Astra J 180 km - czy warto?

26 Maj 2017, 17:14

Edit: żeby nie zakładać nowego tematu to spytam tutaj: znalazłem opla astre j z 1.6 benzyną 180km. Auto sprowadzone ze Szwajcarii, był robiony przód wg informacji od sprzedawcy. W środku bardzo zadbane. Na co zwrócić uwagę? Możecie coś doradzić?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Stary post:
Witam,
Znalazłem ciekawą KIA Cee'd 1.6 GDI 135KM mocy.

Czy jest to model warty uwagi? Niekoniecznie nawet sam egzemplarz ale ten model z tym silnikiem. Jakieś typowe bolączki? Czy podstawowe naprawy (wymiana tarczy, sprzęgła etc...) są drogie? Może ktoś z was zna ten silnik? Akurat do Gdyni mam ok. 400 kilometrów więc chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej przed ewentualną wycieczką i wtopą :D .

Ciężko było mi sprzedać auto, ale zakup jest jeszcze trudniejszy...
Ostatnio edytowany przez kasek91 28 Maj 2017, 17:39, edytowano w sumie 2 razy
kasek91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf IV
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

26 Maj 2017, 21:01

Dowiedz się jak mocno był stuknięty tył od strony kierowcy (różnice w kolorze lakieru, brak opcji bezwypadkowy)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Maj 2017, 14:43

Dzięki za odpowiedź;
Znalazłem wczoraj jeszcze jedną sztukę, wystawioną przez dealera KIA, Lee Motors w Komornikach, Pan poinformował mnie, że za ok. 10 tysięcy kilometrów do wymiany sprzęgło, że drzwi były przerysowane (tak jakby ktoś przejechał kluczykiem), oraz że tak to auto bezwypadkowe, poduszki oryginalne etc. Umówiliśmy się, że jeżeli zdecyduję się pojechać na oględziny to ok godziny 9:00 się zapowiem - wyjechaliśmy około 8:30. Podkusiło mnie jeszcze wkleić VIN do google... I dobrze, że tak zrobiłem. Rzeczywiście, drzwi były przerysowane, ale oprócz tego drzwi od strony kierowcy były wgniecione, do tego wgnieciony próg. Zadzwoniłem o 9:00 i okazało się, że auto już zarezerwowane, po czym spytałem o uszkodzenia - Pan wytłumaczył się, że może się pomylił. No okej, mógłby się pomylić - już pomijam to, że wczoraj oddzwaniał do mnie po znalezieniu raportu z oględzin, ale chyba przy wystawianiu ogłoszenia wiedzieli co wystawiają... wstyd, naprawdę wstyd. Dobrze, że sprawdziłem to po przejechaniu ok 10 kilometrów (a nie po przejechaniu 220 km), i że w ogóle nie dotarłem na miejsce bo pewnie bym ją kupił (a raport znalazł za rok lub dwa...)

Jako ciekawostka załączam screeny z ogłoszenia (już nieaktualne) oraz link do raportu. Mam nadzieję, że nowy właściciel kupił to auto świadomie...

Numer vin: U5YHN513AEL120693

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kasek91
Nowicjusz

28 Maj 2017, 08:40

Powiem Ci, że uszkodzenia nie były takie straszne ale za tą cenę można wymagać bez jakiejkolwiek naprawy :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Maj 2017, 15:20

Może rzeczywiście tragedii nie ma, ale czy takie auto można nazwać bezwypadkowym? Kończą mi się pomysły już. Teraz jadę obejrzeć astre, sprowadzona że Szwajcarii, ale w okolicy. Mam na oku jeszcze C klasę z 2009 z 156 konną benzyną i golfa VI 2.0 tdi 140 ps z polskiego salonu. Serio, golfa. Aut jest dużo tylko kasy za mało :P
kasek91
Nowicjusz

28 Maj 2017, 15:44

sprowadzona że Szwajcarii

Szwajcaria nie jest w UE więc import jest droższy = jeśli cena nie odbiega od "rynkowej" to coś musi być nie tak :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Maj 2017, 16:40

kasek91 napisał(a):Może rzeczywiście tragedii nie ma, ale czy takie auto można nazwać bezwypadkowym?

Pewnie, żaden element nośny nie został uszkodzony. Jedynie estetyka cierpi i może kiedyś się tam rdza pojawić spod szpachli.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Maj 2017, 17:41

Byłem obejrzeć tą astrę - wygląda ciekawie. Była uderzony z przodu lub uderzyła w coś przodem. 1.6 180km. Na co zwrócić uwagę? Możecie coś doradzić?
w0lpe6ej8c1039355

Edit: znalazłem jeszcze jedną ciekawą sztukę ale niestety ze słabszym silnikiem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kasek91
Nowicjusz

05 Cze 2017, 11:44

Witam Was ponownie. Wypatrzyłem 3 auta o które chciałbym was zapytać: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o nich sądzicie? Może coś zauważyliście? Ten opel z 2011 chyba trochę za drogi... Jak uważacie?
kasek91
Nowicjusz

05 Cze 2017, 15:45

Podbijam - jutro lub pojutrze chcę się wybrać na oględziny więc proszę was ponownie o pomoc, żebym nie zmarnował kasy na wyjazd. Prawie 500km w jedną stronę to spory kawałek.
kasek91
Nowicjusz