Astra II VS Golf IV

Astra II czy Golf IV

Astra II
5
42%
Golf IV
7
58%
Razem głosów : 12

04 Cze 2008, 18:18

Powielam troszkę poprzedni mój temat, ale nie mam wyjścia. Tym razem w rachubę wchodzą dwa auta, kwota do przeznaczenia to 16 000 zł, moc silnika 100km w zupełności mi wystarczy, więc rozważamy raczej pojemność 1.6. Pomóżcie proszę mi w wyborze, jeżeli macie, mieliście styczność z którymś z tych samochodów, wymieńcie zalety oraz wady, a także, który z obydwu samochodów wybralibyście.

Pozdrawiam
Jacek
jaca691
Nowicjusz

04 Cze 2008, 21:42

mam ten sam problem 16 tys i ból głowy co wybrać
ja się zastanawiam na astrą II ibizką lub VW polo
piecus85
Początkujący

04 Cze 2008, 22:34

piecus85 napisał(a):mam ten sam problem 16 tys i ból głowy co wybrać
ja się zastanawiam na astrą II ibizką lub VW polo
ja mam jeszcze większy dylemat, cały czas po głowie chodzą mi jeszcze; seat ibiza lub leon, nissan almera, toyota corolla i honda civic, no ewentualnie jeszcze peugeot 206
jaca691
Nowicjusz

04 Cze 2008, 22:52

Ale nam się dylematów narobiło :P ale do rzeczy.
Volkswageny to dobre auta, podobnie jak seaty, które bazują na volkswagenie, więc są one trwałe i solidne. Wada VW to popularność wśród złodziejaszków.
Corolla, civic i almera to też dobre, japońskie auta, które często się nie psują, jednak części są droższe niż do aut niemieckich.
O peugeocie w ogóle bym nie myślał: awaryjność, wysokie koszty eksploatacji... Jedyna zaleta to ładna linia nadwozia.
A co do opli: auta też nie są złe, ładne, dobrze wykończone, silniki też niczego sobie z dobrze brykającymi kucami.

Leona to raczej do 16 tysięcy będzie bardzo ciężko znaleźć.

Mój typ: ibiza, corolla lub civic - auta bardzo mi się podobają i nie są tak oklepane jak choćby astra czy golf

Pozdro :D
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

24 Mar 2009, 12:05

witam
czy mógłby mi ktos poradzić, chcę kupić golfa IV kombi diesla, 2000 lub 2001 rok, albo opla astrę II tez diesla kombi podobny rocznik, który z tych samochodów będzie lepszY? Chodzi mi głównie o to który z nich jest większy, ma wiekszy bagażnik i miejsca z tyłu, ponieważ mam dziecko i muszę zabierac sporo rzeczy jeśli wyjeżdżam. Mm na oku golfa z silnikiem 1.9 SDI, czy lepszy jest TDI,
Prosze poradźcie, bo mamspory dylemat
pozdrawiam
monstr
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

24 Mar 2009, 17:09

Silnik SDi w Golfie jak się o niego dba,to może przeżyc właściciela. Jest niewysilony a przez to długowieczny...za to mocno mułowaty! TDi w kilku wersjach od normalnych i akceptowalnych przyspieszeń i kosztów w wersji 90KM,do torped np 130KM i droższych w serwisowaniu...
Jeśli chodzi o Astrę to polecic można 1,7DTi lub ,7 CDTi.To najlepsze diesle w tym modelu,niewiele palą i nie są awaryjne ale też ich moc od 75KM do 80KM nie powala na kolana...ale jezdzic można bez kompleksów! :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna