Astra J jaki silnik najmniej awaryjny?

12 Lis 2022, 15:37

Witam przymierzam się do zakupu Astry J w benzynie. Najlepiej kombi. Jaki silnik możecie polecić. Ważne, aby był najmniej awaryjny. Nie musi być to demon prędkości. Bezawaryjnosc mi to wynagrodzi. Jaką kwotę będę musiał przeznaczyć i jaki rok?
Bac
Nowicjusz

13 Lis 2022, 00:08

Myślę że tu powinieneś celować w silnik 1.4T bo on jest chyba najlepszą jednostką jeżeli chodzi o bezawaryjność w połączeniu z osiągami.
Zwykle wolnossące jednostki są trochę za słabe do dosyć się ciężkiej Astry mówię tu o silnikach 1.4 i 1.6 w benzynie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lis 2022, 12:03

Rokiko napisał(a):Myślę że tu powinieneś celować w silnik 1.4T bo on jest chyba najlepszą jednostką jeżeli chodzi o bezawaryjność w połączeniu z osiągami.

Tak naprawdę, to wszystkie silniki montowane w tej Astrze, są dobre, oprócz 1,3 CDTi - były w nim problemy z rozrządem.
Rokiko napisał(a):Myślę że tu powinieneś celować w silnik 1.4T bo on jest chyba najlepszą jednostką jeżeli chodzi o bezawaryjność w połączeniu z osiągami.

Tutaj jest sporo racji, ale ja z kolei proponowałbym silnik 1,4 ale z turbo
bo nadaje się do instalacji LPG - Opel sprzedawał ten silnik z oryginalną instalacją LPG. Oprócz tego, zwykły 1,4 ma moc albo 87 albo 100 KM, natomiast turbo ma 120 i 140 KM. Różnica więc spora.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lis 2022, 11:52

1.4T, tych jest najwięcej. Mam 1.6 CDTI z 15 roku i wbrew opiniom polecam, zrobiłem ponad 90k w 4 lata, padło turbo przy przebiegu 130kkm, teraz planuję rozrząd przy pond 170k i pod koniec roku planuję zmianę na coś większego i nowszego.
kamilow
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 10 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Opel Astra J
Silnik: 1.6 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

16 Lis 2022, 07:23

Nie chcę straszyć, ale znajomemu 2 tygodnie temu padł silnik 1.4T w Astrze J z 2018 roku, przy przebiegu ok 40 tys. Pęknięty tłok i cylinder oberwał. Pewnie miał pecha. Aczkolwiek aso twierdzi, że to nie jest odosobniony przypadek.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda CR-V - SUV średniej wielkości
    Pierwszą dziesiątkę zamyka SUV średniej wielkości od Hondy. Consumer Reports przetestował ten model ze słabszym, turbodoładowanym silnikiem 1,5 l o mocy 192 KM, uzyskując średnie spalanie 28 mpg, w mieście 20 mpg, a na trasie ...