Astra II, Leon czy Ibiza - do 15 tys.?

09 Lip 2013, 20:37

Witam, szukam samochodu w kwocie do 15 tys. (cała kwota na samochód, ewentualnie kilkaset złotych więcej), który będzie ekonomiczny w użytkowaniu i dosyć dobrze wyposażony.
Na tą chwilę zastanawiam się nad wyborem pomiędzy tymi trzema modelami:
Opel Astra II (1.6 benzyna)
Seat Ibiza III (1.4 benzyna)
Seat Leon I (1.6 benzyna)
Samochód powinien być około 10-letni. Wybieram benzynę, ponieważ planuję założyć do niego LPG od razu po kupnie. Moje pytanie brzmi: który z nich wybrać (wiem, że powinno się patrzeć głównie na stan konkretnych egzemplarzy, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć waszej rady). Jeśli możecie, opiszcie wady i zalety tych modeli. Pozdrawiam.
Petro92
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa C

10 Lip 2013, 14:50

Zdecydowanie polecam Astrę II z silnikiem 1,6-8v-75KM , a najlepiej z 1,6-8v-86KM. W ostateczności 1,6-16V-100KM
Z tym silnikiem jest to optymalny wybór
[link do Gumtree wygasł]

Ciężko znaleźć zadbaną Astrę ale szukać trzeba. Dlaczego z silnikiem 86KM..? Bo ma wszystkie zalety pozostałych silników oraz ...nie ma wad tych samych silników..! :yes: 75KM jest bezczelnie długowieczny ale nie bardzo dynamiczny (brak wielopunktowego wtrysku i niemożność założenia sekwencyjnego lpg) Za to 100KM lubi dolewki oleju ,ma bardziej awaryjny osprzęt silnika (szczególnie po 2000r) ale jest za to dynamiczny i ma wtrysk MPI.

No więc ten 86KM jest długowieczny (głowica ośmiozaworowa) jak 75 KM, dosyć dynamiczny i ma wtrysk MPI (możliwa sekwencja) oraz nie chłapie oleju jak 100KM.
Dlaczego Astra a nie Leon..? A po prostu wielkość kabiny i bagażnika jest nieporównywalna. W Leonie nie ma miejsca na nóżki z tyłu ,a z tyłu mogą jechać tylko niskie osoby gdyż dach mocno opada i głowa jest w podsufitce.
Ibiza nie jeździłem III gen więc się nie wypowiadam ale słabsze silniki psują obraz tego modelu. Miejsca jest zapewne nie więcej jak w Leonie. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lip 2013, 17:48

Witam.
Dokładnie tak jak rozumujesz i myslisz - najważniejsze jest żeby udało Ci sie znaleść zadbany egzemplasz... a fakt jest taki ze trzeba byc cierpliwym, szukać az sie znajdzie.
Jesli chodzi o moje zdanie to Ibiza odpada, to jednak mniejsze auto od Leona i Astry. Chyba ze Ci to nie przeszkadza.
Jesli chodzi o wady i zalety pomiędzy Leonem a Astrą to za Leonem przemawiają lepsze blachy, samochody z grupy VAG mają lepsze blachy niż Ople. Jesli chodzi o silniki to myślę ze do montażu gazu i Astra i Leon pasują dobrze. Osobiście jeżdzę Leonem 1.6 16V 105KM i z gazem nie ma problemu. Ja nie załozyłem gazu, za mało jeżdzę i raczej mi sie nie opłaca :) ale orientowałem się na forach Seata i chłopaki piszą jednogłosnie ze instalacja BRC śmiga smiało :) Ja mam Leona i chwalę sobie to autko, fajnie się jezdzi bo dobrze sie trzyma drogi, zawieszenie jest zestojone bardziej na sztywno i w zakrętach mozna czuć sie pewnie. Osobiscie nie wariuję ale to auto w zakrętach az kusi zeby deptać, takie daje odczucie pewnosci w prowadzeniu ;)
Nie wiem jak Astra bo nigdy nie kierowałem Astrą ale wątpię zeby Astra była tak sztywno zestojona jak Leon.
Jesli masz jakies konkretne pytania co do Seata, to pytaj śmiało, chetnie pomogę.
Pozdrawiam
Rado30
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 11 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1M
Silnik: 1.6 16V 105KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2003

10 Lip 2013, 18:11

aha :) i jeszcze co do miejsca w Leonie, bo kolega artur73 pisze ze w Leonie z tyłu mogą komfortowo jezdzić tylko niskie osoby. Nie prawda, jest to zmylne. Leon fakt faktem ma "ścięty'' dach ale siedzenia są tak skonstuowane ze siedzi sie nisko. Porównując np tylne siedzenia Leona do Octavi czy Vw Bory ( tymi samochodami akurat jezdziłem jako tylny pasazer) to jest o niebo wygodniej dzięki temu ze siedzi sie fajnie nisko w wyprofilowanych siedzeniach. W Borze jak usuiadłem z tył do kolegi to poczułem sie jakbym siedział na miękkim taborecie... czy na krzesle. Więc powtarzam w Leonie nie ma problemu z miejscem na głowami dzięki nisko wyprofilowanymy siedzeniami ( no chyba ze 2 metrowiec będzie wozony z tyłu to juz co innego ) a do 190cm spokojnie. Nikt nie bedzie narzekał na miejsce nad głową ;) Mozesz sobie sam sprawdzic bo byc moze bedzie jakiegos Leona oglądać to zapamiętaj i sprawdz. Co do miejsca na kolana z tyłu to tez nie jest jakos tragicznie... przeciez to nie limuzyna tylko auto kompaktowe z segmentu C.
I nie uwazam zeby Astra II robiła jakąkolwiek róznicę jesli chodzi o miejsce z tyłu na nogi. Przód Seat Leon jak dla mnie rewelacja... miejsca wystarczająco jak dla mnie :) Duzym plusem jest fajnie wyprofilowany bok drzwi w którym mozna wygodnie połozyc rękę, jest to tak super zrobione ze kładzie sie nisko rękę tak ze wygodnie sobie leży i mozna nadal trzymac kierownicę. Jak dla mnie Leon z przodu ma 2 podłokietniki dla kierowcy ;) ( w środkowym tunelu nie zawsze są, zalezne od wersji...ale zawsze mozna sobie zamontowac ) Jak bedziesz byc moze oglądac Leona to pamiętaj by sprawdzic sobie wyprofilowanie tylnych siedzeń i miejsce nad głową no i ten wyprofilowany bok drzwi na lewą rękę ;) :ok:
Rado30
Nowicjusz

10 Lip 2013, 18:40

Leon bagażnik poj. 340L
Sprawdziłem z ciekawosci... Astry II - poj. 370L
Czy pojemność bagaznika jest nieporównywalna ?? hmmm :) Raczej porównywalna :ok:
I tak sobie myslę i myslę... i wydaje mi sie ze artur73 chyba pomylił Leona z Ibizą ;)
Bo tak sie skłąda ze Leon nie jest ani krótszy ani węższy od ASTRY II :)
Leon jest dłuższy o 7cm i szerszy o 3cm ;) ale to już są szczegóły bo gabarytowo Astra II i Seat Leon są bardzo porównywalne.
Wiec kolega artur73 się lekko pomylił mówiąć ze Astra jest nieporównywalnie większym autem :)
Najwazniejsze zebys zachował cierpliwosć przy zakupie i poszukał zadbany egzemplasz z dobrych szanujących samochód rąk to wtedy na pewno będziesz zadowolony i z Astry i z Leona :)
Rado30
Nowicjusz

11 Lip 2013, 07:37

Rado30 napisał(a):Leonem a Astrą to za Leonem przemawiają lepsze blachy, samochody z grupy VAG mają lepsze blachy niż Ople.

To raczej opinia o autach z początku 90'tych lat,bo akurat Astra II jest wzorowo zabezpieczona antykorozyjnie,a gniją auta powypadkowe. Z resztą jakie blachy ma np.z tych samych lat co Astra II; Polo z 99-2000,to każdy może zobaczyć na ulicach...

Rado30 napisał(a):Nie wiem jak Astra bo nigdy nie kierowałem Astrą ale wątpię żeby Astra była tak sztywno zestojona jak Leon.

Skąd wiesz ,że kolega szuka auta o sztywnym zawieszeniu ?? :sly:

Rado30 napisał(a): ale orientowałem się na forach Seata i chłopaki piszą jednogłosnie ze instalacja BRC śmiga smiało

To co? Napisz dlaczego BRC jest najlepszą instalacją do Leonów. Uzasadnij dlaczego (tylko nie pisz "bo tak było napisane na forach").

Rado30 napisał(a): Co do miejsca na kolana z tyłu to tez nie jest jakos tragicznie... przeciez to nie limuzyna

Czyli jest tak jak napisałem. Jest mało miejsca na nogi. :)

Rado30 napisał(a):I nie uwazam zeby Astra II robiła jakąkolwiek róznicę jesli chodzi o miejsce z tyłu na nogi.

To usiądź i ustaw przednie fotele tak samo daleko od linii przedniego kokpitu... Zobaczysz ile może być miejsca na nogi w Astrze a ile Leonie.

Rado30 napisał(a):I tak sobie myslę i myslę... i wydaje mi sie ze artur73 chyba pomylił Leona z Ibizą ;)

artur73 się nie pomylił... Nawet na tym forum zobacz ile razy i ile osób w tej kwocie poleca Astrę II ,a ile Leona.
Myślę że to ostatecznie rozwiewa wątpliwości poszukującego samochodu.
Nie zmienia to faktu,że Leon to też dobry samochód i bez wątpienia można go również :) polecać.
Za to jestem pewny,że zasada iż każdy chwali tym czym jeździ jest nadal obowiązującą normą. :D
pozdro
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Z pasażerem w samochodzie mniej bezpiecznie?
    Rozproszenie uwagi kierowcy może stanowić poważne zagrożenie bezpieczeństwa jazdy. Nie bez wpływu na koncentrację podczas prowadzenia pojazdu pozostaje zachowanie innych osób obecnych w samochodzie. Nawet zwykła rozmowa ...

11 Lip 2013, 10:19

Odpuść sobie takie wynalazki, Astra to GM-owska tandeta a Seat to tandetniejsza wersja i tak tandetnego już VW.
Corolla e12 i Almera N16 są do wyrwania w tej kasie.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Lip 2013, 11:51

Też kilka lat temu stałem przed podobnym wyborem i dzisiaj cieszę się, że zdecydowałem się na Seata. Dla porównania mogę Ci napisac, że kolega ma właśnie Astrę II i jak go wiozę Seatem to jest zachwycony komfortem jazdy Seatem. Więc w mojej opinii zdecydowanie Leon.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

11 Lip 2013, 14:05

Może dodam, że mam 192 cm wzrostu, więc przedni fotel odsuwam daleko :D A co do sztywności zawieszenia, to jest mi to właściwie obojętne, lecz nie chcę jakoś ekstremalnie mocno odczuwać polskie drogi.
Petro92
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa C

11 Lip 2013, 19:27

...taaak artur73 :) ...ile osób na forum poleca Astrę II :) i jesli tak jak Ty z silnikiem 75 - cio konnym, lub 86 -cio konnym to poprostu super :ok: wrażenia z jazdy taką Astrą muszą być bezcenne :yes:
Odpowiem co do instalacji BRC bo nie rozumiem Twoich udziwnień... co mam Ci uzasadniać ???
Instalację BRC polecają ludzie którzy nacodzień jej używają i sobie ją chwalą więć nie wiem czego szukać wiećej i wydziwiać. Dla mnie jesli ludzie chwalą coś co sie sprawdza w codziennym uzytkowaniu jest wystarczającym argumentem, dla Ciebie moze nie.
Kolego Petro92 przy wzroscie 192cm spokojnie znajdziesz sobie odpowiednie miejsce za kierownicą i będziesz zadowolony, oczywiscie z tyłu bedzie juz mniej miejsca na nogi dla pasazera ale to tylko Leon auto kompaktowe. Jesli często planujesz wozić za sobą większe osoby, to w takim razie powinienes pomysleć nad szukaniem auta w klasie średniej, bo ani Leon ani Astra w takim razie Cię nie zadowolą. Ja kupując Leona wiedziełałem ze w 90% procentach jezdził będę tylko z pasażerem z przodu a z przodu jest bardzo ok :ok:
Z resztą takie sprawy jak miejsce, czy pojemnosć bagaznika itp mozesz sobie sam sprawdzić w praktyce i sobie odpowiedziec czy Leon lub Astra Ci wystarczy ;)
Jeszcze do artur73 akurat ja nie chwalę sie tym czym jeżdżę i nie próbuję w jakis sposób idealizować Leona ponieważ Leon jak i wszystkie inne samochody ma swoje wady i zalety.
Najzwyczajniej jako uzytkownik Leona chcę w miarę mozliwosci pomóc komuś kto ma własnie dylemat odnośnie tego auta :)
Najwazniejsze zeby znaleść samochód który był szanowany.
Rado30
Nowicjusz

12 Lip 2013, 05:45

Rado30 napisał(a):...taaak artur73 :) ...ile osób na forum poleca Astrę II :) i jesli tak jak Ty z silnikiem 75 - cio konnym, lub 86 -cio konnym to poprostu super :ok: wrażenia z jazdy taką Astrą muszą być bezcenne :yes:

Zdziwiłbyś się ile osób od lat poleca Astrę II ale skąd masz o tym wiedzieć jako nowicjusz na tym forum... :roll: Poza tym nigdy jak sam piszesz nie jeździłeś Astrą G więc co masz porównywać..?
Co do BRC napisz dlaczego jest najlepsza dla Leona bo chcę wiedzieć dlaczego jest lepsza niż np Landi Renzzo czy Prins albo Stag..? Ale pisz o konkretach technicznych i poszczególnych elementach instalacji i jej "lepszych" rozwiązaniach technicznych,a nie o tym że "na forum Seata piszą chłopaki że śmiga". Co do zalet poszczególnych silników Astry w wersjach 1,6 napisałem dosyć szczegółowo na początku tematu i takie opisowe przedstawienie tego wątku technicznego konkretnych wersji silnikowych ,powinno pomóc autorowi tematu. Ogólniki i frazesy mu nie pomagają.
artur73
Awatar użytkownika

12 Lip 2013, 11:38

udziwniasz stary i tyle.
Co z tego ze nowicjusz na tym forum... zastanów sie co wypisujesz :D
Rado30
Nowicjusz

12 Lip 2013, 11:55

...tak :) napewno 75 czy tam te 85 KM w Astrze są zaletą. Jak wogóle mozna polecać silnik 75 konny do auta które wazy ponad 1200 KG ! Takie polecanie na pewno pomaga autorowi. Tak 3maj :ok:
Jak dla mnie po zawodach...
Rado30
Nowicjusz

12 Lip 2013, 13:22

Znam Astrę II z 75KM na taksówce z przebiegiem 720 tys km... Do tej pory silnik bezawaryjny (raz ściągana głowica),koszt lpg do tego silnika (nowa instalacja 1600 zł) Monowtrysk.
Zalety..? Długowieczność,bezkolizyjny rozrząd i ...święty spokój. :)
artur73
Awatar użytkownika

12 Lip 2013, 15:57

tego nie nieguję, wiadomo jak jest - kiedyś robili silniki, dziś juz niestety tego się nie robi :(
takie czasy nas nastały i trzeba z tym żyć ;)
Rado30
Nowicjusz