Astra - opony

06 Paź 2008, 16:47

witam.
sezon zimowy się zbliża więc i pora czegoś do jeżdżenia po śniegu poszukać. dziś w biedronce dojrzałem, że od przyszłego tygodnia będą zimówki Dębicy i mam pytanie czy do astry 1,6 1993r lepiej dać 175/70 r13 czy 155/70 r13 (czy te drugie wystarczą).
pozdrawiam
pozdrawiam motomaniaków
ali1983
Nowicjusz

Miejscowość: elbląg

06 Paź 2008, 18:13

Zajrzyj tu: https://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/?m=opel

Ja bym na Twoim miejscu dał 175, bo 155 to ja mam w moim CC :P
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

06 Paź 2008, 18:31

Im węższa zimówka tym większy nacisk i lepiej się "wgryza" w śnieg.
v40
Początkujący

06 Paź 2008, 19:37

No nie .... no bez przesady .... 165 to jeszcze rozumiem , ale 155 do astry ...... :shock:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Paź 2008, 20:20

v40 napisał(a):Im węższa zimówka tym większy nacisk i lepiej się "wgryza" w śnieg.

Tak Ci się wgryzie w śnieg, że nie wyjedziesz :P
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Paź 2008, 22:22

Martoro napisał(a):Zajrzyj tu: https://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/?m=opel

Ja bym na Twoim miejscu dał 175, bo 155 to ja mam w moim CC :P

Tam są rozmiary do Astry G,a to zupełnie inny samochód. Pytanie było czy wystarczą 155 i wystarczą.
A do cc można założyć i 215,ale pojedziesz tylko prosto.
Pozdrawiam.
v40
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

07 Paź 2008, 14:11

Wystarczą nawet 115 jak takie znajdziesz, tylko czy auto będzie się dobrze trzymało na lodzie to nie wiem...
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Paź 2008, 09:08

Mogą być 155/80/13 lub jak ktoś woli to 155/13 czyli opony nie obniżane. Generalnie do Astry I stosuje się standardowo 175/70/13 lato/zima. 155/80/13 możesz założyć ale po pierwsze jeżeli masz węższe felgi niż standardowe 5,5" gdyż na tych felgach opona będzie węższa od felgi co może łatwo doprowadzić do zeslizgnięcia się opony.
szymonskce
Nowicjusz

Miejscowość: Skierniewice

08 Paź 2008, 12:08

Kiedyś było tak - przy oponach węższych,efekt praktyczny jest taki, że na powierzchnię bieżnika stykającego się z asfaltem przypada większa masa, co daje lamelkom opony zimowej szansę mocniejszego wgryzienia się w śnieg bądz błotko pośniegowe,zmniejszając poślizg koła. Na węższych oponach skuteczniejszy jest również manewr hamowania.
Jeśli jednak często poruszamy się po szybkich i dobrze utrzymanych trasach, jak np. droga szybkiego ruchu czy autostrada, wtedy nie ma potrzeby rezygnowania z szerokiego ogumienia o niskim profilu - po takich drogach jeździ się znacznie lepiej na tych szerszych oponach.
Ale jest jedno ale - to było kiedyś,jak jeszcze opony zimowe były mało popularne i stosowało się opony tzw. całoroczne.Obecnie odchodzi się od tego rozumowania. Obecne rozwiązania technologiczne sprawiają, że doradza się opony tego samego rozmiaru i na lato, i na zimę, bowiem nowoczesne ogumienie zimowe zapewnia większą precyzję kierowania i lepszą stabilność na zakrętach.
Opony są robione w innej technice niż kiedyś.Teraz jest tak,że im więcej lamelków dotyka powierzchni śniegu,tym lepsza przyczepność.A więc opona w normalnym rozmiarze jest lepsza niż ta węższa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2008, 23:10

więc tak:
wczoraj przy okazji odwiedziłem Królewo Malborskie gdzie kupiłem zimówki TOYO 175/70 r13 za 110 zl/szt (nowe). co się okazało mam 2 felgi szersze i 2 węższe i jeździłem z nimi założonymi po przekątnej!!!
pozdrawiam motomaniaków
ali1983
Nowicjusz

Miejscowość: elbląg

13 Paź 2008, 21:27

nie posiadam jeszcze dużego doświadczenia z zimówkami, bo teraz będę używał ich dopiero drugi raz :) W zeszłym roku zainwestowałem w zimówki Goodyear i muszę powiedzieć, że jestem z nich zadowolony :D W tym roku też będę na nich jeździł, bo są nadal w bardzo dobrym stanie.
Zanim zacząłem używać zimówek jeździłem na całorocznych i muszę powiedzieć, że naprawdę czuć różnicę.
Co do rozmiaru, to nie znam się na tym i jak byłem w serwisie to mi po prostu mechanik dobrał i jestem zadowolony. Dlatego polecałbym wybrac sie do jakiegoś sprawdzonego serwisu :D
renaultdriver
Nowicjusz