Kupione Studenckie auto do 3500 Euro. Pomożecie?:)

25 Lut 2009, 20:20

Witam,
w kwietniu jadę na tydzień do niemiec, i mam tam zamiar kupić auto. Niby plan zakłada, że kupie po prostu to co będzie od prywatnego właściciela z pewnym przebiegiem, więc wybór będzie znikomy. No ale wiadomo, ze chciałbym sobie już coś wstępnie upolować.
Czego wymagam od auta?
-Tanie w naprawie- niezawodne:)
-Teraz mam lancera (kanciaty, przed 92, 1.5 benzyna, pali koło 9-10 w mieście), chciałbym, by koszty paliwa były nie większe niż obecnie, a naj lepiej mniejsze.
-poruszam się niemal wyłącznie po mieście, czyli na uczelnie/do pracy i do domu. trasy p 15-30km max.
-nie chce auta typowo miejskiego, chce mieć możliwość bezpiecznego pojechania np. w góry. dlatego musi mi zapewnić komfortowe warunki podróży dla przynajmniej 2 osób.
-jestem studentem;) chciałbym sedana, ale drzwiowe też da rade
-nie lubię golfa:) wnętrze jakieś nijakie...
-benzyna/ diesel - nie wiem, lubię diesla, ale podobno po mieście to nie ma sensu. ale to spalanie...
-fajnie gdyby w środku było wygodnie
Te 3500 euro, to samo auto, opłaty i naprawa liczę osobno.
Jak do tej pory mam kilka typów, ale żadnego nie jestem pewien..
1. Focus w benzynie- rdzewieje, ale jak kupić serwisowanego, to jest gwarancja na blachy. wiec spoko
2. Rover 400/45, fajny, wygodny. Troche mnie mechanik nastraszył co do kosztów napraw.
3.Mazda 323F 1.8 benzyna. Japońskie, wygodne, dosyć szybkie, nowoczesna linia/porównując do rovera.
4. jakiś civic, ale sedan
5. a3? to nowy pomysł, ale podobno dobry.

Czekam na pomysły, oraz argumenty za i przeciw.
Z góry dziękuje
kuflik
Początkujący

27 Lut 2009, 00:16

mialem nadzieje, że ktoś pomoże...
kuflik
Początkujący

27 Lut 2009, 09:34

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Lut 2009, 09:35

Z tego co wymieniłeś, to Honda Civic. Mają fajne, dynamiczne i dość oszczędne benzyniaki. Jeśli będziesz jeździł np raz czy dwa razy do roku w góry, to chyba nie opłaca się kupować diesla. Szukaj raczej 1.5, są dynamiczniejsze niż 1.4, a różnicy w spalaniu raczej nie odczujesz.
Ceny części nie powinny być zbyt wysokie, a zamienniki zbyt trudno dostępne, jako, że ten samochód był w którymś roku najlepiej sprzedającym się samochodem w Polsce.
Audi A3 też niezły wybór, bo wygodny, solidny i dobrze będzie trzymał wartość. Tu będziesz miał do wybory więcej egzemplarzy z dieslem, ale do takiej jazdy jak mówiłeś kupiłbym 1.6 benzyniaka. Nie kupuj 1.8T, bo chociaż frajda z jazdy ogromna, to spalanie również...
Możesz też rozejrzeć się za Toyotą Corollą, ale to już nie to samo. Gdyby jednak trafił się ciekawy egzemplarz w niskiej cenie, warto rozważyć jego kupno. Corolla ma opinię samochodu nie do zdarcia.
EDIT: Rovera bym raczej się wystrzegał, słyszałem kilka kiepskich opinii na temat jego awaryjności.
Focus będzie dobrym wyborem, ale tak jak mówiłeś, blachy nie są zbyt trwałe. Jeśli będziesz trzymał auto pod chmurką, raczej bym nie brał. Chyba, że chcesz wymienić samochód po kilku latach. W końcu się z nim nie żenisz ;) Ja osobiście jeżdżę Focusem i muszę powiedzieć, że kombi jest super pakowne, a samochód ogólnie bezawaryjny, choć barzdo lubi paść pompka wspomagania. Benzyniaki 1.4 i 1.6 mają opinię silników nie do zajeżdżenia, dużo lepszą od diesli.
Goccolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Przysucha

27 Lut 2009, 09:57

nie wiem ile teraz euro stoi ....ale myslalem nad czyms do 15 tyś

AUDI A3 ... na pierwszym miejscu :) jezdzilem zwyklym 1,8 i spokojnie wystarcza POLECAM

Honda Accord/Civic
[link do oferty na Allegro wygasł]
taki accord to piekna rzecz.... ale nie wiem czy Cie stac na cos takiego

z takiego Nissana tez napewno bedziesz zadowolony

Toyotka podobno najbardziej niezawodna marka na swiecie :)
[link do oferty na Allegro wygasł]

Tez niezawodny Passat/ Golf

LUb Piękna Vectra :)

wiem ze tego duzo....ale kasy tez duzo wiec jest w czym wybierac
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

27 Lut 2009, 12:38

to a3 mnie coraz bardziej przekonuje:)

Focus niby gnije, ale jeśli będą wszsytkie pieczątki, to ma 12 lat na blachy:) i jak je teraz wymienia, to juz nie zardzewieja..

Cały czas nie wiem co z tym civiciem.. Sedan mi sie nawet podoba, ale jakoś nie moge się do tego przekonać. Wydaje mi sie jakiś taki delikatny;/
kuflik
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda latem na zimówkach to zły pomysł
    Możesz nie być tego świadomy, ale pewnie w Twoim kręgu znajomych czy sąsiadów znajdzie się ktoś, kto jeździ na oponach zimowych. A może robisz to właśnie Ty? Czy warto tak ryzykować? Nie każda opona potrafi zapewnić ...

27 Lut 2009, 14:41

no co do Focusa to starzy kumpla maja,rocznik 99,i na aucie niema ani grama rdzy a auto nie bylo juz serwisowane po skonczeniu sie gwarancji, a co do civica to sa dobre auta,wytrzymale i wogole,i znowu przyklad kumpla ktory posiada civica z 92r i podobnie jak w focusie niema ani grama rdzy a auto nie wyglada na te lata :)
Barol
Awatar użytkownika

27 Lut 2009, 16:43

no focus mi sie od zawsze podobał:)

a co do tego a3, to koszt części nie jest jakiś zabójczy? bo tego się obawiam..
kuflik
Początkujący

27 Lut 2009, 17:14

no częsci jak to czesci nie za drogie nei za tanie....
bez tragedii....troszeczke drozsze niz w oplach ...duzo tansze niz w Alfach

a Audi to solidna marka. kolega jezdzi (bardzo ostro) równie i ja jezdze (na maxa) i przez 3 lata tylko olej wymienił :)
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

27 Lut 2009, 17:25

Ja bym poszukał Astry II.
Auto proste konstrukcyjnie,tanie w naprawie i częściach,funkcjonalne,w miarę ekonomiczne i raczej rzadko nawalające.Dodatkowo można zawsze założyc do niego gaz,bo te silniki bardzo dobrze na nim jeżdżą. No i jeszcze nie ma problemu z odsprzedażą w przyszłości.
pozdro
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

27 Lut 2009, 19:21

Barol
Awatar użytkownika

27 Lut 2009, 19:57

ciekawa propozycja ta astra:) a jak z dynamika w tym aucie?ecotec, wiec rozumiem, ze spalanie jest ok;p
wnętrze ma mocno przeciętne, no ale coś za coś.
kuflik
Początkujący

28 Lut 2009, 10:58

Astra nie dla studenta, ale już dla żeniatych.
Szukaj A3, Civica, Mazdy 323.
Joter
Aktywny

28 Lut 2009, 11:05

no sluchaj mam akurat znajomego ktory ma 21lat i jezdzi astra 2 5drzwiowa wiec kazde auto bylo by dobre a co do twoich typow to tez moga byc czyli A3,civic i 323
Barol
Awatar użytkownika

28 Lut 2009, 11:13

a czy twój kumpel lat 21 sam sobie kupił astrę czy jeździ autem starego??

Poza tym co kto lubi. Sam pewnie kupiłbym Astrę II, ale stosują nakładkę stereotypową to Astra II nie pasuje mi do młodego uzytkownika :wink:
Ja mam kumpla co ma 54 lata i jeździ 323, bo mu obrzydły kombi, a dzieci wyrosły.
Joter
Aktywny