Zakup auta do 30tys.

15 Lis 2022, 20:48

Witam panowie. W najbliższym czasie zamierzam zmienić moje Volvo V60 2012 na coś innego.
Trasy jakie pokonuje.. Przez cały tydzień maks 25km.
Do pracy mam ledwo 3km więc diesel chyba odpada w tym momencie.
Raz na miesiąc dłuższy wyjazd.
Wymagań dot wyposażania... Nie mam ważne aby te podstawowe były.
Rocznikowo.. Jeśli miałbym kupić zmęczone auto z 2012 a kupić w dobrej kondycji z 2008 lub 2009 to wiadomo jaki wybór.
Kombi lub sedan
Ogólnie mam kilka typów aut
Mazda 6
Opel insignia lub Astra J
Myslalem też nad Mercedesem W204 ale wątpie aby dostać coś ciekawego.
I ford Mondeo.
DAWID9898
Nowicjusz

16 Lis 2022, 07:13

DAWID9898 napisał(a):Rocznikowo.. Jeśli miałbym kupić zmęczone auto z 2012 a kupić w dobrej kondycji z 2008 lub 2009 to wiadomo jaki wybór.

No właśnie niewiadomo, bo większość kieruje się rocznikiem a nie stanem samochodu.

Ford Mondeo mk 4 2.0 to na pewno bardzo bezpieczny wybór
.
Zerknij sobie na Hyundaia Elantrę (to i30 w sedanie chyba tak na prawdę). U mnie w rodzinie niedawno się taka pojawiła i bardzo fajne auto, dosyć rzadko spotykane i według mnie nieźle wygląda. Tylko wybór jest mniejszy niż możesz oczekiwać.

Twoje typy ok. Z Mazdą uważaj na korozję bo co roku lubi wychodzić w innym miejscu.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Lis 2022, 07:47

Z jakiego powodu chcesz zmieniać lepsze auto na gorsze? Silnik?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Lis 2022, 09:15

hoderi145 napisał(a):Zerknij sobie na Hyundaia Elantrę

Niezły skok w tył... Chyba że szuka muła w którym niewiele ma się zepsuć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Lis 2022, 12:39

galakty napisał(a):hoderi145 napisał(a):
Zerknij sobie na Hyundaia Elantrę

Niezły skok w tył... Chyba że szuka muła w którym niewiele ma się zepsuć.

A co nie będzie krokiem w tył według Ciebie? Kup Volvo V60 lub coś pokrewnego za 30 tys, powodzenia.

Zakładam, że autor zdaje sobie sprawę, że za 30 tys nie kupi nic lepszego lub chociaż równie dobrego od tego co ma teraz.
Zresztą :
DAWID9898 napisał(a):Do pracy mam ledwo 3km
...
Raz na miesiąc dłuższy wyjazd.

Na takie coś nawet taki "muł" wystarczy.
hoderi145
Aktywny

16 Lis 2022, 12:58

A trzymającą się kupy elantrę kupi za 30k? Też nie

Ogólnie jeśli celem są "niższe koszta" to nic z typów autora nie pasuje. Już lepiej jeździć tym co ma a nawet jak pojawią się usterki związane z użytkowaniem diesla na takich odcinkach to ich naprawa wyjdzie taniej niż koszty związane ze zmianą auta.

BTW kup sobie jakieś seicento na dojazdy do roboty a volvo sobie zostaw na dłuższe przejażdżki
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lakiernia powłok zewnętrznych
    Audi uruchomiło w swojej fabryce w Ingolstadt nową lakiernię powłok zewnętrznych. Prof. dr Hubert Waltl, członek zarządu Audi AG ds. produkcji, razem z dyrektorem fabryki Albertem Mayerem i przewodniczącym Rady Zakładowej ...

16 Lis 2022, 12:58

To po co mówisz że Mondeo 2.0 będzie ok? Obok Elantra 1.6, zarówno jakość, wyposażenie jak i osiągi niebo a ziemia. I nie wiem gdzie Mondeo 2.0 pasuje do taniego w utrzymania wozidła na 3 km. Taka kobyła potrzebna? Chodzi mi o hipokryzję :ok:

Ja bym zrobił jak wyżej, do pracy małe wozidło, a Volvo zostawił.
galakty
Forumowicz VIP

16 Lis 2022, 13:49

franccc napisał(a):A trzymającą się kupy elantrę kupi za 30k? Też nie

Oczywiście, że kupi. W połowie Października kupowaliśmy taką za 31 tys, w planach też zakup był do 30 tys. Oglądaliśmy kilka sztuk poniżej 30 tys i żadna trupem nie była.

galakty napisał(a):To po co mówisz że Mondeo 2.0 będzie ok? Obok Elantra 1.6, zarówno jakość, wyposażenie jak i osiągi niebo a ziemia. I nie wiem gdzie Mondeo 2.0 pasuje do taniego w utrzymania wozidła na 3 km. Taka kobyła potrzebna? Chodzi mi o hipokryzję

Jesteś jakiś odklejony.
Gdzie autor napisał, że szuka konkretnie taniego wozidła? Ja z wymagań widzę tu tylko budżet, typ nadwozia no i sposób eksploatacji wyklucza diesla.
Autor nie napisał, że szuka czegoś tańszego w utrzymaniu, tylko że zmienia samochód na inny.

Podał swoje wymagania i zarówno Elantra jak i Mondeo się w nich mieszczą. A to, że to dwa zupełnie różne samochody, to już autor musi ściślej precyzować swoje wymagania i wiedzieć czego chce bo wiadomo, że za 30 tys nie kupi niczego co będzie podobne do swojego volvo, zresztą kolega jest chyba tego świadomy, skoro rozgląda się za Astrą J...
hoderi145
Aktywny

16 Lis 2022, 14:22

Nie będę używał słów typu "odklejony" bo to nie mój poziom, ale jeśli serio traktujesz Mondeo 2.0 i Elantrę 1.6 na tym samym poziomie i pasujące do wymagań, to ja kończę dyskusję. Zresztą Astra też bije na głowę elantrę (jedynie nie pod kątem stabilności serwisu).
galakty
Forumowicz VIP

16 Lis 2022, 17:14

Znowu nawracanie zgodne z forum legend :ok:
Hasło Volvo dieselek i już jest git.to takie dobre auto a jak dobry rocznik .. :mrgreen:
A może jest zajechane ? Hmmm a może ma 300k.km ? A może komuś się znudziło ?
A może kogoś krew zalewa jak ma średnio 4km dziennie robić dieslem który jest jak bomba z opóźnionym zapłonem :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Lis 2022, 17:48

Oooo nie, jak oni mogą, wiadomo przecież, że jeśli kupi inne, kilkunastoletnie auto to na pewno będzie miało minimalny przebieg i nie będzie zajechane
A do tego 10 postów już napisanych i nikt lexusa albo toyoty nie polecił, pobanować
franccc
Stały forumowicz

16 Lis 2022, 17:51

Hej. Problem jest taki że moje volvo co posiadam ma 320tys przebiegu.
Prowadziłem do mechanika jedno drugie i trzeciego i stwierdził... Ze bierze auto płyn chłodniczy.. Dymi na biało.. I powód uszczelka pod głowica. Koszt większości wyceniło na 5-6tys. I każdy polecił mi aby to auto sprzedac.. I kupić coś innego i polecili mi te auto co wymienił poniżej.
Fakt Z Volvo zejść na Opla duża przepaść
Ale jeśli... Ktoś z was powie mi że warto wydać nawet 6tys aby zas przed 200tys auto jeździło i służyło to jak najbardziej wydam. Ale niestety mam takich fachowców a nie innych w swojej okolicy.
DAWID9898
Nowicjusz

16 Lis 2022, 18:48

franccc napisał(a):Oooo nie, jak oni mogą, wiadomo przecież, że jeśli kupi inne, kilkunastoletnie auto to na pewno będzie miało minimalny przebieg i nie będzie zajechane
A do tego 10 postów już napisanych i nikt lexusa albo toyoty nie polecił, pobanować

Coś Cię boli ?
Będziesz już nawracał kogoś co dla niego jest lepsze gdzie na moment pisania swoich "myśli" nic nie wiedziałeś o aucie oraz planach autora.
Do tego przestań powtarzać swój wieczny farmazon o toyocie bo tak gdzie trzeba ją ganić ganie i chyba to widać po moich postach no ale trzeba je czytać.
A Ty już wszystko wiesz ktoś robi 25km.tygodniowo ma diesla volvo i forumowa legenda ożywa.
Teraz po tym co napisał autor okazuje się nie jest git. Dalej będziesz proponował "naprawianie" parcha diesla żeby robić 25km tygodniowo?

franccc napisał(a):A do tego 10 postów już napisanych i nikt lexusa albo toyoty nie polecił, pobanować

A kto Ci miał polecić i po co ?

DAWID9898 napisał(a):Ale niestety mam takich fachowców a nie innych w swojej okolicy.

A co mają fachowcy do tego. Mało jeździsz, diesel Ci potrzebny jak plaster na d. Kup sobie coś z prostą beną, normalną pojemność i tyle.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Lis 2022, 19:06

Teraz po tym co napisał autor okazuje się nie jest git. Dalej będziesz proponował "naprawianie" parcha diesla żeby robić 25km tygodniowo?

To czy naprawiać czy nie jest kwestią za ile da się go sprzedać w obecnym stanie
franccc
Stały forumowicz

16 Lis 2022, 19:12

Panowie - może skończycie sie kłócić, a zaczniecie konkretnie pomagać autorowi? Bo jak narazie, to mamy 13 postów odpowiedzi i nic konkretnego.
Autor podał cenę i napisał, że z "lepszego" może przesiąść się na " gorsze", byle to "gorsze" będzie w dobrym stanie i trochę nim pojeździ. Więc autor czeka na podpowiedzi. Co możecie mu polecić w tej cenie, nie patrząc na to, co miał do tej pory.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000