Astra II z 2000 czy Fabia z 2002 ?

17 Sie 2007, 23:27

zastanawiam sie nad zmiana samochodu ... na oku mam 2 samochody..1 to opel astra II z gazem z 2000 roku , 1600 pojemnosc , 175000km przejechane za 15000 z pelnym wyposazeniem (elektryka,klima,komputer,skora) i skoda fabia z gazem z 2002 roku , 1400 pojemnosc , 127000 km przejechane , za 11500 biała wyposazenie skody to centralny zamek, autoalarm, poduszka powietrzna, welurowa tapicerka ... chcialabym sie dowiedziec jak te 2 autka sa oceniane pod kazdym wzgledem zaczynajac od plusow do minusow konczac na samym porownaniu z pojemnoscia , przejechanymi km wyposazeniem no i co najwazniejsze marka !!! bede bardzo wdzieczna za pomoc i sugestie
edytawhiti
Nowicjusz

18 Sie 2007, 08:18

Moja propozycja: Opel Astra II. Tylko marka jest moim kryterium.
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

18 Sie 2007, 09:25

ale czy cos wiecej mozesz napisac w tej kwestii ? dla mnie to bardzo powazna sprawa ... a ja niestety nie mam z kim tego obgadac , wiec jesli mozesz to napisz czym sie kierujesz ...
edytawhiti
Nowicjusz

18 Sie 2007, 10:33

Astra II 1.6 z gazem i taki przebieg w Oplu to moim zdaniem może niedługo z tego wyjść jakiś problem dla portfela słyszałem prace takiego silnika opla po przebiegu 100tyś i to bez gazu i powiem szczerze że byłem zaskoczony i to nie jest pojedyńczy przypadek te silniku tak mają że chodzą jakby w środku latało kilo gwoździ czy to efekty zużycua lub traktowania przez właściciela ?...Dowiedz się jak długo jest ta instalacja LPG od jakiego przebiegu czy jest to instalacja sekwencyjna.
Auta są innych klas Fabia to segmen B a Astra oczko wyżej. Jaka jest cena za te auta bo może warto zainteresować się czymś innym ?
Pekińczyk
Początkujący

18 Sie 2007, 11:32

w oplu astrze gaz jest założony 3 lata , co wiecej cena 15000/14500 , sprowadzony z Belgii , pali 9-10 l gazu na 100 km ... powiem szczerze ze na temat instalacji gazowej nie mam info czy jest to instalacja sekwencyjna ... ma przejechane 175000 km ... jesli chodzi o fabie , nie wiem czy to istotne biala , cena to 11000 , pali 8-9 l gazu na 100 km , gaz jest zamontowany od początku czyli od 2002 roku ( 5 lat ), z tym ze otrzymalam informacje iz samochod byl uzywany na benzynie ( nie wiem czy cos jest nie tak z gazem , dlaczego nie byl uzywany na gazie ) , ma przejechane 127000 km ...

zastanawiam sie nad tymi dwoma autkami bo wydaje mi sie ze cena nie jest wygorowana ... szukam autka z gazem bo jest ekonomiczny tak do 15000 ... w astrze kusza mnie wszystkie bajery (bogate wyposazenie), no i podoba mi sie autko jako astra , natomiast fabia tez jest niczego sobie no i mialabym w kieszeni 4000 ... no i brak tych wszystkich bajerow ... zastanawiam sie ktory lepszy pod kazdym wzgledem , no i czym mam sie kierowac przy wyborze ...
edytawhiti
Nowicjusz

18 Sie 2007, 12:06

Ja jednak brałbym Astre choćby ze względu wyposażenia. Ceny są rzeczywiście atrakcyjne i to nawet bardzo zakładając ze auta nie były bite i są w niezłym stanie. Jeśli zdecydujesz się na jedo z tych aut to oczywiście sprawdź stan techniczny, i silnik wraz z instalacją gazową jeśli zajmie się tym mechanik który zna się na rzeczy najlepiej jakis zaufany i sprawdzi wtedy bedziesz kupował ze spokojną głową...
ktos na forum tutaj pisał co do przęglodu auta przed zakupem, robisz przegląd (oczywiscie konkretny, a nie zajrzy tu tam i wszystko wraz ze sprawdzeniem grubości lakieru itp.) i jeśli jest OK to płacisz sam jeśli nie i nie decydujesz się na zakup płaci sprzedający samochód, problem w tym żeby dogadać się z właścicielem ale jeśli on sam jest pewny że auto jest git wtedy powinien bezproblemowo sie zgodzić jeśli nie to znaczy że coś tu śmierdzi a w przypadku aut sprowadzanychy ich przeszłośc jest dośc ciężka do ustalenia.
Pekińczyk
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

18 Sie 2007, 15:43

Ja kupiłbym raczej Astrę z wielu względów m.in lepsze wyposażenie lepszy silnik no i jest autem wyższej klasy niż Fabia więc i komfort będzie lepszy
Zbyszek
Początkujący

Miejscowość: Wałbrzych

18 Sie 2007, 16:32

Ostatnio mój znajomy stał przed podobnym wyborem Fabie czy Astre II...
Wybrał Astre moim zdaniem słusznie zrobił, a co do astry II słyszałem opinie wielu ludzi i na ich podstawie stwierdzam , ze jeśli chodzi o benzynowe silniki to silnik opla jest duzo lepszy niz Fabii.
wochel
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

18 Sie 2007, 20:07

dzis jeszcze zaczelam myslec nad renault megane 1999 rok , diesel , 1900 TD , z wyposazenia radio , cenralny zamek ... cena to 15000 no i teraz mam kolejny dylemat ... to autko widzialam juz tak wiec wiem co bym brala a astra i skoda jest 400 km ode mnie no i moge jechac na prozno ... sama juz nie wiem ... doradzcie
edytawhiti
Nowicjusz

18 Sie 2007, 20:20

Megane to wyrzucanie kasy w błoto...

W mojej rodzinie jeśli tylko ktoś kupił megana to zmieniał po paru miesiącach...

a sam prywatnie to z francuzów brał bym citroena c6
Milwan

19 Sie 2007, 15:43

prosze zauwazyc ze ja cche wydac 15000 na autko a nie tak jak ktos zaproponowal citroena c6 ... prosze o wyczucie tematu ... obecnie zstanawiam sie nad reno megan lub skoda fabia ... no i najlepiej chyba w dislu ...
edytawhiti
Nowicjusz

19 Sie 2007, 16:04

no to bierz Astrę II 1.7
Milwan

20 Sie 2007, 17:33

Milwan napisał(a):no to bierz Astrę II 1.7

Silnik 1.7 jest za słaby, choć jest ekonomiczny.
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków