Przesiadają się z Matiza, którym jeździli prawie 15 lat. Wybór padł na Corsę, gdyż za kwotę do 30 tys można znaleźć dość młody model z małym przebiegiem. Silnik 1.4 gdyż będzie nieco bardziej dynamiczniejszy od 1.2. i koniecznie benzyna, żeby nie pchać się w koszty.

A teraz konkretnie. Znalazłem na allegro dość ciekawie wyglądający model:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Numer VIN: WOLOSDL68C4052593

Mam zamiar go obejrzeć na żywo i chciałbym sprawdzić go jak najbardziej się da gdyż oferta wygląda aż za dobrze. I tu moje pytania do was:
1. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach tego konkretnego auta i ogólnie tego modelu?
2.Jakie są słabe punkty tego modelu w tej wersji silnikowej.
3.Jak ocenilibyście zabezpieczenie antykorozyjne?
4.Czy jesteście w stanie na podstawie numeru VIN potwierdzić autentyczność opisu auta co do wyposażenia?
5.Czy możecie polecić mi jakieś sprawdzone ASO Opla niedaleko Kędzierzyna- Koźle? Czytałem, że polecają ASO w Chorzowie i w Tarnowskich Górach.

Proszę o konkretne odpowiedzi, jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam nadzieje, że wątek założyłem w odpowiednim miejscu. Czekam na wasze porady i z góry dziękuję.
Patryk24
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 04 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus MKII
Silnik: 1.8 TDCI 116KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Cze 2014, 21:30

A ja zamiast Corsy polecę troszkę szersze Grande Punto też z bardzo dobrym silnikiem 1.4 77KM lub 95KM. Ta Corsa z linku podejrzanie tania, 2 letnie auta z Niemiec jak do PL przyjeżdżają to albo złożone z 3 albo kradzione albo po powodzi. :/
A takie GP znajdziesz z polskiego salonu :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Cze 2014, 21:38

W przypadku małych aut trzeba zwrócić uwagę, czy nie były użytkowane we flocie. Pierwsza przesłanka że auto ma taką przeszłość? Młody rocznik i duży przebieg (ogl duży przebieg w małych autach). Ja polecam Fiestę mk7 z silnikiem 1.25, który Ford stworzył z Yamahą. Na + łańcuch rozrządu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Cze 2014, 11:17

Dzięki za odpowiedź. Powiem tak rozważałem obydwa samochody, które polecacie, myślałem także nad Polo i Yarisem (ale poza zasięgiem cenowym). Padło na Corsę gdyż głównie będzie nią jeździć mama, która prowadzi tak średnio. Stąd mniejsze wymiary samochodu i chyba jednak sporo lepsza widoczność (zwłaszcza do tyłu) w Oplu się sprawdzą. I wydaje mi się tu w odniesieniu do Forda, że części zamienne w przypadku Corsy będą tańsze.
A powiedzcie mi czy ktoś z was miał do czynienia albo zna jakieś opinie na temat tego komisu, który sprzedaje interesujący mnie powyżej samochód: tj. FIL-CAR II BEATA KNYSZEWSKA.
W sieci znalazłem raczej takie nieprzychylne opinie. Na 2 stronach były 3 negatywne na 1 pozytywny komentarz. Wygląda to tak jakby tylko właściciel bronił swój komis.
Czekam na wasze odpowiedzi na ten i dalej na pytania z poprzedniego postu. Ale i tak nawet jakby miało się okazać, że samochód jest do niczego chciałbym go obejrzeć, żeby przekonać się jak bardzo handlarze doszli do perfekcji w ukrywaniu tego czego nie chcą pokazać.
Patryk24
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 04 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus MKII
Silnik: 1.8 TDCI 116KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Cze 2014, 12:46

Po samej cenie Corsy widać że nic dobrego z niej nie będzie.
Proszę bardzo, Corsa z tego rocznika, z podobnym silnikiem i jej cena.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nikt nie jest św. Mikołajem że odda Ci dobry samochód parę tysięcy niżej, zauważ jeszcze że ten komis musi mieć też zysk z tego, dolicz koszty sprowadzenia więc za ile ją kupił :?: :?
Ceny części do Fiesty są ciut droższe niż do Corsy a jeszcze tańsze ma GP.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...
    Nissan Juke Fun Edition - seria limitowana
    Nissan wprowadził do oferty nową edycję specjalną miejskiego crossovera Juke, stworzoną dla tych, którzy wyrazić swoją osobowość poprzez wyjątkową, oryginalną stylizację nadwozia i wnętrza swojego samochodu. Juke Fun ...